Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

29
Mon, Apr
105 New Articles

APC ameninta CJPC cu instanta de judecata. Dar inca nimic nu e sigur | VIDEO

Actualitate
Tools
Typography

Ca să stabilim încă de la început, pentru cine nu ştie, APC este Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor Câmpia Turzii iar CJPC este Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor.

Ameninţarea s-ar putea înscrie mai degrabă în seria de acţiuni grupate sub colocvialul "arătatul pisicii" cel puţin aşa, ca idee măcar. Dar ce-l face pe reprezentantul APC să arate că are o pisică pe care o poate arăta cuiva?

Mai exact, Aurel Ilea - preşedintele APC Câmpia Turzii - este nemulţumit de un lucru cât se poate de concret: plăcuţele cu numerele de telefoane la care să apeleze consumatorii nemulţumiţi, plăcuţe pe care operatorii economici au obligaţia să le afişeze la loc vizibil.

"Prin Hotărâre de Consiliu Local s-au făcut acele plăcuţe pe care erau trecute şi numărul de telefon şi adresa noastră" spunea Ilea precizând că, la un moment dat, "după noul Ordin", cei de la Comisariat au trimis în teritoriu comisarii cu alte afişe cu numere de telefon ale CJPC, afişe care - spunea Ilea - nu respectă dimensiunea de 16x16 cm şi care - căci aici este nemulţumirea preşedintelui APC Câmpia Turzii - au fost lipite peste vechile plăcuţe. Astfel, apar doar numerele CJPC şi, în opinia lui Aurel Ilea, "asta poate fi interpretată ca abuz în serviciu".

Având în vedere această poziţie adoptată de preşedintele APC şi în afara dezbaterii "era sau nu era corect", l-am întrebat pe Aurel Ilea dacă, făcând excepţie de acea hotărâre a Consiliului Local de care amintea, există vreo convenţie, vreun acord de parteneriat prin care CJPC are obligaţia de a respecta afişarea numerelor de telefon ale APC, întrebare la care preşedintele APC a răspuns câte se poate de sincer: "da' nu era obligaţia lor să aducă acele afişe cu numerele de telefon, era obligaţia operatorilor economici".

Cu alte cuvinte, APC a fost puţin trasă pe dreapta, asta având în vedere că asociaţia era un fel de intermediar între consumatorii din Câmpia Turzii şi CJPC în sensul că putea prelua reclamaţiile acestora, putea să le ofere informaţii, să îi îndrume în rezolvarea problemelor pe care aceştia le au iar în cazul în care problema semnalată nu se putea rezolva pe plan local, APC apela la Comisariatul Judeţean care avea alte atribuţii - inclusiv de control şi sancţionare - a operatorilor care încalcă prevederile protecţiei consumatorilor.

Elementele prezentate mai sus sunt parte a unei discuţii purtate cu Aurel Ilea undeva pe la jumătatea lunii martie anul curent. Pentru că, ulterior, preşedintele APC susţinea că "am fost la Cluj la o întâlnire", am încercat să aflăm mai multe detalii şi dacă nu cumva "la Cluj" s-a discutat exact această problemă a afişelor cu exact reprezentanţii CJPC.

Aurel Ilea ne-a lămurit din prima: "nu am reuşit să discutăm cu cei de la Comisariat". La Cluj, de fapt, preşedintele APC Câmpia Turzii a stat de vorbă cu prefectul Gheorghe Vuşcan, căruia i-ar fi explicat nemulţumirea sa.

În continuare, Aurel Ilea preciza că prin Ordinul preşedintelui ANPC s-a aprobat un model de astfel de afiş care trebuia să respecte o anumită dimensiune, dimensiune care n-a fost respectată etc. etc.

Întrebându-l din nou pe Aurel Ilea ce obligaţie are Comisariatul să afişeze şi numerele de telefon ale APC, Ilea spunea că atribuţiile asociaţiei sunt de a prelua sesizările şi de a le dirija spre Comisariat, în consecinţă, "era ceva normal ca cetăţenii din Câmpia Turzii să poată să aibă posibilitatea să se adreseze şi, prin asociaţie, dacă nu se poate rezolva pe cale amiabilă, să poată să fie dirijate spre Comisariatul de Protecţie a Consumatorilor şi spre celelalte instituţii descentralizate".

La un astfel de răspuns, am revenit cu întrebarea noastră - "ce obligaţie avea CJPC?" - cu atât mai mult cu cât Aurel Ilea amintea de posibila viitoare acţiuni în instanţă şi ne interesa pe ce sunt bazate aceste acţiuni. Aici, însă, preşedintele APC s-a referit la hotărârea de consiliu de care amintea şi în discuţia anteriorară, hotărâre prin care "fiind aprobate acele plachete de către Consiliul Local, deci pe teritoriul municipiului, practic, aceasta este o lege".

Cu alte cuvinte, HCL-u', HCL-u'... e HCL-u'...

Şi care era, totuşi, rostul întâlnirii cu Gheorghe Vuşcan?

La nivel judeţean se poate convoca, măcar trimestrial, Consiliul Consultativ la care participă "şefii instituţiilor deconcentrate din judeţ", ceea ce însemna că participarea preşedintelui APC la această întâlnire era un bun prilej pentru a se întâlni cu reprezentanţii CJPC sau chiar de a prezenta, "de faţă cu prefectul", care sunt "relaţiile dintre asociaţie şi deconcentrate", relaţii despre care Aurel Ilea spune că s-ar fi alterat în timp.

Interesant este, însă, altceva ce spune Aurel Ilea, anume că (citat exact Aurel Ilea!) "de aici se vede că activitatea acestor instituţii deconcentrate nu doresc să fie transparente activităţile de control în ăsta...".

Şi de ce face Aurel Ilea astfel de afirmaţii? Păi iată motivaţie: "Noi am solicitat ca în momentul în care aceste echipe de control de acolo, eventual, să ia legătura şi cu noi pentru că noi, cunoscând mai bine problemele care sunt la nivelul municipiului, putem să ajutăm să se depisteze şi să se rezolve anumite probleme pentru siguranţa cetăţenilor". Tare, nu? Adică - cel puţin aşa înţelegem noi din explicaţiile cu o semantică îndoielnică - instituţiile nu sunt transparente pentru că nu iau legătura cu APC...

Aşa, şi prefectul?... Prefectul... Ce zice prefectul?...

Păi prefectul - spune Aurel Ilea - i-ar fi trasat sarcină "domnului Boca" ("domnu' Boca îi şefu' serviciului care răspunde de deconcentratele din judeţ") să organizeze o întâlnire a Consiliului Consultativ la nivel judeţean. Doar că încă nu se ştie când. Dar, cu toate acestea, Aurel Ilea pare să îşi pună mari speranţe în această şedinţă: "eu îmi pui mari speranţe în problema asta pentru că discuţiile vor fi foarte libere şi, mai mult de atâta, în toate directivele Uniunii Europene, întotdeauna îi specificat acolo creşterea rolului societăţii civile, în activităţile care se fac şi la nivel de ţară".

Într-o astfel de zonă a discuţiei nu mai puteam decât să îl întrebăm pe Aurel Ilea căt se poate de direct dacă ameninţarea CJPC cu instanţa de judecată mai rămâne în picioare sau nu, preşedintele APC răspunzându-ne cât a ştiut de bine şi de direct: "Deci după discuţiile care le vom avea acol' şi vom vedea poziţia lor... şi io cred că vom putea ajunge la o înţelegere în care să... pentru că noi întotdeauna suntem deschişi, ca asociaţie, în a rezolva problemele pe cale amiabilă. Deci nu am dori să ajungem, însă în momentul în care ni se refuză şi suntem trataţi oarecum la distanţă, ne scoate oarecum din jocul ăsta - pe care noi îl facem conform legii - atuncea probabil că vom acţiona şi acolo. Dar, v-am spus, noi avem programată şi o întâlnire... Cred că la începutul lui mai o să avem o întâlnire, mai multe asociaţii, cu preşedintele ANPC, cu care am discutat la sfârşitul lui februarie, şi ni s-a promis că oricând când putem să ne adunăm câteva ăsta (n.r.: asociaţii, probabil), putem să discutăm şi să restabilească oarecum relaţiile între asociaţii şi comisariate".

Cea mai recentă discuţie avută cu Aurel Ilea poate fi vizionată AICI.

Şi ca să nu uităm ce ambiţii avea Aurel Ilea în urmă cu trei săptămâni, putem să vedem acest lucru AICI.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS