Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

29
Mon, Apr
105 New Articles

CAMPIA TURZII: Ziua Internationala a Rromilor, umbrita de dezbinare si lipsa de comunicare

Actualitate
Tools
Typography

Pentru a marca Ziua Internaţională a Rromilor la Câmpia Turzii, filiala municipală a Partidei Rromilor Pro Europa a organizat o serie de evenimente pe parcursul zilei de miercurti, 8 aprilie 2015.

Primul dintre evenimente a fost un marş prin municipiu la care au participat membrii ai etniei, domnişoare îmbrăcate în costume tradiţionale, şi s-au oferit flori doamnelor întâlnite pe stradă.

Un al doilea eveniment a fost masa rotundă organizată în sala mică a Palatului Cultural "Ionel Floaşiu" pentru ca apoi, de la orele 17.00, să fie programat un spectacol care să îi aibă ca invitaţi pe Adelina Boita, Florin Rupa şi formaţia de jocuri rrome "Jucăuşii de la Luna".

Masa rotundă organizată miercuri la Câmpia Turzii pare să fi fost evenimentul cel mai fierbinte privind comunitatea rromilor din municipiu. Preşedintele filialei judeţene a Partidei Rromilor Pro Europa, Mihaly Berci, s-a arătat nemulţumit de prezenţa slabă a reprezentanţilor etniei la eveniment.

"Suntem la o prezenţă destul de slabă din partea etniei rromilor. La o masă rotundă trebuie să participe în primul rând conducerea filialei Câmpia Turzii" spunea Mihaly Berci, după care l-a îndemnat pe preşedintele filialei Câmpia Turzii, Alexandru Lacatoş, să prezinte un scurt istoric al zilei rromilor.

Reprezentând diverse partide politice la eveniment, Dorin Lojigan (PNL Câmpia Turzii) şi Gheorghe Rece (PSD Câmpia Turzii) au susţinut alocuţiuni prin care adresau felicitări şi urări de bine etniei rromilor de ziua lor, despre lipsa de comunicare şi lipsa de unitate vorbind şi alţi invitaţi.

Astfel, profesor Denisa Legenda aprecia că "ceea ce vedem acum ilustrează societatea românească, civismul ei sau noncivismul ei" dar şi că "ţara noastră păşeşte încă spre democraţie şi democraţia nu va exista atâta timp cât diferenţa dintre nemuncă şi muncă nu va fi atât de mare încât nimănui să nu-i dea mâna să nu mai muncească". Totuşi, profesorul de istorie de la Colegiul Tehnic "Victor Ungureanu" se întreba, oferindu-şi, totodată, un răspuns: "credeţi că dacă azi, în miercurea din Săptămâna Mare, ar fi fost Ziua Naţională a României ar fi fost mai mulţi în sală? Eu cred că nu!".

Dacă, în calitate de reprezentant al asociaţiei Pro Asisto - asociaţie care lucrează cu reprezentanţi ai etniei rrome - Floriana Prahoveanu considera că "ziua marchează şi solidaritatea noastră, a majoritarilor, cu cei de etnie rromă" şi că "toţi suntem cetăţeni ai acestei ţări şi îmi doresc să se şteargă aceste diferenţe, dar toţi trebuie să dorim acest lucru", Tamara Vasinc - reprezentând serviciul de asistenţă socială din cadrul Primăriei Câmpia Turzii - considera că rromii trebuie să fie mândri, să îşi caute rădăcinile, să îşi pună tradiţiile în valoare.

"Ador imnul dumneavoastră. Mi-a sugerat un lung şir de căruţe care veneau de nicăieri şi plecau spre nicăieri. Aş dori ca acest lucru să nu-l mai simt", mai spunea Tamara Vasinc.
Luând din nou cuvântul, Mihaly Berci s-a referit din nou la prezenţa slabă a reprezentanţilor etniei rrome la o manifestare în cadrul căreia se marca tocmai ziua etnicilor rromi, preşedintele filialei clujene adresându-se direct preşedintelui filialei Câmpia Turzii: "conducerea voastră trebuia să fie din 15 persoane, ai avut aproape 400 de voturi. Noi nu suntem o organizaţie slabă, suntem reprezentaţi la nivel naţional prin domnul deputat Nicolae Păun, preşedintele comisiei cu drepturile omului în Parlamentul României. Faceţi în aşa fel şi umblaţi prin cartierele de rromi...".

Proaspăt preşedinte al filialei Câmpia Turzii a Partidei Rromilor Pro Europa - organizaţie care la momentul de faţă ar număra cam 200 de membri - Alexandru Lacatoş a ţinut să ofere câteva explicaţii preşedintelui filialei judeţene, aspectul principal subliniat fiind dezbinarea la nivelul etniei.

"Noi suntem o echipă tânără. E greu să mergi într-o comunitate să promiţi, trebuie să faci prima dată ceva. Vreau să fiu aici pentru că îmi doresc să adun o echipă care să ştie ce înseamnă un proiect. Ca să fim puternici, trebuie să construim", spunea Lacatoş vorbind şi despre lipsa de comunicare între generaţii la nivelul etniei, preşedintele filialei de la Câmpia Turzii explicând: "am dat 70 de invitaţii, acuma vedem etnia rromă că nu suntem sprijiniţi".

Dezbaterile au continuat la masa rotundă organizată la Câmpia Turzii, pe alocuri acestea atingând şi aspectul politic şi, eventual, modul în care rromii ar fi "folosiţi" de către diverse grupări politice odată la patru ani, fapt care ar fi una dintre cauzele dezbinării.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS