Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

29
Mon, Apr
105 New Articles

CAA doreste imbunatatirea serviciilor oferite si prin montarea de contoare cu citire la distanta

Actualitate
Tools
Typography

Unul dintre punctele aflate în proiectul de investiţii derulat de operatorul de apă şi canalizare din Comunitatea Urbană Arieş este şi achiziţia şi montarea în reţea de contoare cu citire la distanţă.

Aşa cum reprezentanţii operatorului precizau în conferinţa de presă care a avut loc pe 23 iunie, fondurile folosite pentru această investiţie provin din accesarea economiilor rezultate în urma implementării măsurilor programate pentru perioada 2013-2015, economii a căror valoare se ridică la aproximativ 6 milioane de euro şi a căror accesare a presupus întocmirea unui nou proiect.

Un segment din acest proiect îl reprezintă şi achiziţia şi montarea, în reţea, de contoare cu citire la distanţă, scopul final al acestei investiţii reprezentându-l îmbunătăţirea serviciilor de alimentare cu apă mai ales prin îmbunătăţirea capacităţii de operare în sistemul de alimentare cu apă.

Potrivit datelor oferite de CAA, la momentul de faţă pierderile înregistrate în sistemul de alimentare cu apă sunt la nivelul a 35 de procente, nivel considerat ridicat, valoarea acestuia fiind dată de neînlocuirea la timp a sistemelor de contorizare.

În calitate de coordonator al contractului de achiziţie a contoarelor, Mihaela Sârb preciza că, în baza unui contract cu furnizorii în valoare de 14.487.236 de lei (adică undeva la peste 3 milioane de euro), se vor achiziţiona un număr de aproximativ 16.667 de contoare de diverse dimensiuni şi capacităţi, înlocuirea acestora făcându-se în reţelele din Turda, Mihai Viteazu, Corneşti, Cheia, Bogata, Sănduleşti, Copăceni şi Câmpia Turzii cu zonele aferente Viişoara, Luna şi Gligoreşti.

În principal se are în vedere schimbarea contoarelor care au o vechime mai mare de şapte ani de zile şi, pe lângă sistemul de citire la distanţă (existenţa unor terminale portabile cu care angajaţii CAA vor efectua citirile de la distanţă), achiziţia include şi un sistem de management a datelor, un software care înregistrează toate datele contoarelor.

"Cu prioritate am vizat montajul contoarelor în localităţile rurale, în Mihai Viteazu, Corneşti, Cheia, Bogata şi Viişoara, Luna şi Gligoreşti", spunea Mihaela Sârb explicând atât că montarea în aceste zone este mai facilă decât în oraşe precum Turda şi Câmpia Turzii, dar şi că ţinta echipei de lucru este montarea zilnică a 200-300 de contoare, în funcţie de zonă, de reţea, de situaţiile existente la faţa locului, programul de lucru la montaj fiind de 10-12 ore pe zi, inclusiv sâmbăta.

De asemenea, apreciind că, la modul general, contractul de achiziţie şi montaj nu e de o complexitate majoră, complexitatea apare la modul de implementare: pe proprietăţi private, creând disconfort abonaţilor CAA.

"Acesta este ultimul deranj pe care îl vor avea abonaţii noştri", completa şi Cristian Matei - director general al CAA - atât Matei cât şi Sârb explicând că va exista o permanentă relaţionare cu abonaţii CAA privind montarea de contoare: anunţarea cu clientului cu 72 de ore înainte de intervenţie, comunicate de presă, distribuire de flyere etc.

Dacă la proprietăţile private - case particulare - lucrurile par mai simple, situaţia e diferită pentru blocurile de locuinţe, şi asociaţiile de locatari.

În aceste cazuri se merge pe înlocuirea contoarelor principale - de la intrarea conductei de alimentare în bloc, cum ar veni, sau contoarele pe fiecare scară de bloc acolo unde este cazul - în să nu se vor înlocui contoarele din apartamentele cetăţenilor decât în anumite cazuri particulare: acolo unde există făcută separaţie a reţelei de apă ci beneficiarul primeşte direct factură de la CAA, nemaiplătind consumul de apă prin factura comună care vine pentru asociaţia de locatari.

"Sistemul va aduce beneficii atât CAA - prin timpii de facturare, identificarea tuturor pierderilor din reţea - cât şi consumatorilor, având în vedere precizia contoarelor" mai spunea Mihaela Sârb adăugând: "Sistemul va permite identificarea pierederilor la consumator în instalaţia interioară având în vedere că va avea anumite sisteme de alarmare prin care va sesiza anumite consumuri anormale, adică mai mari decât cele uzuale aflate într-un anumit istoric".

Pe de altă parte, aşa cum erau prezentate prin proiect, beneficiile sau efectele motării noilor contoare cu citire la distanţă presupun şi creşterea volumului vânzarilor datorită acuraţetei de măsurare, eliminarea pierderilor financiare datorate apometrelor uzate moral, creşterea vitezei de facturare şi a încăsarilor datorate faptului că citirea se face într-un timp scurt sau reducerea costurilor de exploatare.

Procesul de montare a contoarelor cu citire la distanţă trebuie finalizat până la 31.12.2015.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS