Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

27
Sat, Apr
113 New Articles

Computerul tomograf de la spitalul turdean nu poate fi pus inca in functiune. Totul depinde de spitalul turdean!

Actualitate
Tools
Typography

Conferinţa de presă găzduită la sediul SC Prival Turda luni, 14 septembrie, la orele amiezei a avut rolul de a aduce informaţii în plus privind modul în care Spitalul municipal turda a ajuns să fie beneficiarului unui computer tomograf.

În calitate de preşedinte al Asociaţiei Întreprinderilor Italiene Cluj - asociaţia care a pus umărul la ajungerea computerului tomograf la Turda - Camillo Torta a făcut o scurtă radiografie a succesiunii de evenimente care au dus la finalul deja cunoscut.

Preşedinte de 10 ani a AII cluj, Camillo Torta a amintit că în ruma unei discuţii cu primarul Tudor Ştefănie a aaflat despre necesităţile spitalului turdean, necesităţi începând cu lipsa paturilor şi terminând cu lipsa aparaturii.

Contactând societatea Crucea Verde din Italia, Camillo Torta a reuşit să faciliteze aducerea de paturi, saltele sau noptiere. Referindu-se la trei dintre transporturile efectuate din Italia, preşedintele AII Cluj amintea că ajutoarele au fost aduse pentru mănăstirea Dumbrava, pentru spitalul clinic de copii din Cluj şi pentru spitalul din Turda.

Apoi a venit momentul în care "am primit un telefon de la Crucea Verde din Italia că aveau un computer tomograf revizionat, care trebuia să ajungă în Indonezia, dar ştiind că spitalul avea această necesitate ne-am organizat să îl aducem în România". Aducerea, însă, a computerului tomograf la Turda în loc ca aparatura să ajungă în Indonezia, a fost explicată tot de Camillo Torta, care spunea că reuşita se datorează bunelor relaţii pe care le are cu Fernando, preşedinte al Crucii Verzi Italiene.

Ajungerea aparatului - care fusese la un spital din Modena şi care acum este la Turda - la spitalul turdean este şi rezultanta faptului că în Itlaia, odată la un anumit număr de ani, se reînnoieşte aparatura, chiar dacă e funcţională. Spre exemplu, computerul tomograf ajuns la Turda mai poate funcţiona încă mulţi ani de acum încolo. Ba chiar, revizionat şi recondiţionat fiind - şi evaluat ca având o valoare de 300.000 de euro la momentul de faţă - acesta are avizul producătorului că e funcţional şi în parametri.

Cât priveşte punerea în funcţiune a aparatului la Turda, Camilo Torta a fost foarte explicit: "Noi aşteptăm să fie gata sala de radiologie de la spital".

Concret, la momentul la care aparatul a ajuns la turda, acesta a venit însoţit şi de documentaţii tehnice privind caracteristicile sălii în care trebuie montat, caracteristici privind, de exemplu, tipul de instalaţie electrică, grosimea şapei sălii în care este montat, faptul că sala trebuie izolată cu plimb pentru a preveni răspândirea radiaţiilor şi aşa mai departe.

Odată sala amenajată, la Turda urmează să sosească doi tehnicieni din Italia care să se ocupe de instalarea şi punerea în funcţiune a aparatului, proceduri care, spunea Camillo Torta, durează aprosimativ două săptămâni. "Un tehnician va fi cel care va monta aparatul, apoi va fi un tehnician de la fabrica producătoare a aparatului care îl va pune în funcţiune şi va da certificatul e funcţionare". De asemenea, preşedintele AII Cluj mai spunea că onorariul tehnicienilor se ridică undeva la 7.000 de euro, onorariu care va fi suportat de AII Cluj, astfel că Spitalul municipal Turda nu trebuie să achite aceste costuri, singura obligaţie a unităţii spitaliceşti turdene fiind aceea de a amenaja sala de radiologie conform specificaţiilor aşa cum apar acestea menţionate în documentaţia aparatului.

Nu în ultimul rând, Camillo Torta mai spunea: "Prima dată când am adus la cunoştinţă spitalului cîă vom aduce un computer tomograf a fost la începutul lunii mai şi am crezut că sala asta reuşeşte să fie pusă la punct mult mai repede. E adevărat că nici tehnicienii nu erau dispuşi să vină mai repede de jumătatea lunii septembrie, pentru că ei merg peste tot în lume. Aşdar suntem, cumva, în grafic", concluzia preşedintelui AII Cluj fiind concisă: "imediat ce spitalul turdean ne dă OK-ul că are sala amenajată şi sala are şi aviz de funcţionare, vin tehnicienii...".

Adăugând că la momentul sosirii tehnicienilor la Turda spitalul trebuie să aibă şi personal care să fie instruit pentru a purtea folosi computerul tomograf, preşedintele AII Cluj a precizat că asociaţia pe care o reprezintă va mai aduce la turda încă un computer tomograf similar cu cel adus deja, dar care este nefuncţional, însă va putea fi folosit pentru piese de schimb.

Concluzia generală este, aşadar, că la momentul de faţă - cum se spune - mingea este în terenul unităţii spitaliceşti turdene.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS