Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

04
Sat, May
101 New Articles

Mesajul revolutionarilor romani: "Sa fim uniti, sa fim puternici!"

Actualitate
Tools
Typography

Sala mare a Primăriei Turda a găzduit sâmbătă, 10 octombrie, conferinţa Blocului Naţional al Revoluţionarilor (BNR) - 1989 pe zona Ardeal.

După intonarea Imnului Naţional al României, preşedintele Asociaţiei 22 Decembrie Turda, Marian Popescu, a făcut o scurtă trecere în revistă a invitaţilor prezenţi la conferinţă.

Printre cei prezenţi să discute subiectele aflate pe ordinea de zi a conferinţei au fost Ioan Demi (preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie Braşov), Alex Oprea (preşedintele Alianţei Civice "Revoluţia curată" Sibiu), Mircea Bărdaşu (Asociaţia 21 Decembrie 1989), George Avram (Asociaţia 22 Decembrie Bistriţa), Gheorghe Manicea (Asociaţia 22 Decembrie Bihor), Traian Bordea (Asociaţia 21 Decembrie Alba Iulia), Gheorghe Ianciuc (împuternicit de Liviu Bulzan să reprezinte asociaţia din Cugir) şi, nu în ultimul rând, reprezentanţi ai asociaţiei turdene a revoluţionarilor.

Printre invitaţii la eveniment s-au aflat atât primarul Tudor Ştefănie, cât şi deputatul Mircea Irimie.

Dacă referitor la primarul municipiului Turda Marian Popescu spunea, mulţumindu-i, că "prin grija dânsului avem şi monumentul (n.r.: monumentul revoluţionarilor de la Turda) şi o să vedeţi că tot prin grija dânsului o să mai avem şi alte lucruri", referitor la Mircea Irimie tot Marian Popescu spunea: "păcat că n-aţi fost în sala mică, de protocol, să vedeţi cum ceilalţi colegi din ţară l-au recunoscut ca fiind cel mai bătăios parlamentar în Parlamentul României în problema revoluţionarilor".

Înainte de dezbaterile propriu-zise, Marian Popescu i-a invitat pe cei prezenţi să asculte mesajul fostului preşedinte al BNR, Maior Lazăr Dorin, care a intervenit prin telefon. Manifestându-şi bucura de a se putea adresa colegiulor din BNR, Maior s-a arătat, în principal, nemulţumit de legislaţia actuală care defavorizează revoluţionarii. "Dorine, noi îţi mulţumim pentru cuvântul tău şi te aşteptăm să revii cu drag în România" spunea, la finalul intervenţiei lui Maior Lazăr Dorin, Marian Popescu.

În cuvântul său, primarul Tudor Ştefănie considera locul de desfăşurare a conferinţei BNR - Primăria Turda - "locul de unde au pornit primii paşi ai Revoluţiei". Referindu-se la Revoluţia din 1989, primarul municipiului Turda o considera ca fiind evenimentul cel mai important pentru apariţia democraţiei în România, la fel de importanţi fiind şi cei care au participat la acest eveniment - revoluţuionarii - cărora "democraţia trebuie să le dea drepturile cuvenite".

Recunoscând că dacă nu ar fi fost Revoluţia şi dacă nu ar fi fost revoluţionarii cu siguranţă nu ar fi deţinut funcţia de primar acum, la fel cum mulţi dintre cei care au funcţii prin Parlament sau la Guvern nu ar fi avut aceste funcţii dacă nu ar fi fost revoluţionarii care să iasă în stradă, Tudor Ştefănie s-a referit şi la obţinerea, de către Turda, a statutului de oraş martir cu atât mai mult cu cât "aici au fost evenimente dar mulţi nu vor să le recunoască".

Din cei prezenţi, primarul Turzii a fost primul vorbitor care i-a îndemnat pe revoluţionari să fie uniţi şi puternici pentru a putea reprezenta un partener serios de dialog mai ales la nivel naţional cu atât mai mult cu cât, la momentul de faţă, în România societatea civilă pare să fie slab reprezentată.

Ideea că tot ceea ce astăzi este în România ca ţară liberă nu ar fi existat fără sacrificiul revoluţionarilor a fost reluată şi de deputatul Mircea Irimie.

"Consider discrimanatorie această lege care împarte revoluţionarii în două grupuri, unii cu drepturi, alţii fără, pentru că nu poate nimeni să hotărască când să moară un om sau când să fie rănit. Oamenii au ieşit şi şi-au spus păsurile în toată ţara, au luptat şi au schimbat ceva. România de astăzi se datorează acelor fapte de vitejie, de eroism, acelor jertfe" mai spunea deputatul turdean, amintind de adresele făcute către "domnul Sanda" şi către alţi factori responsbili fie cu declararea municipiului Turda ca oraş martir, fie cu acordarea legislaţiei cu realitatea inclusiv în problema recunoaşterii drepturilor revoluţionarilor.

Cel mai vehement în discursul său, însă, a fost Dorin Popa, preşedintele executiv al Consiliului Naţional al BNR.

"Codrin Ştefănescu şi Adrian Sanda ne-au făcut doar rău" preciza încă de la început Dorin Popa linia discursului care urma. Iar ca lucrurile să fie cât se poate de clare, în ecuaţie a fost introdus şi premierul Victor Viorel Ponta care "ne-a minţit".

Deşi spunea că nu vrea să facă politică, Dorin Popa amintea de proprietăţile din străinătate sau de banii din Cipru pe care le-ar avea premierul României, un "premier penal, domnilor" care trebuie neapărat să îşi dea demisia.

De asemenea, Dorin popa s-a referit şi la alţi şi alţi politicieni care ar fi jefuit ţara pentru care revoluţionarii au luptat să fie liberă, vorbitorul considerând că toţi aceştia trebuie să dea banii înapoi.

Chiar dacă nu făcea politică şi nu avea nimic cu pesedeul, Ponta rămânea în continuare un infractor şi un mincinos şi, în paralel, Dorin Popa s-a arătat de-a dreptul impresionat de sugestia primarului Tudor Ştefănie ca BNR să devină puternic, să devină un partener serios de dialog, care să nu se clintească şi să nu cedeze şi să îşi apere drepturile.

Pe de altă parte, Dorin Popa anunţa şi o intenţie a BNR: întocmirea de păroiecte pentru atragerea de fonduri europene, bani cu care să fie ajutaţi revoluţionarii care au avut de suferit de pe urma deciziilor politice.

Apreciind că până la 21 decembrie este timp de reorganizare, ideea pe care Popa insista să o impună era una simplă, sigură, evidentă: "să continuăm lupta cu hoţii care ne-au jefuit".

Şi, apropo: "Codrin Ştefănescu a minţit şi a trădat 25 de ani!".

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS