Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

27
Sat, Apr
113 New Articles

Compania de Apă Arieş a anunţat o posibilă scădere a preţului la apă. Totul depinde de factorii de decizie

Actualitate
Tools
Typography

Spre finalul conferinţei de presă care a avut loc azi, 30 martie, la sediul Staţiei de Tratare a apei situat pe strada Bogata din Turda, managerul CAA, Cristian Matei, spunea că are o veste bună pentru locuitorii care beneficiază de serviciile oferite de companie.

Vestea bună este că preţul apei ar putea să scadă dar că, indiferent dacă CAA are în intenţie acest lucru, totul depinde de forurile în faţa cărora răspunde operatorul care furnizează servicii de apă şi canalizare.

Cristian Matei a recunoscut că modificarea preţurilor la apă nu este uşoară însă rezervele financiare realizate de CAA în ultima perioadă ar putea permite companiei realizarea unor operaţiuni care să ducă, într-un final, la scăderea preţului la apă.

"Acolo unde noi putem să discutăm de nişte reduceri este cota de canal", spunea Cristian Matei.

Procentul de cantitate de apă contorizată la canalizare în raport cu apa potabilă furnizată a fost un subiect de discuţie pe parcursul ultimei perioade.

Propunerea directorului CAA a fost o cotă de 80% la canalizare şi nu 100% cum era până acum, această cotă de 80% fiind minimă inclusiv în contextul în care la Cluj-Napoca această cotă este de 90%.

Mai mult, Cristian Matei insista în a explica permanent că această reducere este posibilă în urma resurselor pe care CAA le-a creat în ultima perioadă.

Despre hotărârea de consiliu local care există la Câmpia Turzii privind reducerea cotei de canalizare, directorul CAA spunea că "nu se poate aplica singular, într-o singură unitate administrativ-teritorială", ceea ce înseamnă că ar fi trebuit ca toate UAT-urile din arealul de deservire al CAA trebuiau să ia hotărâri similare şi atunci se mai putea discuta pe seama unei eventuale reduceri.

Pentru a explica ceva mai concret ce ar însemna reducerea de preţ, Cristian Matei s-a folosit de cifre.

Menţionând că în 2013 tariful la apă era de 2,55 lei şi tariful la canalizare era de 2,12 lei la care se adăuga TVA, ulterior managerul CAA a preferat să se refere la preţuri privind un consum mediu de 10 mc de apă.

Astfel, dacă înainte de majorarea din septembrie 2013 se putea vorbi de o valoare de 58 de lei, după ajustarea preţului conform contractului aflat în derulare, preţul a ajuns undeva la aproape 77 de lei, valoare la care s-a menţinut inclusiv în 2015.

După micşorarea TVA, preţul a scăzut până la 70,68 lei iar în cazul în care s-ar opta pentru o scădere a cotei la canalizare de la 100% la 80% preţul ar ajunge undeva la 63,43 de lei.

Dar, cum amintise iniţial, managerul CAA a reluat că scăderea cotei la canalizare nu este o decizie care aparţine Companiei de Apă Arieş sau direcţiunii. Această idee va fi propusă întâi Consiliului de Administraţie al Companiei de Apă Arieş apoi Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară "Apa Văii Arieşului" care va putea lua în discuţie acest subiect şi, eventual, va putea adopta scăderea cotei în şedinţă AGA.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS