Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

28
Sun, Apr
112 New Articles

Concursuri de table, şah, recitare şi cultură generală de Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi

Actualitate
Tools
Typography

Din nou Casa Municipală de Cultură Turda s-a gândit şi la persoanele cu dizabilităţi din municipiu, organizând, în cadrul celei de-a XV-a ediţii a Primăverii Culturale Turdene, Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi.

În cadrul evenimentului găzduit - la fel ca şi în anii precedenţi - la Centrul de Recuperare Neuromotorie de tip ambulatoriu situat în Turda pe strada Gheorghe Bariţiu, nr. 39 şi în organizarea şi desfăşurarea căruia s-au implicat Asociaţia  Nevăzătorilor din România filiala Turda şi Asociaţia Persoanelor cu Handicap Neuromotor "Oameni pentru Oameni" s-au desfăşurat concursuri de cultură generală, de recitare, de table şi şah, de la ediţia din acest an lipsind competiţia de tenis de masă.

Domeniile din care au fost adresate întrebări de cultură generală au fost Sport, Literatură, Religie, Istorie precum şi întrebări prin care participanţilor le erau verificate cunoştinţele privind capitalele europene.

Clasamentul la concursul de cultură generală a fost următorul:

  1. Rus Costan
  2. Hideg Maria 
  3. Purece Cristina

Pentru a obţine aceste rezultate, competitorii au avut de răspuns la întrebări (cu trei opţiuni de răspuns din care una singură valabilă) de genul: "Care este cea mai mare viteză atinsă de un şofer nevăzător?" (299,30 km/h), "Pe ce loc s-a clasat România la Campionatul Mondial de Fotbal din 1994?" (locul 6), "În ce an a fost fondată federaţia română de atletism?" (1912), "Cine a scris romanul «Ulise»?" (James Joyce), "Câte piese a scris Carlo Goldoni, considerat reformatorul teatrului italian şi unul dintre cei mai mari autori de comedii europeni?" (peste 250), "Cine a scris cunoscutul roman «La răscruce e vânturi»?" (Emily Bronte), "Cum a fost trădat Iisus?" (printr-un sărut), "Ce vârstă avea Iosif atunci când fraţii lui l-au vândut ca sclav?" (17 ani), "Câţi oameni au fost salvaţi în Arca lui Noe?" (opt), "Care mănăstire a fost construită de către Neagoe Basarab între anii 1512-1517 pe locul unei vechi mitropolii datând din 1359?" (mănăstirea de la Curtea de Argeş), "În ce an a fost decapitat Carol Stuart I, rege al Angliei?" (1649) sau "Unde se afla portul maritim al Romei antice?" (la Ostia).

De asemenea, dacă voiau să câştige, competitorii trebuiau să ştie care sunt capitalele unor state europene precum Macedonia (Skopje), Andorra (Andorra la Vella), Malta (Valletta), Lituania (Vilnius), Islanda (Reykjavík), Irlanda (Dublin), Azerbaijan (Baku), Liechtenstein (Vaduz), Belarus (Minsk) sau Cipru (Nicosia).

Pentru concursul de recitare, concurentele au optat pentru poezii ale unor poeţi români: Mihai Eminescu, Ştefan Octavian Iosif sau George Coşbuc.

Clasamentul la concursul de recitare a fost următorul:

  1. Isăcescu Marieta (cu poezia "Câmpul libertăţii" a lui Şt. O. Iosif)
  2. Purece Cristina
  3. Maria Hideg şi Purece Iuliana

Competiţiile sportive au fost câştigate de aceeaşi persoană: Emil Gornic.

Astfel, clasamentul la concursul de table a fost următorul:

  1. Gornic Emil
  2. Vida Maria
  3. Iuhastic Denis

în timp ce clasamentul la concursul de şah a fost următorul:

  1. Gornic Emil
  2. Momeu Nicolae
  3. Vida Maria
Câştigătorii concursurilor de recitare şi cultură generală
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS