Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

29
Mon, Apr
105 New Articles

Mihaly Berci la sărbătoarea rromilor: “Ne simţim discriminaţi” | VIDEO

Actualitate
Tools
Typography

Prezent cu ocazia evenimentului prin care s-a marcat Ziua Rromilor la Şcoala Profesională Poiana, fostul consilier local şi cunoscut lider rrom, Mihaly Berci, a avut o intervenţie al cărui mesaj părea să fie foarte clar: rromii sunt, în continuare, discriminaţi.

În intervenţia sa Mihaly Berci făcea recurs la o lege din 2006 (Legea 66) elaborată din iniţiativa deputatului Nicolae Păun în legătură cu sărbătoarea etniei rrome, lege în care, la primul articol se spune că “Se consacră «Sărbătoarea etniei romilor din România», care se sărbătoreşte în fiecare an în ziua de 8 aprilie” iar la primul alineat al articolului doi se precizează: “Ministerul Culturii şi Cultelor, autorităţile administraţiei publice centrale, cu atribuţii în domeniul asigurării egalităţii de şanse şi al combaterii discriminării, celelalte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material şi financiar organizarea de manifestări publice şi a unor acţiuni social-culturale dedicate sărbătoririi acestei zile”.

Terminând de citit cele două articole, liderul rrom a vorbit liber. “Mai avem nişte articole la care alţii n-au înţeles... Şi multe primării n-au înţeles...” spunea Berci mărturisind: “Io sânt persoana aia care spun la om în faţă, indiferent oricine ar fi el, când trebuie să facă faţă la aşa ceva şi spune altceva îi destul de rău, noi, deoarece, ne simţim discriminaţi”.

Cu alte cuvinte, Mihaly Berci dădea de înţeles că există administraţii care ar neglija etnia rromă şi că, inclusiv de aceea, rromii se simt, în continuare, discriminaţi.

În plus, liderul rrom recunoştea “Io trebe să spun şi vă rog să mă scuzaţi dacă cumva io am greşit, dar la această sărbătoare, trebuie să ştie toată lumea ceea ce se întâmplă” ca şi cum discriminarea e un fenomen care există dar care este ascuns sub preş, de unde trebuie scos şi arătat la lume.

Pe de altă parte, Mihaly Berci amintea de construirea centrului de igienă din comunitatea rromă de pe strada Margaretelor, centru despre care se spunea că nu va rezista mult, dar care s-a menţinut de şapte ani de zile şi încă este în stare bună.

Alocuţiunea lui Mihaly Berci, începând de la minutul 19:09:

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS