Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

29
Mon, Apr
105 New Articles

Turda încă nu are viceprimar, deşi noul consiliu local a fost constituit în şedinţă oficială

Administraţie
Tools
Typography

Azi, 28 octombrie 2020 a avut loc - la o lună de la alegerile locale - şedinţa de constituire a nouului consiliu local Turda, şedinţă în cadrul căreia atât noii consilieri locali aleşi cât şi “noul” (dar şi “vechiul”) primar au depus jurământul.

Chiar dacă era un “dat” ca în cadrul şedinţei oficiale de constituire a  anoului consiliu local după fiecare tur de scrutin alectoral local să fie desemnat, prin vot, şi noul viceprimar al municipiului, iată că de această dată - probabil datorită fâstâcelii genrate de pandemie?!? - în cadrul şedinţei de constituire a noului consiliu local al municipiului Turda nu a fost ales viceprimarul. Menţionăm că potrivit legislaţiei în vigoare viceprimarul este ales dintre consilierii locali, prin votul acestora, la propunerea formaţiunilor politice sau alianţelor politice care au acces în forul deliberativ local.

Ba chiar prefectul Mircea Abrudean sugera că şedinţa de constituire a noului consiliu local poate fi declarată închisă, după care consilierul local Daniela Pârlea (PNL, fost PSD) a sugerat alegerea unui preşedinte de şedinţă pentru viitoarele întâlniri ale forului deliberativ local, totodată propunându-l pe consilierul Paul Năstase (fost PSD actual PNL) ca viitor preşedinte, acesta fiind votat de majoritatea noilor consilieri locali prezenţi la şedinţa de constituire.

Dar despre noul viceprimar... nimic!

Acuma să o luăm şi altfel!

Configuraţia noului consiliu local la Turda este următoarea:

  • PNL - 10 mandate de consilier (47,61%)
  • PMP - 3 mandate de consilier (14.29%)
  • PSD - 3 mandate de consilier (14.29%)
  • USR-PLUS - 3 mandate de consilier (14.29%)
  • UDMR - 2 mandate de consilier (9,52%)

Pentru funcţia de viceprimar se pot face propuneri din partea formaţiunilor politice. Spre exemplu, să luăm UDMR, cu două mandate (cele mai puţine - 9,52%), credeţi că va face o propunere de viceprimar? Teoretic, având cele mai puţine mandate, nu ar avea de ce, decât dacă deja există înţelegeri pentru susţinerea unei eventuuale propuneri.

Pe de altă parte, cel mai probabil, ar fi ca propunerea să vină din partea PNL, partidul cu cele mai multe mandate (10 mandate - 47,61%). De asemnea, există posibilitatea ca PNL să susţină şi propunerea altei formaţiuni politice - ceea ce, deşi este improbabil, teoretic e posibil - cu precizarea nerostită ca există o înţelegere între PNL şi formaţiunea politică ce vine cu o propunere din afara PNL.

În altă ordine de idei, PNL-ului îi mai lipseste un vot pentru a avea majoritate simplă (11 din 21) şi pentru a instala un viceprimar din rândurile PNL.

Acuma, chiar credeţi că PNL nu va veni cu o propunere de viceprimar? Şi dacă va veni, de la ce formaţiune politică credeţi că va lua acel (cel puţin un) vot pentru a-şi vedea instalat viceprimarul PNL?

Nu în ultimul rând, deşi, după scrutinul din 27 septembrie 2020, primarul Cristian Matei a fost chestionat cu privire la o eventuală propunere pentru noul viceprimar, acesta nu a lăsat niciun indiciu referitor la cine îi va fi secund la cârma primăriei Turda pentru următorii patru ani.

În altă ordine de idei, doar ca să ştiţi, la Câmpia Turzii - municipiu în care şedinţa de constituire a noului consiliu local a avut loc în aceeaşi zi - s-a putut alege viceprimarul.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS