Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

03
Fri, May
101 New Articles

Reprezentand nevazatorii, Leontina Boncea pune la zid Primaria Turda | AUDIO

Administraţie
Tools
Typography

Una dintre persoanele invitate la lansarea, la Turda, a proiectului "Şi noi avem dreptul la muncă" a fost şi Leontina Boncea în calitate de reprezentant al persoanelor cu dizabilităţi de vedere, asta cu atât mai mult cu cât o parte din persoanele care formează grupul ţintă căruia i se adresează respectivul proiect sunt şi persoanele cu dizabilităţi.

Susţinând cauza persoanelor pe care le reprezenta, a găsit un moment în care să se refere la modul în care unii angajaţi ai Primăriei Turda în tratează pe cetăţenii care au probleme, ba chiar cum îi tratează pe cei cu dizabilităţi.
Nemulţumirea Leontinei Boncea a fost expusă cât se poate de public, în faţa presei, cu ocazia lansării unui proiect, nemulţumire care se regăseşte, ca citat, în rândurile următoare:

Mulţumesc, că mi-aţi dat cuvântul, şi am văzut aici în sală şi pe un domn pe care-l cunosc mai demult şi am vrut să vă spun un of, că mai ales de la început ne-aţi spus că putem discuta ca în familie şi ca prieteni, nu?
Eu vreau să vă spun că nu sunt o nostalgică a vremurilor trecute dar, totuşi, aş vrea să punctez: înainte de a se retroceda sediul nostru, am avut un sediu foarte bun, cu două camere mari. De acolo, bineînţeles ne-au scos şi ne-am găsit noi o chirie, bineîmţeles, cu o sumă foarte mare, la un particular.
Şeful nostru de la Cluj... Noi avem şi o emisiune - „Cuvânttul care înfloreşte" - la Radio Cluj şi i-am luat un interviu domnului primar - şi acel intreviu stă ca un document - şi ne-a promis: „Da, o să vă ajutăm, sunteţi persoane cu dizabilităţi, o să vă dăm un spaţiu".
A venit şeful meu de la Cluj, să-l primească şi pe el aşa ca şi pe un preşedinte. Bineînţeles, a fost ţinut la uşă şi a fost la un domn Crişan (probabil este vorba de administratorul public Radu Crişan). Acela i-a spus: „Bine, domnu', să ştiţi că o să vă dăm un spaţiu, facem... dar să ne sunaţi în data cutare".
Şi sună domnu'. Şi zice "Uite că nu-mi răspunde acel domn!". Îl întâlnesc eu şi şi la telefon îi zic "nu mi-aţi dat nici un răspuns". „Păi, doamnă vă rog să-i spuneţi la acel domn - Podosu (Ion Podosu, preşedintele filialei clujene a Asociaţiei Nevăzătorilor din România - n.r.), vă spun şi numele - să nu mă tot deranjeze!"
Dacă dumneavoastră consideraţi că atâta aroganţă este permisă unui funcţionar, atunci, vă rog... Şi, ca să fac o paralelă, după aceea, tot umblând eu, romii au fost scoşi dintr-un spaţiu, nu ştiu pe ce motive, o cămăruţă în care curgea apa şi Banca Transilvania şi-a băgat acolo, prin teracotă, toate gazele.
Şi m-a dus pe mine: „Uite, doamnă, ăsta este spaţiul dumneavoastră pentru 600 de nevăzători". Ăsta a fost răspunsul Primăriei din Turda.
Eu n-am întâlnit în viaţa mea - că umblu în ţară şi-n străinătate, că am fost delegată - dar atâta aroganţă n-am întâlnit ca la domnul acela.
Pot să spun că am fost la un domn Marian, s-a purtat extraordinar şi ne-a găsit un spaţiu. Zice: „Doamnă, este spaţuil dumneavoastră!". Când m-am dus a treia zi, zice: "Doamnă, nu am ce să fac, că vi s-a luat spaţiul!".
Trăim într-un spaţiu de 3 metri pe 6 metri...
Eu, acum, vreau să strâng nişte oameni, mă rog, pentru că aţi şi discutat, ca să vină reprezentanţii dumneavoastră, ca să le facă şi acte pentru maseur şi să ştiţi că nu am unde să vă primesc. Poate undeva... că nici nu ştiu, că acum am discutat că poate ne primeşte domnul Ghiţă (Gheoirghe Sav de la Asociaţia "Oameni pentru oameni" - n.r.) pe acolo ca să facem ceva că noi nu avem spaţiu.
Asta este Primăria din Turda: cu aroganţă şi cu dispreţ.
Rromii au fost scoşi de acolo, nu ştiu pe ce motiv. Nu ne-au băgat pe noi... Cu gaze şi cu tavan spart. Asta este grija...
Şi noi, aici, dacă discutăm, aici sunt din mass-media şi sunt şi oameni care pot avea un cuvânt... Ca să vă spun că de 10 ani batem la uşă...
Şi acel domn (preşedintele de la Cluj - n.r.) care a venit la domnul Crişan este comisar european, este critic literar, şi a fost şi profesor universitar şi cu emisiune la Radiu Cluj şi aşa i s-a spus, că toată vremea mă deranjează. Asta au spus. Şi puteţi să şi spuneţi că noi nu avem un spaţiu.
Nu ştiu la cine să apelez acum! S-au mai înbunătăţit lucrurile pe acolo, că nici nu îndrăznesc să mă mai duc?
Mulţumesc, atâta am avut să spun!

Prezentă la lansarea proiectului în calitate de director al Colegiului "Dr. Ioan Raţiu" din Turda, profesor Marioara Piper, înţelegând care este necazul Leontinei Boncea, i-a şi sărit acesteia în ajutor: "Am eu un răspuns pentru dumneavoastră!".
Ca să fie mai explicită, Marioara Piper spunea:

Avem ca specialitate profilul dumneavoastră - respectiv îngrijirea corpului omenesc - şi pot să vă pun la dispoziţie cabinetul pe acest profil, dacă îmi spuneţi care este durata cursurilor, care este programul dumneavoastră şi, în fincţie de activitatea pe care o desfăşuraţi şi activitatea noastră - că nu trebuie să fie afectată procesul de învăţământ - eu pot să vă pun la dispoziţie acest spaţiu, deci cabinetul pe pofilul respectiv.

{mp3}2014/07/bonceaPrimarie{/mp3}

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS