Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

05
Sun, May
94 New Articles

PPDD-istele fug de numiri in comisii. In rest, e problematizare...

Administraţie
Tools
Typography

Consilierele PP-DD Rozalia Crişan şi Mariana Dobra par să nu guste funcţiile de membri în anumite comisii care se constituie la nivelul Consiliului Local Turda, cea mai interesantă motivare fiind oferită de consilierul PP-DD Mariana Dobra.

Pe ordinea de zi a celei mai recente şedinţe extraordinare a forului deliberativ local al municipiului Turda s-a aflat un proiect de hotărâre privind (în limbajul de lemn de esenţă tare oferit de ei) "modificarea HCL nr. 163/30.09.2008 referitoare la desemnarea reprezentanţilor Consiliului Local al municipiului Turda în Comisia pentru vânzarea spaţiilor proprietate privată a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale cu destinaţia de cabinete medicale, precum şi a spaţiilor în care se desfăşoară activităţi conexe actului medical, precum şi în comisia de contestaţie".
Lung, aşa?
Păi, pe scurt, erau nişte locuri vacante de membri în două comisii (de vânzare şi de contestaţie). Adică un loc de membru titular şi un loc de membru supleant în comisia de vânzare, plus câte două locuri de membru titular, respectiv supleant, în comisia de contestare, asta pentru că din cele 8 locuri disponibile două erau ocupate: o funcţie de membru titular în comisia de vânzare era ocupat de Emil Molnar iar o funcţie de membru supleant în comisia de vânzare era ocupat de Adamosy Clara, în tot acest context fiind evident că în comisia de contestaţie nu era nimeni, aşa cum reiese chiar din proiectul de hotărâre supus aprobării consilierilor locali turdeni.
Pentru că era vorba de numiri de noi consilieri - era nevoie să fie numiţi 6 consilieri locali pentru ca "efectivele" să fie complete - s-a trecut la propuneri. Şi pentru că aflăm în perioada în care PNL-ul este în viraj brusc spre PD-L-ul pe care l-a criticat cât de mult a putut pentru a lua voturi, iată ce numiri face preşedintele de şedinţă Cristian Felezeu, consilier PNL:
- Daniela Florea (PD-L) - pentru poziţia de membru titular în comisia de vânzare
- Ovidiu Micu (PNL) - pentru poziţia de membru supleant în comisia de vânzare
- Radu Panait (PNL) - pentru poziţia de membru titular în comisia de contestaţie
- Florin Bugnar (PD-L) - pentru poziţia de membru titular în comisia de contestaţie
- Dorina Arion (PSD) - pentru poziţia de membru supleant în comisia de contestaţie
- Rozalia Crişan (PP-DD) - pentru poziţia de membru supleant în comisia de contestaţie

Poate nu ar trebui să trecem aici foarte repede peste faptul că din cele 6 propuneri făcute de penelistul Cristian Felezeu, 4 (adică 66,67%) sunt din arcul favorabil PNL-PDL în timp ce doar două (adică 33,33%) sunt dintre "opozanţi", dar şi acestea două vizează doar poziţiile de membri supleanţi, adică, aşa cum s-ar spune, "de rezervă", de care poate nici nu ai nevoie niciodată, dar să fie, acolo.
Rozalia Crişan, însă, nu a dorit să facă parte - nici măcar ca membru supleant - din comisia de contestaţie. "Dacă-mi permiteţi, domnule preşedinte, v-aş ruga să nu luaţi act de propunerea care mă priveşte pe mine, deci să propuneţi pe altcineva. Solicit asta din motive obiective", se eschiva Rozalia Crişan fără să precizeze care sunt respectivele "motive obiective" (nu că asta ar conta neapărat).
Pentru că Rozalia Crişan a refuzat, preşedintele de şedinţă Cristian Felezeu s-a văzut nevoit să facă o altă propunere (ciudat cum era nevoie acum de supleanţi când o bună perioadă nu era niciun membru în respectiva comisie, nici titular nici supleant). În noua sa propunere cristian Felezeu a optat tot pentru un alt consilier PP-DD: Mariana Dobra. Spre deosebire de colega sa de partid şi de consiliu local, Mariana Dobra a avut un refuz mai categoric şi mai motivat chiar dacă se putea intui un uşor tremurat în voce: "Nu doresc să mă implic în această... pentru că e o poziţie destul de ingrată şi consider că nu vreau să am de a face...". Chiar când colega Rozalia îi spunea Marianei că e vorba doar de o funcţie de supleant, nu de membru titular, teama - oare ştie ea ceva ce nu ştim noi? - pare să-şi fi iţit colţii: "...oricum, eşti părtaş, direct sau indirect...".
Că eşti sau nu părtaş - poate ne şi spune Mariana Dobra la ce refuză să fie părtaşă - asta e una. Dar să foloseşti cuvinte ale căror sens poate nu-l chiar stăpâneşti - şi asta se deduce din contextul în care foloseşti termenul - asta e cu totul altceva. Şi aici ne referim la atributul "ingrat" (nu neapărat atribut ca parte de propoziţie) folosit de Mariana Dobra cu referire la poziţia de membru supleant în comisia de contestaţie. Nu ştim care sunt calificările Marianei Dobra, dar cel puţin putem să-i spunem că "ingrat" înseamnă persoană nerecunoscătoare, iar ca adjectiv, la modul figurat, înseamnă ceva care nu răsplăteşte, care nu corespunde eforturilor depuse, care produce mai puţin decât trebuie, care este dezavantajos. Adică să înţelegem că pentru Mariana Dobra poziţia de membru supleant definită ca ingrată era sub demnitatea sa şi nu oferea o răsplată pe merit asta chiar dacă se preciza cât se poate de clar că poziţia este remunerată, de exemplu? Asta am întrebat numai aşa, ca idee...
Pentru că încă era nevoie de un membru supleant, s-a trecut la o nouă propunere, astfel că Daniela Florea (PD-L) l-a propus pe Dorel Corpodean, pentru că - nu-i aşa? - în locul refuzat de PP-DD, Corpodean (PC) nu ocupa, oricum, un loc "de-al nostru".
Înainte, însă, de a se trece la vot, secretarul municipiului Turda, Paula Popa, a ţinut să precizeze: "în această situaţie din nou se va vota secret, individual, dar conform articolului 46 alineatul 1 din Legea 215, având în vedere că această comisie este remunerată, există un interes patrimonial justificat şi persoanele nominalizate şi care vor fi supuse votului recomandarea mea este să se abţină, să nu participe la deliberare şi adoptarea hotărârii".
În urma votului secret rezultatele au fost (în ordinea alfabetică a numelor celor propuşi) următoarele:
- Dorina Arion (PSD) - 15 voturi pentru şi 3 împotrivă
- Florin Bugnar (PD-L) - 16 voturi pentru şi două împotrivă
- Dorel Corpodean (PC) - 15 voturi pentru şi 3 împotrivă
- Daniela Florea (PD-L) - 16 voturi pentru şi două împotrivă
- Ovidiu Micu (PNL) - 16 voturi pentru şi două împotrivă
- Radu Panait (PNL) - 18 voturi pentru

Iar acum începe problematizarea!
Tot aşa, ca idee, în cele două comisii (de vânzare şi de contestaţie) erau numiţi consilieri locali. Unii dintre ei nu mai deţin funcţia (calitatea) de consilier local, aşa că a fost nevoie de o schimbare oficială, aprobată prin forul deliberativ local.
Dacă ne uităm la expunerea de motive (la motivarea apariţiei proiectului de hotărâre şi propunerea lui spre dezbatere şi aprobare consilierilor locali turdeni) semnată de consilierul PSD Emil Molnar, putem lesne observa că "în prezent consiliul local al municipiului Turda are o altă configurţie se impune actualizarea reprezentanţilor Consiliului Local al municipiului Turda în comisia pentru vânzarea spaţiilor proprietate privată a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale cu destinaţia de cabinete medicale, precum şi a spaţiilor în care se desfăşoară activităţi conexe actului medical, precum şi în comisia de contestaţie".
Adică, aşa cum deja am precizat mai sus, motivarea apariţiei unui astfel de proiect de hotărâre era schimbarea componeneţei celor două comisii pentru faptul că s-a schimbat componenţa Consiliului Local Turda şi unii dintre cei care fuseseră numiţi nu mai sunt consilieri locali din diverse motive.
Păi hai să ne uităm un pic înapoi în timp şi să vedem care este situaţia, de fapt sau, cum ar zice unii, cum stă treaba!
2008 era anul când PD-L ul era pe val, reprezentantul lor la Turda tocmai câştigând fulminant un nou mandat de primar. Tocmai se schimbase şi componenţa Consiliului Local Turda în urma alegerilor locale din 2008, componenţă în care PD-L-ul părea să nu aibă probleme. Era mandatul 2008-2012.
În acel an 2008 (în mandatul 2008-2012) pe 30 septembrie se adoptă hotărârea Consiliului Local Turda cu numărul 163 prin care sunt numiţi membrii şi membrii supleanţi atât în comisia de vânzare a spaţiilor descrise mai sus, cât şi în comisia de contestaţie.
Mai exact, potrivit acelei hotărâri 163/2008, sunt numiţi după cum urmează:
- membri titulari în comisia de vânzare: Pavel Tothăzan (PD-L) şi Emil Molnar (PSD)
- membri supleanţi în comisia de vânzare: Gabriel Silagyi (PD-L) şi Adamosy Clara (UDMR)
- membri titulari în comisia de contestaţie: Mircea Irimie (PD-L) şi Biro Alexandru (UDMR)
- membri supleanţi în comisia de contestaţie: Daciana Marcu şi Alexandru Faur

Deci doar dacă ţinem cont de faptul că atunci, în 2008 (ca şi acum, în 2014) UDMR se pupa cu PD-L cel puţin la nivel local, din cei 8 membri (titulari şi supleanţi), 6 sunt din arcul puterii, ceea ce ar însemna cam 75%. Dar nu acesta este neapărat subiectul acum, ci altul.
Acum, însă, reţineţi că motivarea proiectului de hotărâre apărut acum, în iulie 2014, este pierderea calităţii de membru în Consiliul Local Turda a unora care erau, în calitate de consilieri locali, membri în cele două comisii. Şi să-i luăm pe rând:
- Pavel Tothăzan - şi-a pierdut calitatea de membru în Consiliul Local Turda pe 27.02.2014 (mărturie stă HCL 31/27.02.2014)
- Emil Molnar - este în continuare membru în Consiliul Local Turda, ducându-şi până la capăt mandatul 2008-2012 şi fiind reales în mandatul 2012-2016
- Gabriel Silagyi - şi-a pierdut calitatea de membru în Consiliul Local Turda în 2012, odată cu alegerile locale din acel an (pe site-ul Primăriei Turda nu există o hotărâre de Consiliu Local prin care să se constate încetarea mandatului lui Gabriel Silagyi înainte de termen)
- Adamosy Clara - este în continuare membru în Consiliul Local Turda, ducându-şi până la capăt mandatul 2008-2012 şi fiind realeasă în mandatul 2012-2016
- Mircea Irimie - şi-a pierdut calitatea de membru în Consiliul Local Turda în 31.01.2013 (mărturie stă HCL 4/31.01.2013)
- Biro Alexandru - şi-a pierdut calitatea de membru în Consiliul Local Turda în 24.05.2011 (mărturie stă HCL 69/24.05.2011)
- Daciana Marcu - şi-a pierdut calitatea de membru în Consiliul Local Turda în 2012, odată cu alegerile locale din acel an
- Alexandru Faur - şi-a pierdut calitatea de membru în Consiliul Local Turda în 2012, odată cu alegerile locale din acel an

Revenind la faptul că motivarea proiectului de hotărâre de acum, din 2014, era că unii dintre cei votaţi în 2008 în comisii şi-au pierdut, între timp, calitatea de membru în Consiliul Local Turda, a sosit momentul să încercăm, de această dată, o abordare cronologică:
- Biro Alexandru - nu mai este consilier local din mai 2011 - de atunci şi până acum nu a fost adoptată vreo hotărâre de Consiliu Local prin care să se opereze modificările necesare la fel cum se motivează că este necesar acum, abia în iulie 2014
- Alexandru Faur - nu mai este consilier local din iunie 2012 - de atunci şi până acum nu a fost adoptată vreo hotărâre de Consiliu Local prin care să se opereze modificările necesare la fel cum se motivează că este necesar acum, abia în iulie 2014
- Daciana Marcu - nu mai este consilier local din iunie 2012 - de atunci şi până acum nu a fost adoptată vreo hotărâre de Consiliu Local prin care să se opereze modificările necesare la fel cum se motivează că este necesar acum, abia în iulie 2014
- Gabriel Silagyi - nu mai este consilier local din iunie 2012 - de atunci şi până acum nu a fost adoptată vreo hotărâre de Consiliu Local prin care să se opereze modificările necesare la fel cum se motivează că este necesar acum, abia în iulie 2014
- Mircea Irimie - nu mai este consilier local din ianuarie 2013 - de atunci şi până acum nu a fost adoptată vreo hotărâre de Consiliu Local prin care să se opereze modificările necesare la fel cum se motivează că este necesar acum, abia în iulie 2014
- Pavel Tothăzan - nu mai este consilier local din februarie 2014 - de atunci şi până acum nu a fost adoptată vreo hotărâre de Consiliu Local prin care să se opereze modificările necesare la fel cum se motivează că este necesar acum, abia în iulie 2014.

Aşa, doar de dragul cronologiei, de exemplu, situaţia ar fi următoarea:
Comisia de vânzare
- în iunie 2012 rămâne fără un membru supleant, prin plecarea lui Gabriel Silagyi - deci din iunie 2012 comisia de vânzare funcţionază cu doi membri titulari şi un singur membru supleant
- în februarie 2014 rămâne fără un membru titular, prin plecarea lui Pavel Tothăzan - deci din februarie 2014 comisia de vânzare funcţionează cu un membru titular şi un membru supleant (care, probabil, ţinea locul titularului care nu mai era)
Comisia de contestaţie
- în mai 2011 rămâne fără membru titular prin plecarea lui Biro Alexandru - deci din mai 2011 comisia de contestaţie funcţionează cu un membru titular şi doi membri supleanţi (probabil că unul dintre ei ţine locul titularului care nu mai era)
- în iunie 2012 rămâne şi fără cei doi membri supleanţi (din care unul, până atunci, probabil ţinea locul titularului care nu mai era de mai bine de un an) - deci din iunie 2012 singurul membru al comisiei de contestaţie rămâne Mircea Irimie
- în ianuarie 2013 rămâne fără singurul membru care mai rămăsese în comisie - deci din ianuarie 2013 se poate spune că respectiva comisie de contestaţie nici nu mai există şi asta din ianuarie 2013, până acum, în iulie 2014.

Aşa că nu putem decât să ne întrebăm cum au funcţionat cele două comisii între timp, odată cu pierderea, pe rând, a calităţii de consilier local a tot mai multor membri (sau membri supleanţi) din cele două comisii? Au funcţionat ilegal fiind incomplete? Poate ne răspunde cineva. Sau poate nu ne răspunde, că "hai, bă, las-o să treacă de la noi, 'ce te bagi?!".

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS