Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

29
Mon, Apr
105 New Articles

Primarul Stefanie indeamna consilierii locali (si presa) sa spuna cate lucruri bune s-au facut la Turda

Administraţie
Tools
Typography

Finalul şedinţei Consiliului Local al municipiului Turda de joi, 29 octombrie 2015 i-a aparţinut primarului municipiului, Tudor Ştefănie.

"Am auzit foarte multe lucruri discutate, că în ultimii ani Consiliul Local şi primarul n-au făcut nimic" spunea primarul Turzii explicând care sunt motivele acestei atitudini: "asta pentru că noi, oriunde discutăm, nu aducem aminte de nişte realizări în ultimii 4 ani sau trei ani de zile de când există Consiliul Local, cu toate discuţiile care le-am avut. E firesc să fie discuţii uneori, dar important este că s-a şi lucrat".

Printre cele ce s-au făcut, primarul a amintit:
- Între 2012-2015 am avut proiectul «Ceramica» pe fonduri europene
- Dezvoltarea infrastructurii pe zona Turda - Sângeorz Băi care s-a derulat
- Colegiul Naţional "Mihai Viteazul"
- extinderea de 79 de milioane în proiectul de mare anvergură pe apă şi canal
- managementul sitului Natura 2000
- reabilitarea sitului poluat istoric de pe zona Petru Maior

Amintind de discuţiile, la nivelul opiniei publice, despre pistele pentru biciclişti şi menţionând că, de fapt, "chiar dumneavoastră (n.r.: consilierii locali) aţi aprobat un proiect pentru piste pentru biciclişti care a fost depus la Ministerul Mediului", Tudor Ştefănie spunea că, în ceea ce priveşte acel proiect cu o cofinanţare de 17% de la bugetul local şi diferenţa de 83% de la bugetul de stat, "noi am făcut din nou intervenţii să vedem ce se întâmplă" dar "nu s-a mai întâmplat nimic cu el".

Pentru că, în discursul său, primarul spunea că "sunt foarte multe activităţi de modernizări, după cum vedeţi, şi la Salina Turda", ne întrebam dacă nu cumva e vorba de acea Salina Turda despre care anul trecut - într-o conferinţă de presă, alături de (pe-atunci) pedelistul Sorin Bichiş - Tudor Ştefănie spunea că este vai de ea, că se duce de râpă, că se cheltuie bani, că acele lucruri cu care se laudă managementul de atunci nu sunt neapărat reale.

Tot legat de Salina Turda - şi ceea ce a "făcut" Salina Turda pentru municipiu - primarul Turzii preciza că dacă în 2010 - când s-a deschis, reamenajat, obiectivul turistic turdean - erau 265 de locuri de cazare în Turda, astăzi numărul locurilor de cazarea crescut până la peste 1.400. "Sunt în construcţie şi un complex balnear de mare însemnătate, terminăm şi hotelul din centru, al doilea complex balnear, şi deja ne încadrăm în posibilitatea legală de a trece din statutul de staţiune turisitică de interes local în statutul de staţiune turistică de interes naţional", completa primarul turdean.

Menţionând că este dispus oricând la o discuţie despre ce au însemnat, ca realizări, anii 2012, 2013, 2014 şi chiar 2015, Tudor Ştefănie lansa invitaţia "Haideţi să vedem şi ce s-a făcut!". Astfel, printre cele ce "s-au făcut", primarul Turzii amintea inclusiv proiectele în lucru, cele aflate în curs de finalizare sau chiar intenţiile "necunoscute" ale administraţiei locale.

Explicând că "Deci avem încă foarte multe proiecte, nu vi le mai amintesc, dar sunt foarte multe proiecte care sunt pregătite a fi depuse la finanţare şi, de asemenea, sunt proiecte în derulare" şi că "Ne-am pregătit toate aceste proiecte care, până la urmă, ele vor trebui să aducă bani", primarul Tudor Ştefănie a punctat, totuşi, câteva elemente care să-i susţină spusele anterioare, cu precizarea că "În acelaşi timp ne pregătim să avem tot ce ne trebuie pentru a depune, pe perioada 2014-2020, la finanţare tot ceea ce dumneavoastră aţi aprobat":

- "Iată că punem în funcţiune săptămâna viitoare podul peste Arieş cu toate greutăţile de finalizare a acestui lucru";
- "Va fi adjudecată reabilitarea casei de cultură cu instalaţii interioare, cu geamuri, închiderea ei şi continuarea activităţii investiţionale în casa de cultură";
- "Reabilitarea centrului istoric";
- "Castrul Roman";
- "Avem un proiect pe rezervele de nămol şi ape naturale cu localităţi din Slovenia, Slovacia şi noi - Primăria Turda - în acest proiect";
- "Avem şi un proiect cu Hódmezővásárhely, tot aşa, pe parteneriat, pe CUA (n.r.: Comunitatea Urbană Arieş)";
- "Muzeul din Turda a ajuns să expună 30.000 de exponate, sutem unul din muzeele din România cu astfel de performanţă".

Apreciind că "Deci câteva lucruri de genul acesta s-au mişcat" şi explicând care sunt costurile de asfaltare ori necesitatea respectării proiectului Companiei de Apă Arieş - care va interveni din nou pe anumite străzi - Tudor Ştefănie recunoştea: "Şi eu mi-aş dori foarte mult să fie Turda astăzi asfaltată şi finalizată".

În plus, primarul Turzii a atras încă odată atenţia asupra valorilor cu care se lucrează la nivel local printr-o explicaţie care se dorea sugestivă: "Toată lumea spune «plătim impozite şi taxe» dar sunt proprietari care plătesc anual mai puţin decât un metru pătrat de asfalt, dar din valoarea respectivă noi trebuie să plătim şi învăţământ şi social şi salarii şi tot ce înseamnă funcţionalitate. Banii aceia n-o să ajungă indiferent cine va fi primar", continuându-şi totodată discursul pozitiv-motivaţional piperat cu generalităţi şi verbe la viitor: "Suntem toţi capabili să aducem îmbunătăţiri la ceea ce hotărâţi şi ceea ce hotărâm împreună dar în acelaşi timp să fim realişti cât se poate şi până unde se poate. Pe lucrurile punctuale vă asigur că o să fac ce este posibil să finalizăm şi să mai rezolvăm din problemele şi nemulţumirea cetăţenilor dar asta nu înseamnă decât să-i convingem că unele lucruri se fac".

Aşadar, îndemnul de a răspândi la nivelul populaţiei câte lucruri bune se fac la Turda şi cum e Turda un oraş în care chiar îţi poţi dori să locuieşti, să trăieşti, era cât se poate de concret adresat: "am marea rugăminte să explicăm şi aceste lucruri cetăţenilor că prea mult aud că e de vină nu ştiu cine, e de vină nu ştiu cine". Deci cu o atitudine de tipul "hai să nu tot căutăm vinovaţi şi să vedem că, de fapt, e bine şi frumos", îndemnul primarului Turzii către cei care ascultau continua: "Lucrurile acestea trebuiesc, totuşi, promovate şi daţi-ne şi nouă o mână de ajutor cu toate scuzele de rigoare acolo unde se mai greşeşte, dar împreună numa putem să facem lucrurile astea informând corect şi găsind soluţii împreună".

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS