Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

29
Mon, Apr
105 New Articles

Aprobarea taxelor pentru 2016 a insemnat o alta "batalie" data in Consiliul Local Campia Turzii

Administraţie
Tools
Typography

Singurul proiect aflat pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului Local Câmpia Turzii de vineri, 6 noiembrie 2015, a fost cel "privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2016 la nivelul munciipiului Câmpia Turzii".

Evident, proiectul de hotărâre a fost relativ amplu discutat în şedinţa consiliului local, fiecare dintre cele două părţi - putere şi opoziţie, cum ar veni - exprimându-şi punctele de vedere pe marginea respectivului proiect de hotărâre.

Inclusiv primarul Radu Hanga a încercat să explice modificarea valorilor impozitelor în conformitate cu legislaţia în vigoare, legislaţie care propune valori minime şi maxime, dar lasă la latitudinea unităţilor administrativ teritoriale să decidă valorile între limitele propuse prin legislaţie.

Dând exemplul unui proprietar care are o casă cu o suprafaţă de 100 mp şi încă 200 mp curte (teren neproductiv) plus 400 mp grădină (teren productiv), primarul Câmpiei turzii spunea că "am făcut socoteala cât plăteşte în 2015 şi cât va plăti după filosofia pe care v-o propunem. În 2015 impozitul este 224 de lei şi în varianta pe care v-o propunem impozitul devine 192 de lei". În plus, Radu Hanga spunea că dacă s-ar fi menţinut aceeaşi filosofie, impozitul calculat în preţuri comparabile devenea 240 de lei.

La rândul său, consilierul PNL Mihail Pătruţiu a ridicat problema încadrării în zonele de impozitare precizând că "aproape peste 80% sunt în zona A, ori nu mi se pare normal", revenirea la alte zone de impozitare aşa cum se discuta la un moment dat fiind nerealizată.
Ca subiect, zonele de impozitare nu a fost avut în vedere, spunea primarul Câmpiei turzii, pentru că "produce efecte grave la nivelul bugetului pe ansamblul oraşului", dar poate fi avut în vedere de consilieri.

Pentru că pe un caz dat directorul Mariana Lazăr preciza că valoarea impozitului creşte, consilierul (PMP) Horaţiu Bretoiu menţiona, uşor zeflemitor că "mie îmi place scăderea asta", chiar dacă Mariana Lazăr preciyase anterior că e vorba de un cod fiscal, de nişte cifre luate în calcul, mai exact "aşa cum înţelegem Codul Fiscal aprobat şi publicat la momentul acesta este valoarea de calcul, normele n-auu apărut încă". Inclusiv Radu Hanga preciza că e vorba de scădere unde e posibil, unde permite legea, nu unde e imposibil.

În calitate de administrator public, Petre pop spunea că "dacă taxa nu va fi aşa cum au propus-o colegii noştri de la direcţia economică va influenţa foarte mult bugetul cu consecinţe, la un moment dat destul de dezastruoase asupra. Cel mai favorizat va fi Mechel, care trebuie să plătească pe teren".

Pentru că se adusese în discuţie impozitul plătit de persoanele juridice, acelaşi consilier PMP a intervenit cu un spirit uşor populist şi a întrebat dacă administraţia de la Câmpia turzii vrea să pedepsească toţi investitorii din oraş cu Mechelul, intervenţia lui Horaţiu Bretoiu fiind motivată de faptul că, de fapt, investitorii şi persoanele juridice sunt cele care ţine economia în picioare. În replică, administratorul public la-a întrebat pe consilierul local dacă nu cumva acesta consideră că "Mechel trebuie să plătească mai puţin impoozit după tot ceea ce a făcut", întrebare care risca să dea naştere unei dispute politico-beletristice gen "păi nu voi aţi adus Mechel în Câmpia Turzii etc. etc.".

Speculând o greşeală din materialele de şedinţă - scăderea cotei de impozitare în 2016 faţă de 2015 de la 1,2% la 0,2% la clădirile nerezidenţiale l-a făcut pe preşedintele de şedinţă Cristian Haiduc - consilier PNL, fost PD-L - să adreseze felicitări administraţiei locale.

Dincolo de eroare (valoarea rămânea la fel în 2016 în comparaţie cu 2015) Mariana Lazăr a explicat că la persoanele juridice se face o scădere a impozitului pe teren, în timp ce cota pe clădiri rămâne constantă, deci de 1,2%.

Pentru eliminarea erorii a fost nevoie de un amendament făcut de consilierul PSD Gheorghe Rece în aşa fel încât valoarea procentului să fie de 1,2% şi nu 0,2%.

Nu doar amendamentul a picat, ci şi proiectul, aşa că întâlnirea a fost degeaba.

După o discuţie scurtă în care consilierii au ajuns la un compromis s-a convocat o şedinţă de îndată a forului deliberativ local şi până la urmă s-a aprobat un procent de 1,1%, adică o scădere fîn 2016 faţă de 2015 cu aproximativ 8,34% a impozitului pentru clădirile nerezidenţiale - adică ale persoanelor juridice, cele care nu au destinaţia de locuinţă - şi proiectul privind taxele locale pe anul 2016 a fost aprobat în unanimitate.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS