Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

01
Wed, May
101 New Articles

Sa primeasca sau nu demnitarii invitatii la spectacolele teatrului turdean? | VIDEO

Administraţie
Tools
Typography

Deşi nu este obişnuit ca mod de desfăşurare, şedinţa extraordinară a Consiliului Local Turda de marţi, 9 februarie, a avut şi un moment de interpelări.

Astfel, consilierul PSD Dorina Arion a dorit să îi răspundă colegului (mai nou) PNL Paul Căţănaş în legătură cu o oarecare dispută care s-ar fi stârnit între membrii comisiei de cultură a Consiliului Local.

După ce într-o şedinţă anterioară Dorina Arion spunea că ar fi bine ca managerul Teatrului "Aureliu Manea" să ofere măcar o singură invitaţie pentru comisia de cultură la spectacolele pe care le pune în scenă, Paul Căţănaş ar fi spus că, personal, poate să îşi cumpere bilet la spectacol, sugerând astfel că nu are neapărat nevoie de invitaţie şi dând de înţeles că şi alţi consilieri ar putea face la fel.

De aceea în şedinţa de marţi Dorina Arion a considerat oportun să intervină cu precizări potrivit cărora "era vorba de un drept pe care noi îl avem, nu e vorba că nu ne putem permite să ne luăm un bilet".

Altfel spus, Dorina Arion considera că "managerul teatrului trebuie să acorde acestei comisii un respect şi, în acelaşi timp, să fie o colaborare între noi, fiindcă cetăţenii ne pun întrebări, iar noi trebuie să răspundem şi nu răspundem în felul acesta că ne luăm bilete şi putem merge la teatru", consilierul PSD adăugând: "doamna director trebuie să colaboreze cu această comisie, trebuie să ne informeze iar, din perspectiva aceasta, eu i-am reproşat lipsa de colaborare", cu atât mai mult cu cât "sigur că toţi ne putem cumpăra bilet, dar facem parte din comisie şi atunci trebuie să cerem respectul care este cuvenit acestei comisii".

Paul Căţănaş ar fi vrut să intervină şi să dea un răspuns colegei de Consiliu Local dar a fost oprit, printr-un semn, de primarul Tudor Ştefănie.

Totuşi, ce să se fi întâmplat, ce a stârnit reacţia cu achiziţionarea de bilet din partea lui Paul Căţănaş, reacţie căreia a dorit să îi răspundă Dorina Arion?

E vorba de intervenţia pe care consilierul PSD a avut-o la finalul şedinţei din 28 ianuarie a Consiliului Local Turda când Dorina Arion spunea:

"La întâlnirea care am avut-o cu doamna director Pintea am ridicat următoarea problemă: măcar o invitaţie pentru comisia de cultură să fie lăsată la secretariat pentru ca unul dintre noi, din cei cinci membri, să putem participa la spectacol. Gura lumii n-o poţi astupa, sunt întotdeauna probleme pro şi contra în legătură cu spectacolele de teatru care sunt puse în scenă la noi în oraş. Unii acceptă limbajul mai liber pe scenă, alţii au anumite rezerve. Şi fiindcă nouă ni se cere să avem o părere, nu putem avea o părere dacă nu participăm la aceste spectacole. Insist ca doamna director să lase întotdeauna o singură invitaţie pentru comisia de cultură. Cred că nu este mult dacă cer lucrul acesta".

Pentru cine nu cunoaşte, Teatrul "Aureliu Manea" este în subordinea municipalităţii turdene, a Consiliului Local - forul deliberativ local - în faţa căruia dă raportul în legătură cu activitatea desfăşurată (implicit aspectele economico-financiare), pentru că de la municipalitate instituţia de cultură îşi primeşte banii, alocaţi din bugetul local.

Că managerul teatrului are sau nu obligaţia - morală sau de altă natură - de a oferi o invitaţie comisiei de cultură rămâne să apreciaţi fiecare în parte însă, pentru a evita orice dispute viitoare de acest gen, conducerea teatrului ar putea începe să nu mai facă discriminări între spectatori, respectiv să nu mai ofere invitaţii ABSOLUT DELOC, NICIODATĂ, NIMĂNUI. Astfel nu ar mai fi spectatori invitaţi şi spectatori plătitori - consideraţi "mai puţin pregătiţi", ca să nu zicem mai "fraieri" - spectatorii plătitori fiind, de fapt, cei mai oneşti şi adevăraţii susţinători ai actului artistic.

Iar managerul ar putea demara acest demers prin a nu mai oferi invitaţii începând cu primarul municipiului, cu viceprimarul, cu deputaţi, senatori, cu consilierii locali şi continuând cu angajaţii Primăriei sau cu oricine altcineva obişnuit să vadă spectacolele fără să plătească vreun leu. Să fie sala plină (sau cum ar fi) doar de spectatori plătitori şi nu de invitaţi şi - de ce nu? - după fiecare spectacol managerul să facă public numărul de bilete vândute, deci numărul de locuri ocupate, sumele să se regăsească în încasările instituţiei şi aşa mai departe.

Astfel termenul de "transparenţă" şi-ar găsi loc pe buzele tuturor, ar fi înlăturate orice alte supoziţii, bănuieli sau speculaţii şi toată lumea ar fi împăcată.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS