Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

30
Tue, Apr
106 New Articles

2013 - anul istoriei locale la Campia Turzii

Eveniment
Tools
Typography

Seria de activităţi dedicate anului 2013 ca an al istoriei locale la Câmpia Turzii a început cu două momente care s-au dorit a marca debutul activizăţilor cuprinse sub egida "2013 - anul istoriei locale la Câmpia Turzii".

În primul rând, la Biserica Ortodoxă nr. 2 din Câmpia Turzii a avut loc, de la orele 10.00, o slujbă religioasă oficiată de ÎPS Mitropolit Andrei, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de viaţă a preotului Petru Baciu.
Cel de-al doilea eveniment a fost găzduit de sala mică a Palatului Cultural "Ionel Floaşiu" unde participanţii la slujba religioasă au putut asista, alături de reprezentanţi ai clerului, ai administraţiei locale, ai diverselor instituţii sau orgnaizaţii non-guvernamentale, la deschiderea oficială a activităţilor dedicate Anului Istoriei Locale la Câmpia Turzii.
Pe rând, mai mulţi dintre cei prezenţi la "Ionel Floaşiu" au ţinut câte o alocuţiune. Astfel, administratorul public Petre Pop vorbea de simbolurile pe care oraşul şi le-a creat de-a lungul timpului şi de necesitatea creşterii încrederii populaţiei în aceste simboluri, amintind chiar de gardul existent între Casa de Cultură (actualul Palat Cultural) şi Biserica Ortodoxă nr. 2, gard care ulterior a fost demolat, dar şi despre un parcurs necesar de tipul: "să vorbim despre evenimente din viaţa comunităţii noastre, despre personalităţi, despre proiecte şi, în mod sigur, cu asta o să fim mai bogaţi şi o să dăm mai departe generaţiilor tinere zestrea şi moştenirea pe care ne-au lat-o strămoşi noştri".
Începând prin a vorbi despre încrederea pe care trebuie s-o aibă cetăţenii oraşului în forţele proprii - "fruntea sus şi curaj!" - primarul Câmpiei Turzii s-a referit şi la o carte scrisă de austriacul Konrad Lorenz, care s-a ocupat de etologie, ştiinţa regulilor după care se conduc fiinţele. Concluzia lui Radu Hanga era că experienţa se acumulează de indivizi în timp şi că responsabili cu transmiterea experienţei mai departe, generaţiilor tinere, sunt indivizii vârstnici ai unei comunităţi. Astfel, fiecare comunitate ar trebui să fie recunoscătoare vârstnicilor şi să asculte ceea ce aceştia au de spus.
"După ce în cursul anului trecut am reuşit să aducem Sârma acasă, am reuşit să înfiinţăm academia «Gheorghe Voroneanu», am reuşit să stabilim, împreună cu ÎPS şi cu acordul său, patronul spiritual al municipiului Câmpia Turzii, iată că astăzi suntem la momentul la care vom urca o altă treaptă şi vom declara deschis anul istoriei locale 2013", spunea viceprimarul Dorin Lojigan.
Despre viaţă şi încercări a vorbit şi ÎPS Andrei, care s-a referit, în principal, la încredere şi la speranţă: "important este să realizăm cum Dumnezeu stăpâneşte peste toate şi chiar cele mai rele sau mai grele le transformă în ocazii mântuitoare". Referitor la aniversarea preotului Baciu, ÎPS Andrei i-a făcut acestuia o urare "dimpreună cu Sfântul Ioan Teologul", care, în a treia epistolă a sa, spunea "să mergi bine cu sănătatea cum bine mergi cu credinţa".
Când i-a venit rândul, părintele Petre Baciu a explicat că, în acele vremuri, gardul a fost ridicat împotriva profanării. Cât priveşte starea actuală, preotul aniversat la Câmpia Turzii amintea de momentul în care, mergând cu "Sfânta Cruce", multe din locuinţe erau goale pentru că oamenii plecaseră să locuiască la ţară, nemaifiind în stare să suporte cheltuielile de întreţinere. Totuşi, preotul Petre Baciu considera că speranţa nu trebuie pierdută.
Administraţia locală de la Câmpia Turzii a oferit o diplomă de înaltă cinstire preotului Petre Baciu ca slujitor în comunitatea de la Câmpia Turzii. Tot o diplomă de înaltă cinstire i-a fost acordată şi ÎPS Mitropolit Andrei - cetăţean de onoare al municipiului Câmpia Turzii - pentru că a fost mereu alături de municipiu când a fost solicitat.
"Deci astăzi a început anul istoriei locale la Câmpia Turzii, am început sprijiniţi de biserică (...) Închei nu înainte de a vă invita să participaţi la toate activităţile pe care noi le vom desfăşura sub egida «Anul 2013 - anul istoriei locale»", spunea Petre Pop înainte de încheierea momentului festiv de deschidere.  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS