Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

29
Mon, Apr
105 New Articles

Oaspeti francezi la Campia Turzii

Diverse
Tools
Typography

Devenită tradiţie de primăvară, în perioada 29 aprilie - 7 mai 2014, Asociaţia Forum Prietenie Câmpia Turzii a avut ocazia, de a întâmpina oaspeţi din departamentul Haute Garonne, sudul Franţei. Delegaţia a fost compusă din 8 adulţi şi 27 elevi de gimnaziu şi liceu, găzduiţi în cea mai mare parte de corespondenţi din comunitatea noastră.

Primul schimb cultural franco – român a avut loc în 1995 şi a fost rezultatul colaborării între membrii fondatori ai Asociaţiei Forum Prietenie Câmpia Turzii, foşti şi actuali profesori ai Liceului Teoretic Pavel Dan a cărei preşedinte este doamna profesor Livia Gâlcă, şi Asociaţia Forum Solidarité Franţa - preşedinte Michel Flactif. Cele două asociaţii sunt partenere într-un proiect amplu şi generos care are drept scop promovarea valorilor europene şi care contribuie de aproape două decenii la construirea unei societăţi solidare, democratice, bazată pe dialog şi respect reciproc.
În acest sens, a fost amenajată în anul 2000, casa de vacanţă L'Harmonie de la Vidolm, prin efortul financiar şi uman al membrilor celor două comunităţi, spre beneficiul tinerilor.
Colaborarea dintre cele două asociaţii a permis aplicarea pentru accesarea alternativă a programului "Europa pentru cetăţeni" Acţiunea I - Cetăţeni activi pentru Europa Măsura 1 şi subvenţionarea proiectului "Tineri pentru o cetăţenie europeană".
Sejurul din acest an în România a fost pregătit de asociaţia română, în parteneriat cu Liceul Teoretic Pavel Dan, Colegiul Tehnic Victor Ungureanu din Câmpia Turzii şi Şcoala Gimnazială Mihai Vodă din comuna Mihai Viteazul, care, au propus activităţi menite să ne îmbogăţească din punct de vedere spiritual, să înnoade legături de prietenie durabile.
Eveniment important, cu atât mai mult cu cât în 13 aprilie 2014, s-au împlinit 10 ani de când a fost semnat documentul de înfrăţire între localităţile Câmpia Turzii (România) şi La Salvetat Saint Gilles (Franţa).
Din activităţile programului, amintim: 30 aprilie 2014 - „La şcoală cu corespondentul meu"- Atelier de bricolaj la Liceul Teoretic Pavel Dan, Seara Disco organizată la Restaurantul Fiesta; 1 mai 2014 - Picnic la casa de vacanţă L'Harmonie de la Vidolm; 2,3 mai 2014 - excursie la Alba Iulia, Deva şi Sibiu; 5 mai 2014 - vizită la Colegiul Tehnic Victor Ungurean – Activitate interculturală care a constat din atelier de bricolaj, cântec şi joc popular românesc,competiţii sportive la Stadionul Municipal; 6 mai 2014 - Vizită la Salina Turda şi la orfelinatul de la Dumbrava din judeţul Alba
Subliniem faptul că tinerii români şi francezi, au avut parte de o experienţă menită să întărească sentimentul de apartenenţă la comunitatea europeană, dialogul intercultural şi, în egală măsură, să contribuie la consolidarea viitorului Uniunii europene şi a valorilor sale fundamentale.

Profesor Daniela Cristina POPA
Director adjunct Liceul Teoretic Pavel Dan

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS