Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

29
Mon, Apr
105 New Articles

Sedinta a Consiliului Uniunii Europene la Liceul Teoretic "Pavel Dan"

Diverse
Tools
Typography

Liceul Teoretic „Pavel Dan" din Câmpia Turzii a fost gazda desfăşurării unei şedinţe a Consiliului Uniunii Europene. Miniştrii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene au fost chiar elevii liceului. Sub titlul "Să aducem instituţiile europene în şcoala noastră", elevii clasei a XI-a D Dumitrescu Alexandru, Ocolişan Cristina, Negrea Alina, Popa Georgiana şi Giurgiu Maria, coordonaţi de profesoara Valeria Mureşan, au elaborat un proiect care vizează simularea principalelor instituţii europene.

Scopul proiectului a fost familiarizarea elevilor cu instituţiile europene, precum şi cunoaşterea procesului decizional în cadrul U.E. Activitatea a fost desemnată câştigătoare la concursul "Ziua Uniunii Europene – Unitate în Diversitate", concurs organizat în cadrul proiectului EU 2.0 şi finanţat de către Comisia Europeană prin programul Lifelong Learning Programme. Astfel, în data de 9 mai, cu prilejul Zilei Europei, elevii clasei a XI-a D, pregătiţi de doamna profesoară Valeria Mureşan, au simulat o şedinţă de lucru a Consiliului Uniunii Europene, luând în discuţie „Directiva privind diseminarea în mediu a organismelor modificate genetic (OMG)".
Consiliul Uniunii Europene este un pol de decizie esențial pentru Uniunea Europeană. Acesta adoptă noua legislație a UE, o adaptează atunci când este necesar și coordonează politicile comune. Elevii au intrat în rolul miniştrilor agriculturii din cele 28 de state membre, prezentând poziţia fiecărui stat membru faţă de introducerea organismelor modificate genetic (OMG). Timp o oră,aceștia s-au aflat în pielea unui diplomat, avînd şansa de a-şi exprima ideile în cadrul unor dezbateri deschise, de a-şi perfecționa abilitățile de negociere, de a face schimb de experiențe, impresii şi metode de lucru. Elevii au adus amendamente şi au negociat, şedinţa încheindu-se cu votul miniştrilor şi aprobarea amendamentelor aduse.
La activitate au asistat profesori din mai multe şcoli. şi elevi. Beneficiarii direcți au fost elevi ai Liceului Teoretic „Pavel Dan". Aceştia au şansa de a pune în aplicare toate cunoştinţele legate de Uniunea Europeană, de a învăţa cum să lucreze şi să comunice în cadrul unei echipe, şi nu în ultimul rînd de a descoperi care sunt paşii ce conturează procesul de luare a deciziilor.
Chiar dacă a fost doar un joc de rol, elevii au fost foarte încântaţi de această experienţă, manifestându-şi dorinţa ca pe viitor să simuleze şi alte instituţii europene.
Felicitări tuturor „miniştrilor" pentru munca depusă și multă baftă la simulările viitoare!

Echipa proiectului

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS