Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

04
Sat, May
101 New Articles

1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, evocata si la Campia Turzii cu un concurs despre eveniment

Diverse
Tools
Typography

1 Decembrie – ziua noastră naţională a fost numită pe drept cuvânt de către istoricul Vasile Lechintan "miracol românesc", un miracol de la a cărui înfăptuire am aniversat 96 ani.

Asociaţia Teritorială a Persoanelor Persecutate, Refugiate, Deportate şi Expulzate din motive entice sau politice din Câmpia Turzii a găsit de cuviinţă să marcheze evenimentul printr-un concurs de eseuri cu tema "Semnificaţia şi importantă actului Unirii de la 1918" la care au participat elevi de la toate şcolile din localitate. Prilej de comemorare a luptei înaintaşilor noştri pentru întregirea teritorială, pentru unirea într-un singur stat a tuturor celor care gândesc şi vorbesc româneşte.

A fost destul de dificil să alegi cele mai bune lucrări pentru a fi premiate, din cele 39 care s-au înscris în concurs.

Festivitatea de evocare a zilei de 1 Decembrie 1918 şi de premiere a lucrărilor a avut loc la dată de 28 noiembrie 2014. La festivitate au participat, alături de membrii asociaţiei, elevi, profesori, fiind onoraţi de prezenţa d-nului Radu Hanga – primarul municipiului Câmpia Turzii şi a d-nului Ioan Moldovan – deputat în Parlamentul României.

S-a făcut o scurtă prezentare a evenimentelor istorice din toamna şi iarnă anului 1918, insistându-se asupra participării locuitorilor din Ghiriş şi Sâncrai la actul Marii Uniri, despre care, în anul 1978 au relatat trei dintre participanţii la acest eveniment: Ioan Vescan, Traian Moldovan şi Latiş Lazăr.

A urmat premierea lucrărilor cu diplome, plachete, cărţi şi bani pentru premiile I, II şi III.
Acestea au fost obţinute de către următorii elevi: Premiul I – Flavia Rus (clasa a VIII-a A de la Şcoală Gimnazială "Mihai Viteazu"), Premiul ÎI – Gadalean Delia (clasa a VIII-a A de la Şcoală Gimnazială "Avram Iancu"), Premiul III – Turean Cătălin (clasa a VIII-a B de la Şcoală Gimnazială "Avram Iancu"). Au mai fost acordate menţiuni, pe care le redăm în ordine alfabetică: Aurar Delia – Şcoală Gimnazială "Avram Iancu", Baciu Lavinia – Liceul Teoretic "Pavel Dan", Borza Delia – Şcoală Gimnazială "Avram Iancu", Repciuc Lorena – Colegiul Tehnic "Victor Ungureanu", Şagău Mara – Şcoală Gimnazială "Avram Iancu".
Elevă Flavia Rus, ocupanta a locului I, apreciată în mod deosebit pentru originalitatea prezentării, şi-a citit lucrarea în faţă celor prezenţi.

Domnul Primar Radu Hanga a adresat un cuvânt de felicitare pentru participanţii la concurs dar a şi marcat evenimentul de la 1 Decembrie 1918, insistând asupra necesităţii că tânăra generaţie să militeze în continuare pentru menţinerea unităţii naţionale şi să-şi aducă aportul la dezvoltarea ţării pentru a se ridică la nivelul statelor avansate ale Uniunii Europene.

În finalul festivităţii, un grup de elevi ai Colegiului Tehnic "Victor Ungureanu", conduşi de profesoară Cristina Şopterean şi bibliotecara Cristina Goia, au prezentat o scenetă al cărui text a fost scris de către profesorul Adrian Urdă, inspirată din evenimentele anilor 1916-1918.
Prin emoţia transmisă celor prezenţi, scenetă s-a bucurat de totală apreciere a celor prezenţi.
Privind în ansamblu, evenimetul s-a constituit într-o evocare emoţionată a actului Unirii, marcând astfel Ziua Naţională a României.

Prof. Florica Giurgiu

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS