Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

03
Fri, May
101 New Articles

Noi proiecte ale ”Tinerilor in devenire” au devenit realitate

Diverse
Tools
Typography

În perioada 12 noiembrie – 12 decembrie 2014 au prins viață alte șase proiecte implementate de tinerii participanți la proiectul "Tânăr în devenire" implementat de Asociația Culturală Maecenas Turda (ACMT). După ce au participat, în perioada mai-octombrie 2014, la o serie de instruiri care le-au oferit informații despre teme precum managementul de proiect, comunicarea sau voluntariatul și implicarea civică, tinerii, organizați în echipe, implementează o serie de proiecte în comunitate.

Proiectul "Fii personajul din poveste" a fost pus în practică de o echipă formată din Pop Georgeta, Baciu Diana, Barbuș Ruxandra Maria, Boca Adriana Maria, Cuc Alexandrina Gabriela (Liceul Teoretic "Pavel Dan" Câmpia Turzii) și Blidar Ionuţ (Colegiul Național "Mihai Viteazul" Turda). Tinerii au redactat scenariul unei piese de teatru pentru copii bazată pe povestea Scufiței Roșii, și-au confecționat singuri costumele și decorul și au jucat piesa de teatruîn fața unui grup de 60 de copii cu vârste între 3 și 5 ani de la Grădinița cu program prelungit "Lumea Prichindeilor" din Câmpia Turzii. Succesul a fost pe măsura muncii, conducerea grădiniței invitându-i să joace piesa și pentru alte grupuri de copii.

Tot în spiritul întoarcerii la copilărie, proiectul "Back to the Future, Back to the Old Games", implementat de echipa formată din Kallos Oana Andreea, Șona Maria Cristina (Liceul Teoretic "Liviu Rebreanu" Turda) și Pașca Ioana, Șipos Adina Denisa, Turcu Ramona Larisa, Zehan Teodora (Colegiul Național "Mihai Viteazul" Turda) a adus împreună 30 de copii cu vârste între 8 și 12 ani de la Școala "Andrei Șaguna" din Turda care au fost animați de tineri în cadrul unei serii de jocuri din propria lor copilărie, dar și jocuri cu caracter educativ, menite să faciliteze comunicarea și să dezvolte spiritul de toleranță.

Schimbul de idei între generații diferite de tineri a fost ținta proiectului "Intergenerații" implementat de echipa formată din Duca Andrada Ramona, Hădărean Andreea-Roxana și Koti Oana Maria (Colegiul Național "Mihai Viteazul" Turda). Proiectul a adus împreună 30 de elevi ai claselor a V-a și a X-a care i-au împărtășit și demonstrat pasiunile din lumea sportului și muzicii, dezbătând împreună despre oportunitățile constructive de petrecere a timpului liber disponibile pentru tineri și felul cum aceste preocupări pot fi utilizate pentru deavoltarea personală a tinerilor.

Solidaritatea a fost sursa proiectului "Învață să ajuți" implementat de către grupa formată din Bondor Claudiu Calin, Chiroi Paul-Adrian, Domnița Bianca, Ilea Ana Teodora, Lopatnic Casian, Miheț Cătălin, Selegean Andreea-Ioana (Liceul Teoretic "Liviu Rebreanu" Turda). Tinerii au strând peste 600 de semnături în sprijinul ideii lor de a introduce cursurile de prim ajutor ca materie opțională în programa de liceu din dorința de a avea cât mai mulți oameni pregătiți să ajute. Semnăturile vor susține scrisoarea pe care tinerii o trimit Ministerului Învățământului pentru a cere punerea în aplicare a ideii lor.

Tot despre solidaritate și dialogul într egenerații a fost vorba și în cadrul proiectului "Cântecul tinereții" implementat de Hagău Adina-Aura și Sas Florina (Liceul Teoretic "Liviu Rebreanu" Turda). Pasionate de muzică, tinerele au organizat o seară de romanțe dedicată vârstnicilor de la Căminul de vârstnici "Acoperământul Maicii Domnului" din Turda. Tinerele au adus amintirile la viață și lacrimile în ochii celor 20 de vârstnici prezenți la seara de romanțe cu cântece precum "Zaraza" sau "Ciobănaș cu 300 de oi".

Bucuria lecturii și plăcerea de a petrece timp în lumea cărților a fost tema care a inspirat proiectul "Curcubeul Erudiției" implementat de grupa formată din Igescu Ilinca Maria, Aruncutean Ioana (Liceul Teoretic "Liviu Rebreanu" Turda) și Pop Carmen Elena, Bia Beniamin (Colegiul Național "Mihai Viteazul" Turda). Patruzeci de tineri au discuta despre importanța lecturii și lumea fascinantă a cărților cu Prof. Univ. Dr. Călin Felezeu, decanul Facultății de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și cu Victor Miron, inițiatorul campaniei de promovare a lecturii "Cu cărțile pe față".

Proiectele implementate de tineri au fost prilejul perfect de a pune în practică o parte dintre cunoștințele însușite la cursurile urmate și de a colabora cu colegi din alte licee și marchează finalul proiectului "Tânăr în devenire". Fotografii de la proiectele tinerilor sunt disponibile AICI.

***

Scopul proiectului "Tânăr în devenire" este de a crește capacitatea de implicare în comunitate a tinerilor liceeni prin dezvoltarea cunoștințelor, abilităților și deprinderilor de autocunoaștere, relaționare și implicare ale acestora și prin crearea de oportunități organizate de implicare activă în viața comunității locale. La proiect participă 40 de tineri din 3 licee turdene și 10 tineri liceeni din Câmpia Turzii.
Proiectul "Tânăr în devenire" este implementat de Asociația Culturală Maecenas Turda în parteneriat cu Colegiul Național "Mihai Viteazul" și Liceul Teoretic "Liviu Rebreanu" din Turda și cu participarea Liceului Teoretic "Pavel Dan" din Câmpia Turzii. Proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Turda și al Consiliului Local al Municipiului Turda și co-finanțat de către Consiliul Județean Cluj.

***

Conținutul acestui proiect nu reflectă neapărat poziția Primăriei Municipiului Turda și nu implică nicio responsabilitate din partea acesteia.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS