Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

04
Sat, May
101 New Articles

"Dr. Ioan Ratiu" a impresionat din nou prin "Traditii culinare" | GALERIE FOTO

Diverse
Tools
Typography

De obicei, în preajma sărbătorilor importante din an - de Paşti şi de Crăciun - cadrele didactice dar mai ales elevii de la Colegiul Tehnic "Dr. Ioan Raţiu" din Turda adresează câte o invitaţie de a porni în câte o călătorie culinară respectând tradiţiile culinare.

Evenimentul din acest an a început în sala "Ion Raţiu" a colegiului turdean unde, în faţa invitaţilor prezenţi, un grup de elevi de la "Dr. Ioan Raţiu" şi-au propus să impresioneze audienţa cu cântecele şi versurile specifice de sărbători, fie că era vorba de colinde, poezii sau pur şi simplu cântece care să aducă în sufletele tuturor magia sărbătorilor.

Un scurt desfăşurător al spectacolului artistic susţinut de elevi arăta cam aşa:
- "Galbenă gutuie" - Daria Cozac
- "Deschide uşa, creştine"
- poezia "Colinda" - Daniela Berki
- "Pe podele de nuiele"
- sceneta "Capra"
- "Seara Crăciunului nost'"
- "Deschide, nană, uşile"
- poezia "Pom de Crăciun" - Maria Cozac
- "Sus, sus, pe lângă Lună"
- poezia "La mulţi ani" - Maria Pop
- "Jingle Bells" şi "Santa Baby" - Miţă şi Andreea
- "Iată, vin colindători"

Deci a fost un program de mixed carols (ca să ne înţeleagă şi cei care au cântat în engleză) şi poems. La modul simplist, un astfel de desfăşurător nu prea avea legătură, în totalitate, cu tradiţiile româneşti de Crăciun, însă acest fapt nu neagă nicidecum efortul depus de elevi şi cei care i-au pregătit, în realizarea spectacolului. Aşadar cine suntem noi să ne opunem mersului unei societăţi tot mai mimetice care, cu un astfel de parcurs, nu neapărat că riscă să îşi piardă identitatea, dar pare pe drumul bun în acest sens.

Totuşi, demnă de remarcat rămâne prestaţia elevilor de la şcoala din Iara care s-au prezentat cu un program ce ducea mai mult înspre tradiţiile româneşti de Crăciun.

După partea artistică a urmat partea culinară.

Nu mai puţin de 120 de elevi de la mai multe instituţii de învăţământ cu profil turism sau alimentaţie publică din judeţ se aflau, cu emoţii, în postura celor care ofereau prosusele culinare pregătite spre degustare. Cu alte cuvinte nu e de neînţeles câte-un "gimme five" mai pe şoptite al elevilor care vedeau că invitaţii servesc câte ceva de pe platourile lor şi dau semne că le place ce gustă.

Emoţiile erau atât ale elevilor - care stăteau cuminţi şi aşteptau verdictul "degustătorilor" - cât şi ale cadrelor didactice care i-au pregătit, dar mai ales a părinţilor elevilor implicaţi în program pentru că, trebuie să recunoaştem, participarea în proiectul judeţean "Călătorii culinare" presupunea şi anumite costuri pentru prepararea bucatelor.

Mai o muzică, mai un platou cu aperitive, mai unul cu desert şi toată lumea era fericită.

Totuşi, trebuie să amintim aici şi de efortul cadrelor de la şcoala gazdă a evenimentului - Marilena Nemeti, Daniela Paşc şi Mihaela Frunzăreanu - care, sub îndrumarea directorului Marioara Piper s-au străduit ca totul să iasă ca la carte.

{gallery}2014/141212traditiiRatiu{/gallery}

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS