Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

03
Fri, May
101 New Articles

Elevii de la CNMV Turda au pictat pe apa in tehnica Ebru | VIDEO

Diverse
Tools
Typography

În prima zi din cadrul săptămânii "Şcoala Altfel" - luni, 6 aprilie - Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" din Turda a fost gazda unui eveniment inedit: un atelier de pictură prin tehnica Ebru - pictură pe apă - susţinut, în principal, de Sezal Süleyman, care a fost asistat de soţia sa, Gevria Süleyman.

Încă de la început Gevria Süleyman le explica elevilor că apa pe care se pictează nu este o apă simplă, ci este, de preferinţă, tratată cu o substanţă numită astragalus, substanţă care are proprietăţi adezive şi care ajută, aşadar, la o mai mare aderenţă a vopselurilor pe hârtie.

Explicând că "ebru" vine din limba persană şi înseamnă "nor" - adică formele pe care vopselurile le iau pe suprafaţa apei odată cu bătaia pensulei - Sezal Süleyman preciza, la rândul său, că în general se preferă astragalusul însă, fiind foarte greu de obţinut, se foloseşte şi o pulbere obţinută din alge marine care, diluată cu apă într-o anumită concentraţie, se aşează în tavă şi apoi se adaugă apă, din nou, în funcţie de lucrările care urmează a fi realizate.

"Vopselurile sunt naturale, obţinute din pământuri sau din roci. Unele roci sunt colorate ele, altele sunt colorate cu ajutorul petalelor de la diferite plante" explica Sezal Süleyman adăugând: "Pentru diluarea vopselurilor folosim apă distilată. Pe vremuri, cu sute de ani în urmă, când atmosfera era curată, se folosea apa de ploaie. Folosim şi fierea de vită care, introdusă în vopseluri, ajută la împrăştierea acestora pe suprafaţa apei".

Pensulele folosite în tehnica Ebru sunt pensule cu cozi din lemn de trandafir şi păr din părul de cal.
De asemenea, în tehnica Ebru se mai folosesc şi bizuri, adică "nişte ace de diferite dimensiuni pe care le folosim să dăm diferite figuri pe suprafaţa apei - flori, figuri geometrice şi aşa mai departe".

Înainte de aplicarea vopselurilor, suprafaţa apei trebuie să fie curăţată - în general cu hărtie de ziar - Sezal Süleyman explicând ce urmează apoi: "Se începe cu bătăi mici ale pensulei, până începe să picure vopseaua pe suprafaţa apei şi se execută o deplasare orizontală. Cu ajutorul fierei care există în vopsea, aceasta se împrăştie pe suprafaţa apei, se desface picătura", Sezal Süleyman precizând, din nou, că vopselurile sunt în totalitate naturale şi nu conţin produse petroliere sau chimice.

Atelierul de pictură pe apă prin tehnica Ebru s-a desfăşurat la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" din Turda între orele 10.00 şi 15.00, interval de timp în care un număr de aproximativ 150 de elevi ai colegiului turdean au trecut, prin rotaţie, prin sala în care avea loc atelierul. Chiar dacă majoritatea erau elevi de liceu (clasele IX-XII), la atelier au participat şi elevi de clasa a VII-a.

Aşa cum s-a şi anunţat anterior, evenimentul inedit de la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" din Turda a beneficiat de sprijinul Ambasadei Republicii Turcia în România, al Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, al Centrului Cultural Turc din Constanța (Yunus Emre Enstitüsü) și al Institutului de Turcologie și Studii Central-Asiatice din Cluj-Napoca.

Un mic montaj video de la eveiment vă invităm să regăsiţi AICI.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS