Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

28
Sun, Apr
112 New Articles

Nicolae Dogari a obtinut locul I la Concursul National de Matematica Aplicata "Adolf Haimovici"

Diverse
Tools
Typography

Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial de la Universitatea Tehnică (UTI) "Gheorghe Asachi" Iaşi a prezentat rezultatele oficiale ale celei de-a XIX-a ediţii a Concursului de Matematică Aplicată "Adolf Haimovici".

Colegiul Tehnic Turda a obţinut locul I la etapa naţională a Concursului de Matematică Aplicată "Adolf Haimovici", etapa a XIX-a, desfăşurată la Iaşi în perioada 1-3 mai.

Nicolae Dogari, elev al clasei a XII-a, îndrumat de profesoara Oana Ban, a reuşit această performanţă, obţinând punctajul de 25 de puncte.

Întrecerea - organizată în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judetean (IŞJ), concurs aflat sub egida Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice în calendarul Olimpiadelor Şcolare - a beneficiat de prezenţa a 650 de elevi din 39 de judeţe.

Manifestarea a avut un statut de adevarată olimpiadă deoarece a reunit cei mai buni elevi din ţară la matematică dar care nu studiază profilul matematică-informatică.

Aceştia au avut probe de concurs pe patru secţiuni: Tehnic, Servicii, Ştiinţele naturii şi Uman. Subiectele au fost alese, în fiecare an, în aşa fel încât să evidenţieze atât cunoştinţele stricte de Matematică ale concurenţilor, cât şi creativitatea şi spiritul practic al acestora, calităţi apreciate în mod deosebit în formarea viitorului inginer.

Elevii premiaţi la faza judeţenaăa concursului vor fi admişi, fără concurs (pe baza primirii unei bonificaţii de două puncte la media finală de admitere), la Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial din Iaşi dacă, după absolvirea liceului, vor opta pentru facultatea respectivă.

De asemenea, anual, pentru anul I de studiu Facultatea va acorda un număr de 16 burse profesionale studenţilor care, ca elevi, au fost premianţi ai concursului "Adolf Haimovici".

De asemenea, celelalte universităţi din ţară admit elevii care au obţinut locul I fără concurs.

***

Adolf Haimovici (n. 1 octombrie 1912, Iași - d. 1 ianuarie 1993, Iași) a fost un matematician din România, fratele mai mic al academicianului Mendel Haimovici.

A urmat cursurile primare la școala Gh. Asachi, apoi studiile secundare la Liceul Național, pe care le-a absolvit în 1930. După absolvire s-a înscris la Facultatea de științe din Iași, secția Matematică și Fizică-Matematică, pe care a absolvit-o în 1934.

Și-a susținut teza de doctorat în 1938 sub conducerea lui Alexandru Myller cu un subiect de geometrie diferențială. Timp de 10 ani a predat la mai multe școli din învățământul secundar.

În 1945 și-a început cariera universitară la Facultatea de Matematică a Universității "Al. I. Cuza" din Iași unde, în 1981, i s-a acorda titlul de profesor emerit al Universității.

Timp de trei decenii a condus Seminarul de Ecuaţii Funcţionale şi Analiză Numerică în cadrul căruia a coordonat peste 30 de teze de doctorat.

Profesor Adolf Haimovici a fost director al Bibliotecii Seminarului Matematic "Al. Myller" şi redactor-șef al Secţiei de Matematică a Analelor Ştiinţifice ale Universităţii "Al. I. Cuza".

Sesizând rolul important pe care informatica îl juca în viitorul ştiinţei, profesorul Adolf Haimovici a încurajat cercetările în acest domeniu şi a contribuit la formarea unei şcoli de informatică la Facultatea de Matematică din Iaşi şi la înfiinţarea Centrului de Calcul al Universităţii.

Profesorul Adolf Haimovici a acordat timp şi atenţie sprijinirii învăţământului secundar, a prezentat numeroase conferinţe şi a scris articole şi cărţi adresate profesorilor şi elevilor.

Ca o recunoaştere a acestei activităţi, un concurs naţional de matematică aplicată adresat elevilor îi poartă numele.

Dumitru Doru Mateescu
Director Colegiul Tehnic Turda

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS