Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

03
Fri, May
101 New Articles

Franta - o experienta de neuitat prin programul "Jeunes pour une citoyennete europeenne"

Diverse
Tools
Typography

În perioada 6-20 aprilie un grup de 50 de persoane - majoritatea din Câmpia Turzii - au fost parte a unui proiect bilateral al cărui principal scop era să promoveze valorile şi stilul de viaţă european în rândul elevilor.

Proiectul bilateral "Jeunes pour une citoyenneté européenne" ("Tineri pentru o cetăţenie europeană") s-a desfăşurat în localitatea La Salvetat-Saint-Gilles ca parteneriat între asociaţiile "Forum Prietenie" (Câmpia Turzii, România) şi "Forum Solidarité" (Plaisance-du-Touch, Franţa), în acest an proiectul fiind implementat de cea din urmă asociaţie din cele două amintite.

"În ultimii ani aplicaţia a fost câştigată de partenerii francezi. De câţiva ani buni există schimburi în proiectul «Tineri pentru o cetăţenie europeană» şi asociaţiile depun, alternativ, aplicaţii la Comisia Europeană pentru obţinerea acestor granturi. Anul acesta deplasarea a fost pe un proiect câştigat de asociaţia «Forum Solidarité» şi subvenţionat de Comisia Europeană", a explicat directorul adjunct al Liceului Teoretic "Pavel Dan" din Câmpia Turzii, Cristina Popa.

Cum spuneam, deplasarea a fost efectuată de 50 de persoane, din care 39 de elevi, 9 însoţitori (în principal cadre didactice) şi doi şoferi.

Însoţitorii care au efectuat deplasarea au reprezentat trei din instituţiile de învăţământ care aveau elevi implicaţi în proiect: Liceul Teoretic "Pavel Dan" din Câmpia Turzii (Raluca Petran, Mihaela Dărăban, Ovidiu Deoanca şi Kiraly Claudia), Colegiul Tehnic "Victor Ungureanu" din Câmpia Turzii (Maria Rodean, Anamaria Sârbu şi Diana Spălnăcan) şi Şcoala Gimnazială "Mihai Vodă" din comuna Mihai Viteazul (Daniela Popovici şi Ovidiu Popovici, acesta din urmă având şi calitatea de medic al grupului, fiind angajat al SMURD Alba Iulia). Alte instituţii de învăţământ de la care au fost prezenţi elevi în grup sunt şi Şcoala Gimnazială "Ioan Opriş" din Turda dar şi Şcoala Gimnazială Viişoara.

Explicând că deplasarea a fost "un schimb de experienţă intercultural facilitat de asociaţia «Forum Prietenie» România, Câmpia Turzii şi asociaţia «Forum Solidarité» Franţa", profesor Raluca Petran spunea: "a fost o experienţă de cunoaştere, de promovare a valorilor tradiţionale şi locale într-un spaţiu european de comunicare multilingvistică dar şi de legare a unor prietenii solide".

Cu ocazia deplasării efectuate în cadrul implementării proiectului, atât cadrele didactice cât şi elevii au avut ocazia să viziteze mai multe obiective turistice precum catedrala Notre Dame din Strasbourg, turnul Eiffel, Montparnasse, castelele Chambord şi Clos-Lucé (acesta fiind, se spune, şi ultima reşedinţă a lui Leonardo DaVinci), parcul Futuroscope, Pont du Gard sau Monte Carlo.

"Au fost obiective de vizitat pe parcursul zilelor şi seara cazări la hotel. Fiecare zi a avut o semnificaţie aparte, au fost obiective de vizitat, obiective pe care le vedeam doar pe internet, în pliante, în fotografii, dar trăind aşa, pe pielea noastră, am savurat momentul", povestea Mihaela Dărăban.

De asemenea, spunea Raluca Petran, factorul-cheie a fost reprezentat de comunicarea în limbi de circulaţie internaţională - franceză, engleză - "abilităţile elevilor de a comunica într-o limbă străină dar şi legarea de prietenii pentru o viaţă între elevii români şi cei francezi, prietenii care continuă pe internet".

"Proiectul a fost preluat de la preşedintele asociaţiei «Forum Prietenie», Livia Gâlcă, care ne-a coordonat paşii până la venirea în ţară, ne-a predat ştafeta" a ţinut să precizeze şi Mihaela Dărăban, cadru didactic din perspectiva căruia "excursia ne-a făcut să ne implicăm personal în tot ceea ce am petrecut acolo: schimburi de experienţă între asociaţiile umanitare din care fac parte membrii care ne-au cazat. E vorba de o asociaţie umanitară care se ocupă de copii cu handicap, asociaţie bazată pe voluntariat. Ei ne-au prezentat proiectele lor, din asociaţie făcând parte şi oameni în vârstă dar şi oameni tineri care sprijină comunitatea".

Pentru că unul dintre scopurile proiectului era schimbul intercultural, acest schimb părea să se fi realizat din plin în special pe perioada celor cinci zile în care elevii români au fost cazaţi la familii ale elevilor francezi în La Salvetat-Saint-Gilles.

Dacă Mihaela Dărăban spunea că "cele cinci zile petrecute la familii a fost un schimb cultural între cele două popoare, tradiţii, manifestări comune", Raluca Petran a adăugat: "ca interferenţe au fost jocuri, un picnic, activităţi sportive, au jucat pétanque (n.r.: un joc cu bile, cumva specific sudului Franţei, dar care se joacă şi în alte regiuni, în alte ţări), unde au fost echipe mixte", asta pentru a sublinia, odată în plus, schimburile culturale şi interacţiunea între copiii români şi copiii francezi.

În plus, în acelaşi sens, Mihaela Dărăban adăuga spiritul competitiv şi emoţiile momentelor trăite de copii împreună, Raluca Petran precizând că, de fapt, comunicarea a fost permanentă - copiii locuind în familiile francezilor pe parcursul celor cinci zile - inclusiv masa reprezentând o experienţă gastronomică nouă pentru români.

Seara de dinaintea plecării românilor din Franţa a fost una specială - susţineau atât Mihaela Dărăban cât şi Raluca Petran, cei doi dascăli cu care am discutat noi.

Aşadar, la masa festivă, pe lângă că a fost prezent şi primarul din La Salvetat-Saint-Gilles, toţi cei implicaţi au fost premiaţi. Mai exact li s-au oferit câte o medalie ca un simbol al implicării în implementarea proiectului.

La aceeaşi cină festivă o elevă româncă a cântat un cântec în limba franceză, iar o elevă din Franţa a cântat un cântec în limba română. Chiar mai mult, spunea Mihaela Dărăban, s-a cântat inclusiv imnul României, moment care a produs o oarecare emoţie printre românii prezenţi.

"Că veni vorba de medalii, aş mulţumi Companiei de Salubritate din Câmpia Turzii care ne-a facilitat o sponsorizare în vederea obţinerii acestor medalii şi, de asemenea, aş aduce, în linii fine, în discuţie ziarul care ne-a însoţit pe parcursul proiectului, la iniţiativa colegului nostru, Ovidiu Deoanca - DEO France Magazine - pe care îl primeam în fiecare zi dimineaţa în autocar şi care ne surprindea şi ne apropia oarecum de obiectivele care urmau a fi vizitate în ziua respectivă", mai spunea Raluca Petran.

Deşi partea română aşteaptă, anul viitor, prezenţa corespondenţilor francezi în România, Mihaela Dărăban a venit cu unele precizări referitoare la derularea pe viitor a proiectului, aducând în discuţie un moment care a avut loc în Franţa: "La un moment dat s-a solicitat prezenţa noastră, a tuturor cadrelor didactice din România, la o şedinţă cu asociaţia «Forum Solidarité» din Franţa, unde au fost invitaţi cei implicaţi direct în comitetul de organizare. Una dintre problemele care s-a discutat a fost că pe viitor se preconizează ca, pentru câştigarea acestui proiect, să fie trei oraşe înfrăţite. Noi avem obligaţia să îi ajutăm să mai găsim încă o ţară. Este o nouă notă a aplicaţiei care cere trei oraşe înfrăţite... Din câte am înţeles, Primăria Câmpia Turzii este înfrăţită cu mai multe oraşe din Ungaria, Polonia... aşadar nu cred că ar fi imposibil".

Despre proiect, ca idee, a mai vorbit şi directorul adjunct de la "Pavel Dan", Cristina Popa: "Proiectul în sine a debutat cu efortul persoanelor care au făcut parte din asociaţie «Forum Prietenie» şi «Forum Solidarité». Membri fondatori ai asociaţiei din România sunt foşti profesori ai Liceului Teoretic «Pavel Dan». Treptat, însă, proiectul a crescut în amploare, a devenit un proiect al comunităţii. Proiectul, în sine, pledează, până la urmă, pentru valorile europene: diversitate, toleranţă, voluntariat, plurilingvism şi multiculturalitate".

Una peste alta, deplasarea în Franţa şi toată excursia în sine a lăsat românilor amintiri plăcute. Pentru a ilustra cele spuse în acest sens, Raluca Petran ne-a citit o scrisoare a unei eleve (Anamaria) care a făcut parte din grupul de români implicaţi în proiect, scrisoare din care redăm doar câteva fragmente:

"Emoţii, comunicare, informare, prietenii... Toate acestea pot fi regăsite în una din cele mai frumoase experienţe trăite până acum: schimbul intercultural facilitat de asociaţia «Forum Prietenie»".
"Emoţiile şi-au făcut apariţia încă de la primii kilometri parcurşi pe un drum al cunoaşterii. Călătoria prin timp începe cu catedrala din Strassbourg, Arcul de Triumf şi frumoasa Avenue des Champs-Élysées. Domul Invalizilor, turnul Eiffel şi castelele de pe valea Loarei sunt, de asemenea, obiective care şi-au lăsat amprenta atât asupra timpului, cât şi asupra noastră".

"Timp de o săptămână am împărtăşit bucurii, lacrimi, nopţi în autocar, mâncare, idei, dar, cel mai important, iubire, ceea ce ne-a ajutat să devenim o mare familie".

Cei care doriţi să vedeţi mai multe imagini sau filmuleţe realizate pe parcursul călătoriei, puteţi accesa pagina de facebook a asociaţiei "Forum Prietenie".

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS