Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

29
Mon, Apr
105 New Articles

La cine e cheia foisoarelor de la Campia Turzii?

Interviu
Tools
Typography
În ultima perioadă, la nivelul amatorilor de foişoare din Câmpia Turzii ar fi apărut tot felul de zvonuri în legătură cu disponibilitatea acestor locuri de petrecere a timpului liber. Măcar cât să ne lămurim, am stat de vorbă, în acest sens, cu viceprimarul Câmpia Turzii, Horaţiu Bretoiu. Şi credeţi că ne-a spus viceprimarul? Citiţi şi aflaţi!
Reporter: Aş dori să discutăm două minute despre foişoarele de la Câmpia Turzii. Ar fi existat zvonuri că ar fi fost închise foişoarele de către administraţie şi utilizatorii lor n-ar mai fi avut loc să le folosească. Eventual dacă puteţi să ne spuneţi ce s-a întâmplat, dacă s-a întâmplat ceva...
Horaţiu Bretoiu: Da, într-adevăr, s-a întâmplat ceva. Noi am vrut... Foişoarele s-au făcut, s-au dat în folosinţă pentru persoanele din zona respectivă. Noi am vrut să şi dăm o formă oficială funcţionării acestor foişoare. Am stabilit împreună cu Poliţia Comunitară un regulament şi am solicitat responsabililor de foişoare câte o cheie. Din ce motiv? Câte o cheie din fiecare foişor să stea la poartă la primărie, pentru că poate să fie nevoie – Doamne fereşete! – de intervenţii, pompieri etc. Fiind spaţiile primăriei, normal că trebuia să avem câte o cheie şi normal că acele foişoare trebuie să funcţioneze pe baza unui regulament unitar.
Acuma, fiecare şi-au făcut regulamentul lor acolo, în care au zis, practic, ce am scris şi noi în regulament, cum ar fi că nu se joacă jocuri de noroc pe bani, nu se fumează, nu se bea înăuntru, se evită tulburarea liniştii publice, există un program de funcţionare şi aşa mai departe.
E, în momentul în care am zis «dom’le, trebuie să vedem un pic şi programul», oamenii au înţeles greşit, au venit şi au zis «dom’le, stai puţin, că foişoarele alea sunt ale noastre, că sunt făcute din banii noştri». Într-adevăr, sunt făcute din banii lor, din banii cetăţenilor întregului oraş, nu ai lor, ca persoane.
În legătură cu ce am vorbit la început, foişoarele acelea nu au fost închise nici cinci minute, oamenii le-au folosit şi le folosesc în continuare, nici n-au fost închise nici nu vor fi închise, le-am transmis regulamentele respective, să le citească, să îşi facă adnotările, să se sfătuiască împreună dacă vor să le completăm cu anumite puncte, să le completăm, după aceea se vor aduna de la toate foişoarele, le vom gândi împreună şi se vor semna de către părţi.
Rep.: Regulamentele astea, de care aminteaţi, nu au fost stabilite la început, când s-au făcut foişoarele şi s-au dat în folosinţă?
H.B.: La început fiecare şi-au făcut regulamentul lor, mai mult au mai puţin complet.
Rep.: Mă gândeam că ei îşi asumă o responsabilitate – cei care, să zic aşa, îşi asumă administrarea foişorului respectiv – responsabilitate care trebuia să decurgă, cumva, în baza unui regulament. Nu s-a stabilit dinainte, iar cei care se ocupau, să ştie dinainte care e regulamentul şi ce au de făcut?
H.B.: În principiu, la nivel declarativ, cei care se ocupau ştiau, dar nu exista un regulament unitar, semnat împreună cu primăria municipiului. Nu e o problemă de folosinţă. S-au făcut ca să le folosească oamenii. E o problemă strict scriptică.
Rep.: În momentul în care s-a desemnat – să-l numim – administratorul de foişor, cum s-a făcut desemnarea?
H.B.: S-au ales ei între ei. A fost şi un responsabil pe toate foişoarele...
Rep.: Tot de la nivelul cetăţenilor, sau de la nivelul administraţiei?
H.B.: Nivelul era mixt. Persoana respectivă era paznic la primărie.
Rep.: Şi s-a stabilit un program de funcţionare?
H.B.: Fiecare şi-au făcut programul lor. Oricum, programul va fi, la fel, al lor. Dar eu am vrut să mă asigur, în primul rând, că ei nu rejectează anumite persoane care vor să folosească foişorul, pe motiv că acolo s-a constituit un grup care a pus stăpânire pe foişor. Până la urmă, foişorul respectiv este al municipiului.
Până acum, categoric nu au fost cazuri şi nu am avut nicio plângere. Dar, dacă mai sunt cazuri, mai sunt doritori care vor să folosească acel foişor în afara orelor în care îl folosesc cei care-l folosesc acuma, putem să analizăm şi treaba asta, să-i lăsăm. În principiu, n-au fost cereri.
Rep.: În moemntul în care s-au dat chei pentru responsabilii, pentru administratorii de foişoare, nu avea şi administraţia câte un rând de chei?
H.B.: La primărie n-au rămas, s-au dat cheile strict lor. Eu le-am solicitat să facă câte o copie după chei, să aducă şi la primărie.
Rep.: Şi-n momentul de faţă să înţeleg că are şi primăria un rând de chei de la foişoare?
H.B.: Încă nu.
Rep.: Ar fi existat şi un „curent de opinie” cum că „gardienii ne-au luat cheile”. Este adevărat, nu este adevărat, ce a ajuns la dumneavoastră, ce ştiţi?
H.B.: Nu este adevărat.
Rep.: Şi gardienii, poliţia locală, au vreun rol în a asigura liniştea şi ordinea publică la aceste foişoare?
H.B.: Au un rol nu de-a asigura liniştea şi ordinea publică, eventual de-a o verifica. Dar am fost personal la fiecare foişor, am discutat cu cetăţenii care îşi petrec timpul, după-amiezele acolo şi, la cum i-am văzut, sunt nişte oameni liniştiţi, cumsecade, de vârste înaintate. Nici nu cred că ar putea fi probleme de asigurarea liniştii sau aşa mai departe.
Rep.: Câte astfel de foişoare există în muncipiu?
H.B.: Cinci.
Rep.: Şi este, acum, un program unitar, sau, tot aşa, a rămas că fiecare deschide când consideră şi îl închide când consideră?
H.B.: Nu este un program unitar. E în funcţie de cum şi-au făcut ei programul... şi nici nu va fi un program unitar.
Rep.: Spuneaţi că oamenii sunt în regulă, dar nu aţi avut situaţii în care să fie contestată autoritatea vreunuia dintre administratorii de foişoare, să nu se înţeleagă între ei...?
H.B.: Nu. Nu am cunoştinţă să fi fost.
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS