Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

06
Mon, May
93 New Articles

Mircea Irimie, preocupat de drepturile revoluTionarilor

Diverse
Typography

În calitate de deputat, mircea Irimie pare să fie preocupat de drepturile celor care au luptat în Revoluţia de la 1989. În acest sens, Mircea Irimie a avut şi o declaraţie politică şi a adresat o interpelare primului ministru Victor Ponta.

Atât declaraţia politică, dar şi interpelarea pot fi consultate mai jos

DECLARAŢIE POLITICĂ
"Repunerea de urgenţă în drepturi a luptătorilor din Revoluţia Română din 1989"

Să redăm Revoluţia Română din 1989, celor care au facut-o posibilă, pentru că stim cu toţii că redobândirea libertăţii şi refuzul ultim al privării de demnitate la care am fost supuşi în regimul dictatorial comunist, nu s-a facut de la sine. În acel decembrie 1989, românii şi-au recăpătat după o lungă perioadă de tăcere şi umilire, curajul de a striga libertate.
Privind în urmă, constatăm cu durere că în anii ulteriori Revoluţiei, lupta pentru supravieţuire a românilor, a determinat trecerea treptată în uitare a acelor evenimente dramatice, prin care poporul acestei ţări şi-a recucerit libertatea şi demnitatea.
Conform datelor oferite de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, în Revoluţia Română din 1989, s-au înregistrat 5.205 victime dintre care 1.116 morţi si 4.089 răniţi.
Plata indemnizaţiilor revoluţionarilor cu merite deosebite în Revoluţia Română din 1989, a văduvelor şi urmaşilor eroilor-martiri, a fost întreruptă în mod abuziv în 2012, printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului Boc.
Nicolae Iorga spunea că "neamul este etern prin cultul eroilor" sau "cine uită, nu merită". Este datoria noastră să reconsiderăm valoarea şi importanţa acelor oameni simpli care au fost pe baricadele Revoluţiei, înfruntând gloanţele şi moartea şi să le redăm în regim de urgenţă, drepturile de care au fost privaţi în mod ruşinos de către Guvernul anterior.
Faptul că astăzi România este un stat democratic în care toate libertăţile fundamentale sunt respectate, faptul că România şi-a redobândit poziţia într-un sistem de valori care recunoaşte meritul şi valoarea naţiunii române prin aderarea la cel mai puternic, mai sigur şi mai eficient sistem de securitate (NATO), faptul că România face parte acum din marea familie europeană în calitate de membră a unei uniuni economice şi politice unice în lume, fundamentată pe valori precum demnitate umană, libertate, democraţie, egalitate, stat de drept, respectarea drepturilor omului, faptul că au dispărut controalele la frontierele dintre statele membre UE şi cetăţenii români au libertatea de a circula liberi pe aproape tot continentul, alegând să trăiască, să studieze şi să muncească în spaţiul UE, faptul că avem acum posibilitatea de a ne promova valorile cultural-istorice şi tradiţionale româneşti într-un context larg european şi mondial şi de a cunoaşte totodată diversitatea patrimoniului cultural european, toate acestea li se datorează în totalitate acelor oameni simpli care în decembrie 1989, au simţit că valorile pentru care îşi dau viaţa sunt mai importante decât insăşi viaţa lor: apărarea fiinţei neamului, a demnităţii naţionale, a credinţei în Dumnezeu, pentru un viitor fericit al României. Nu ne vom ridica la înalţimea lor, decât acordând recunoaşterea cuvenită meritului şi sacrificiului lor. Să nu transformăm Legea Recunoştinţei într-o lege a uitării şi a nerecunoştinţei faţă de aceşti eroi-martiri.
Consider că este datoria noastră morală, acordarea în regim de urgenţă a drepturilor prevăzute de Legea nr.341/2004 pentru cinstirea eroilor-martiri şi acordarea unor drepturi urmaşilor acestora, raniţilor, precum şi luptătorilor pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989.

Deputat PC de Cluj,
Mircea Vicenţiu Irimie

INTERPELARE

Adresată domnului Victor PONTA, Prim-ministrul României
De către dl. deputat: Mircea Vicenţiu IRIMIE
Grupul parlamentar: PC
Obiectul interpelării: Repunerea de urgenţă în drepturi a luptatorilor din Revoluţia Româna din decembrie 1989.

Stimate Domnule Prim-ministru,

Este binecunoscută aprecierea justă pe care o aveţi pentru victimele regimului comunist şi intenţia dumnevoastră de a arăta respect şi solidaritate faţă de aceşti oameni, prin adoptarea unui set de măsuri menite să compenseze nedreptăţile şi ororile la care au fost supuşi în închisorile unui regim politic sordid şi inuman.
De asemenea, este binecunoscut sacrificiul luptătorilor din Revoluţia Română din decembrie 1989, datorită căruia poporul acestei ţări şi-a recucerit demnitatea şi libertatea.
Faptul că astăzi România este un stat democratic în care toate libertăţile fundamentale sunt respectate, faptul că România şi-a redobândit poziţia într-un sistem de valori care recunoaşte meritul şi valoarea naţiunii române prin aderarea la cel mai puternic, mai sigur şi mai eficient sistem de securitate NATO, faptul că România face parte acum din marea familie europeană în calitate de membră a unei uniuni economice şi politice unice în lume, fundamentată pe valori precum demnitate umană, libertate, democraţie, egalitate, stat de drept, respectarea drepturilor omului, faptul că au dispărut controalele la frontierele dintre statele membre UE şi cetăţenii români au libertatea de a circula liberi pe aproape tot continentul, alegând să trăiască, să studieze şi să muncească în spaţiul UE, faptul că avem acum posibilitatea de a ne promova valorile cultural-istorice şi tradiţionale româneşti într-un context larg european şi mondial şi de a cunoaşte totodată diversitatea patrimoniului cultural european si nu numai, toate acestea li se datorează în totalitate acelor oameni simpli care în decembrie 1989, au simţit că valorile pentru care îşi dau viaţa sunt mai importante decât insăşi viaţa lor: apărarea fiinţei neamului, a demnităţii naţionale, a credinţei în Dumnezeu, pentru un viitor fericit al României. Nu ne vom ridica la înalţimea lor, decât acordând recunoaşterea cuvenită meritului şi sacrificiului lor. Să nu transformăm Legea Recunoştinţei într-o lege a uitării şi a nerecunoştinţei faţă de aceşti eroi-martiri.
Domnule Prim-ministru, în virtutea acestor fapte, vă rog să-mi precizaţi când veţi repune în drepturi plata indemnizaţiilor revoluţionarilor cu merite deosebite în Revoluţia Română din 1989, a văduvelor şi urmaşilor eroilor-martiri, drepturi care au fost întrerupte în mod abuziv în 2012, printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului Boc.

Solicit răspuns scris.
Vă mulţumesc!

Cu deosebită consideraţie,
Deputat PC, Colegiul uninominal nr. 8, Cluj
Mircea Vicenţiu IRIMIE

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS