Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

09
Tue, Aug
61 New Articles

Cristina Burciu, PNL: Modificările legislative aduse achiziţiilor publice vor oferi predictibilitate și flexibilizare acestui domeniu de importanță strategică

PNL
Typography

Guvernul Partidului Național Liberal este preocupat de flexibilizarea și simplificarea activităților din domeniul achizițiilor publice, inițiind în acest sens un proiect de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative destinat acestui sector vital pentru prezentul și viitorul României.

Modificările legislative vizate de Executiv sunt predictibile, în sensul atingerii scopului acestora, respectiv ca proiectele aferente dezvoltării României, inclusiv investițiile majore din fonduri naționale și europene să se poată derula fără blocajele existente în prezent.  În această idee, OG adoptată de Guvern prevede măsuri concrete pentru fluidizarea procesului de achiziţie publică, inclusiv prin reducerea anumitor termene procedurale reglementate de legile în vigoare.

Intenția liberalilor din conducerea executivă a țării este de a elimina în cel mai scurt timp pauzele lungi existente până la punerea în aplicare a contractelor de achiziții publice. Se urmărește astfel definirea legislativă a unor termene rezonabile pentru punerea în practică efectivă a contractelor de achiziții publice, în sensul soluționării cu celeritate a litigiilor din instanțele de judecată.

Prin aplicarea acestor readaptări legislative, se vor elimina așa-numiții timpi morți în procesul de semnare și aplicare a unor contracte, diferența urmând să fie semnificativă, de la peste doi ani durata medie în prezent, la doar câteva luni.

O altă noutate adusă prin modificările conținute de OG actelor normative din domeniul achizițiilor publice se referă la obligarea autorității contractante de a semna contractul cu câştigătorul licitaţiei publice după pronunţarea deciziei CNSC, respectiv a hotărârii judecătoreşti în primă instanţă. Faptul că decizia primei instanţe va deveni executorie reprezintă o veste extraordinară pentru toți cei implicați în implementarea acestor contracte, iar astfel se va face în sfârșit ordine în acest domeniu de importanță strategică.

Nu în ultimul rând, Guvernul PNL a eliminat din sarcina operatorului economic declarat câştigător obligaţia de a prezenta certificate fiscale pentru toate sediile secundare/punctele de lucru. În locul acesteia va exista doar o declaraţie pe proprie răspundere, în urma căreia să rezulte că societățile nu sunt restante la plata impozitelor sau la contribuţiile la asigurările sociale, fără a mai fi nevoie de alte documente suplimentare.

Salut și deopotrivă apreciez acest demers al Executivului liberal de a schematiza și ușura legislația achizițiilor publice. Sunt convinsă că își va atinge scopul final, de a maximiza procentul de absorbție al fondurilor europene, precum și a alocărilor acordate României prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS