Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

30
Tue, Apr
106 New Articles

Cartea lui Aurel Nanu despre Mihai Viteazu, reeditata la Turda

Diverse
Tools
Typography
Intitulată „Legende din zona Turzii despre uciderea lui Mihai Viteazu”, cartea scrisă de Aurel Nanu la 1931 a fost reeditată la Turda prin grija profesorului Valentin Vişinescu.
Colecţie de legende despre uciderea lui Mihai Viteazu aparţinând lui Aurel Nanu, cartea a fost scrisă iniţial pentru a fi destinată, cum spunea şi profesorul Valentin Vişinescu, pentru uz şcolar, pentru militari dar şi pentru ţărani. Lucrarea reeditată a fost oferită şi ca premiu, elevilor, la absolvirea anului şcolar.
De asemenea, profesorul Valentin Vişinescu a spus că vrea să ofere cartea Mănăstirii „Mihai Vodă” situată lângă mormântul lui Mihai Viteazu de la Turda pentru a fi vândută acolo, iar fondurile obţinute să rămână mănăstirii.
În prefaţa cărţii, semnată de primarul de la Viişoara, Ioan Roman spune: „Consiliul local al comunei Viişoara se mândreşte că a putut contribui, în măsura posibilităţilor, la ridicarea Mănăstirii «Mihai Vodă», pentru că este o împlinire pe care şi-au dorit-o toţi românii ardeleni, ca să cinstească memoria Marelui Voievod, ce reprezintă înfăptuirea idealului de stat naţional român”.
De asemenea, cartea conţine şi îndemnul adresat chiar de către preotul Aurel Nanu tineretului român, îndemn din care spicuim: „Tinere! Poartă pururea vie în sufletul tău figura luminoasă a Arhanghelului! Cuminecă-ţi des inima din pilda faptelor lui îndrăzneţe! (...) Dar te avântă dârz pe urmele lui înroşite, până la jertfa sângeroasă a muceniciei – dacă se va sburli iar văzduhul furtunatec, ameninţându-ne strămoşeasca moştenire!...”.
În cele peste 100 de pagini de text şi imagini ale cărţii se regăsesc titluri de capitole precum „La Guruslău”, „Hora cujmelor”, „Spionul”, „La ţeapă”, „Mărturia”, „Pe drumul Turzii”, „Castelul”, „În poveşti”, „Calul”, „Solia”, „Alesul”, „La sfat”, „Iscoada”, „Măcelul”, „Amăgirea” sau „Prada”, cartea încheindu-se cu capitolele „Mama”, „Copiii” şi „Boierii”.
„Ca octognar, care m-am apropiat în munca la catedră cu figura domnitorului Mihai Viteazul, mă alătur conţinutului Îndemnului pentru tineri ca figura voievodului să intre în inima fiecărui român şi jertfa sa să fie călăuză în viaţa de zi cu zi, ca să păstreze strămoşeasca moştenire”, mai scria profesorul Valentin Vişinescu în „Argument”-ul să de la începutul lucrării reeditate.
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS