Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

30
Tue, Apr
106 New Articles

Avram Iancu, din nou in atentia publicului

Diverse
Tools
Typography
Cartea scrisă la 1925 de Teodor Murăşanu şi intitulată „Avram Iancu – viaţa şi faptele de vitejie” este din nou în atenţia publicului după ce a fost reeditată, la Turda, cu peste o lună în urmă, de către profesorul Valentin Vişinescu.
Scrisă în perioada în care în Transilvania, în Ardeal, exista o dorinţă acerbă de a se scrie şi de a apărea carte românească în contextul în care nu prea existau cărţi româneşti, cartea semnată de Teodor Murăşanu a fost reeditată prin participarea profesorului Valentin Vişinescu pentru a fi, din nou, adusă în atenţia cititorilor şi mai ales a elevilor.
„Să nu uităm că Teodor Murăşanu face parte, alături de fratele său, Ion Murăşan, din echipele de conferenţiari ai Astrei – Despărţământul Turda – care cutreieră satele judeţulu pentru a răspândi cultura românească, de a-i ridica pe ţăranii noştri prin varii forme de depăşire a statutului de simpli pătimaşi lucrători ai pământului, iar cartea românească, prin broşurile de interes naţional, a pătruns în cele mai depărtate comunităţi de români”, spunea profesorul Valentin Vişinescu la începutul lucrării reeditate, lucrare care, spunea tot profesorul Valentin Vişinescu, „se vrea o cinste adusă scriitorului la 120 de ani de la naşterea sa, jubileu pe care l-am simţit necesar”.
Alături de reeditarea lucrării preotului Aurel Nanu despre legendele despre uciderea lui Mihai Viteazu, Valentin Vişinescu spunea că, la fel, va oferi şi această reeditare Mănăstirii „Mihai Vodă” de la Mormântul lui Mihai Viteazu, de unde va putea fi achiziţionată.
Adevărat facsimil al lucrării originale apărute în publicaţia periodică „Biblioteca Românească” îngrijită de însuşi Teodor Murăşanu, reeditarea are aproape 80 de pagini şi redă, cât se poate de fidel, forma originală în care a apărut lucrarea despre cel numit şi „Crăişorul Munţilor”.
Chiar Teodor Murăşanu adresase un „Cuvânt către cetitori” în care spunea: „din vreme în vreme, Dumnezeu ridică, din rândurile fiecărui neam, câte o persoană pe care o înzestrează cu un suflet mare şi o inimă aleasă de cari nu se pot vedea decât rar de tot. Această persoană aleasă, la rândul ei, este aşa fel întocmită încât îşi pune întreagă viaţa numai pentru binele trupesc şi sufletesc al neamului din care s’a ridicat”, cuvânt pe care îl încheie aşa: „Drept recunoştinţă şi prinos, lângă celelalte multe, pentru slava numelui şi a faptelor lui, s’a scris şi această cărticică în anul al sutălea dela slăvita lui naştere”.
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS