Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

30
Tue, Apr
106 New Articles

Mihai Viteazu, ca oaza de folclor si traditie

Diverse
Tools
Typography
O carte recent apărută la Editura „Casa Cărţii de Ştiinţă” şi semnată de profesorul turdean Valentin Vişinescu prezintă comuna Mihai Viteazu ca loc în care folclorul este la el acasă.
Intitulată „Folclor şi folclorişti din comuna Mihai Viteazu judeţul Cluj” cartea îşi propune – în cele aproape 150 de pagini, cu tot cu anexe – să prezinte comuna Mihai Viteazu din perspectiva a ceea ce a însemnat, de-a lungul timpului, tradiţia, folclorul dar şi folcloriştii care au trăit la Mihai Viteazu.
Cu o prefaţă semnată de primarul comunei, Zeng Ioan, prefaţă scrisă atât în româneşte cât şi în maghiară, cartea ar putea fi, foarte bine, un adevărat dicţionar de folclorişti din Mihai Viteazu.
Amintind de colaborarea româno-maghiară de la Mihai Viteazu, profesorul Valentin Vişinescu spunea că a găsit texte folclorice foarte frumoase şi că a încercat să cuprindă aproape toate obiceiurile existente în comună, cu uşor accent pe folclorul sfârşitului de secol XIX, materiale care deja au apărut în reviste de specialitate, ziare sau comunicări ştiinţifice şi istorice.
Printre cei care şi-au găsit locul în cartea profesorului Valentin Vişinescu în calitatea de iubitori şi culegători de folclor sunt Ioan Moldovan, Octavian Gherman, Mihail Găzdac, Ştefan Aruncutean, Maria şi Ştefan Beldean, Alexandru suciu, Gheorghe Pascu, Nicolae Botezan sau Tuţa Vana-Morar.
În cartea care începe cu o legendă românească despre păstoriţa Luşa şi regele Decebal care ajunsese la Cheile Turzii, profesorul Valentin Vişinescu aminteşte şi de chestionare folclorice, dar şi de tineretul din Mihai Viteazu ca fiind cea mai bună investiţie a comunei, dar şi de administraţia locală – inclusiv primarul comunei – care prezintă o aplecare spre folclor şi, nu în ultimul rând, Valentin Vişinescu vorbeşte despre banii care s-au alocat folclorului la Mihai Viteazu.
„Cred că este un lucru firesc că toate manifestările legate de «Zilele Comunei Mihai Viteazu» pornesc din piaţeta din faţa bisericii ortodoxe, cu un mic discurs al primarului şi cu predoslovia harnicului şi eruditului preot despre folclor şi tradiţii, un ceremonial scurt şi la obiect, şi apoi marşul prin centrul comunei, în straiele portului popular, avutul lor de tradiţie”, îşi încheie profesorul Valentin Vişinescu „Mulţămita” de la finalul cărţii despre folclorul şi folclorişii din comuna Mihai Viteazu, judeţul Cluj.
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS