Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

29
Mon, Apr
105 New Articles

Festivitati de 9 mai la Turda | VIDEO

Actualitate
Tools
Typography

Data de 9 mai a fost sărbătorită, cu fast, şi la Turda. Independenţa României, terminarea războiului sau - de ce nu? - Ziua Europei au fost marcate, pe 9 mai, şi la Turda prin organizarea de festivităţi care s-au desfăşurat în zona Catedralei Ortodoxe din Turda.

Cum o astfel de manifestare nu putea fi lipsită de discursuri ale oficialităţilor, primul care a luat cuvântul a fost primarul municipiului Turda, Tudor Ştefnie.
Despre câştigarea independenţei de stat a României, primarul municipiului Turda spunea: "o independenţă care ne-a permis, apoi, să fim, într-adevăr, adevăraţi cetăţeni europeni, pentru că a fi cetăţean european este, înainte de toate, o stare de spirit. Pentru că a fi cetăţen european este, întâi de toate, o stare de spirit, un gând de libertate, un angajament pe care ţi-l iei faţă de tine însuţi ca să poţi, în cele din urmă, să fii un adevărat cetăţean al acestei comunităţi", Tudor Ştefănie adăugând: "Poate cel mai corect ar fi să spunem astăzi, 9 mai, că ne sărbătorim pe noi înşine iar Europa ne sărbătoreşte pe fiecare dintre noi prin tot ceea ce am făcut şi continuăm să facem".
Pe de altă parte, în calitate de comandant al Garnizoanei Turda, colonel Ioan Costinel Boboc s-a referit, la rândul său, la tripla semnificaţie a datei de 9 mai: "În evoluţia multimilenară a poporului român, evenimentele de la 9 mai 1877, 9 mai 1945 precum şi şi 9 mai 1950 se înscriu ca momente glorioase ale luptei pentru libertate, unitate, independenţă şi recunoaştere internaţională", comandantul Garnizoanei Turda referindu-se, pe rând, la fiecare din cele trei momente.
Avocatul şi generalul în retragere Sever Andrei Mureşian, preşedinte al filialei turdene a ANVR (Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război), s-a referit, mai degrabă, la camarazii de arme cu care a luptat în război şi la alţi eroi pe care a simţit nevoia să-i evoce, să-i readucă în memoria colectivă. Adresându-se primarului municipiului Turda, comandantului Garnizoanei Turda, celor prezenţi, Sever Andrei Mureşian spunea: "Mă cheamă eroii de acum 49 de ani de pe cultura de grâu a oraşului Prostejov din Cehoslovacia să le evoc imaginea", cei la care generalul turdean s-a referit fiind generalul Petre Georgescu (cavaler al ordinului "Mihai Viteazul"), colonel Dumitru Sorescu (cavaler al ordinului "Mihai Viteazul"), locotenentul Mircea Madjearu, generalul erou Ioan Taraş, generalul Vasile Boga, nevoia evocării fiind explicată tot de generalul turdean cu referire la cei amintiţi: "După ce au revenit de pe front, patria «recunoscătoare» i-a condamnat sau au murit în închisoare nevinovaţi".
De asemenea, generalul Sever Andrei Mureşian s-a referit şi la semnificaţia Zilei de 9 mai ca Ziua Europei.
După discursuri, însă, a urmat - în acordurile Imnului Eroilor - festivitatea de depunere de coroane de către Consiliul Local Turda, Primăria Municipiului Turda, Garnizoana Turda, Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război filiala Turda, Uniunea Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă Retragere filiala Turda, Detaşamentul de Pompieri Turda, Detaşamentul de Jandarmi Turda, Poliţia Municipiului Turda, Poliţia Locală Turda, Asociaţia Luptătorilor din Revoluţie "22 Decembrie 1989" Turda, PD-L Turda, PSD Turda, PNL Turda, PP-DD Turda, UDMR Turda, PC Turda, PMP Turda, PRM Turda, PNŢ-CD Turda, Compania de Apă Arieş Turda, SC Turda Salina Durgău, SC Domeniul Public Turda, STP Turda, Administraţia Financiară Turda, Spitalul Municipal Turda, Colegiul Naţional "Mihai Viteazul", Colegiul Tehnic "Dr. Ioan Raţiu Turda", Colegiul Tehnic Turda, Şcoala Poiana, Şcoala Gimnazială "Avram Iancu", Şcoala Gimnazială "Horea, Cloşca şi Crişan", Şcoala Gimnazială "Ioan Opriş", Grădiniţa "Poiana cu castani", Grădiniţa "Sfânta Maria", Grădiniţa "Căsuţa piticilor", Grădiniţa "Dr. Ioan Raţiu".
Festivităţile de la Turda s-au încheiat cu defilarea militarilor turdeni în aplauzele tuturor celor prezenţi care, de ce să nu o recunoaştem, nu au fost în număr extraordinar de mare - şi aici ne referim la cei care au venit din proprie iniţiativă la festivităţi, nu la cei a căror prezenţă a fost necesară prin prisma funcţiilor pe care le aveau sau a instituţiilor unjde îşi desfăşurau activitatea.

Secvenţe din discursurile oficialităţlor puteţi viziona cu un CLICK AICI.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS