Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

04
Sat, May
101 New Articles

Cetatenii Campiei Turzii au fost chestionati cu privire la cheltuirea banului public

Actualitate
Tools
Typography

Dezbaterea publică de la Câmpia Turzii al cărei principal obiectiv era discutarea bugetului municipiului a conţinut şi un element care nu are cum să nu fie luat în considerare.

Mai exact, BCC (Biroul de Consiliere pentru Cetăţeni) din cadrul APC (Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor) Câmpia Turzii s-a prezentat cu rezultatele unui sondaj de opinie, rezultatele unui chestionar care a fost aplicat la nivelul municipiului şi al cărui prim rol a fost să arate care sunt opţiunile cetăţenilor municipiului în legătură cu modul de cheltuire a banului public.

Aşa cum preciza şi cel care s-a ocupat de realizarea sondajului de opinie, de aplicarea chestionarului, dar şi de prezentarea rezultatelor - Nicolaie Dărăban - elementele pe care s-au construit întrebările au fost elementele de buget aşa cum există ele inclusiv pe site-ul Primăriei Câmpia Turzii.

"În principal am testat părerea cetăţenilor pe cheltuieli funcţionale" explica Nicolaie Dărăban precizând că era inutil să se discute despre cheltuielile de dezvoltare, care sunt mici.

Numărul total de întrebări adresate a fost de şase şi atât întrebările cât şi răspunsurile - dar mai ales preponderenţa răspunsurilor - le puteţi vedea mai jos.

1. Care credeţi că sunt cele mai importante domenii pentru care ar trebui alocat banul public pentru CHELTUIELILE FUNCŢIONALE?

Interesant este că la această întrebare cetăţenii consideră că cel mai important domeniu pentru care trebuie alocat banul public este "Învăţământ", în timp ce cele mai puţine fonduri ar trebui alocate pentru "Transfer cu caracter general".

2. Dacă ar fi sa operăm reduceri de cheltuieli la buget, care ar fi articolul din buget la care aţi reduce alocarea?

Aici, după cum se vede, cele mai mari reduceri ar trebui făcute în domeniul "Autorităţi publice şi acţiuni externe (cheltuieli de personal, bunuri şi servicii)" în timp ce - sunt de părere cetăţenii - nu ar trebui reduse fondurile la, de exemplu, "Învăţământ".

3. Care credeţi că sunt cele mai importante investiţii pentru care merită cheltuit banul public?

În opinia cetăţenilor de la Câmpia Turzii, aşadar, cele mai importante investiţii pentru care să fie cheltuit banul public ar fi în zona "Parcul industrial Câmpia Turzii", în timp ce cele mai "slab cotate" investiţii ar fi în zona "Modernizare Baza de Agrement «Trei Lacuri»".

4. Consideraţi că ar trebui inclus în bugetul pe 2015 o cotă din buget local, ca bugetare participativă?

Aici, majoritatea cetăţenilor sunt de acord cu alocarea de fonduri din bugetul local pentru bugetarea participativă, această bugetare participativă însemnând, pe scurt, procesul de implicare directă a cetăţenilor unei comunităţi în luarea deciziilor privind cheltuierea bugetului local.

5. Consideraţi că ar trebui inclus în bugetul pe 2015 o cotă din buget local, pentru cofinanţarea proiectelor desfăşurate în parteneriat cu ONG-urile din localitate?

Iată, şi aici, majoritatea cetăţenilor sunt de acord cu cofinanţarea proiectelor desfăşurate, la nivelul municipiului, de ONG-urile din localitate.

6. La care dintre activităţile de consultare a comunităţii cu privire la formarea şi utilizarea bugetului local aţi dori sa participati?

Se pare că în acest sens principalele activităţi de consultare a cetăţenilor cu privire la formarea şi utilizarea bugetului local sunt întâlnirile publice.

Prezentarea rezultatelor sondajului de opinie efectuat la nivelul municipiului nu s-a lăsat fără polemici. Spre exemplu părintele Vasile Rus s-a arătat nemulţumit că biserica nu apare nicăieri ca preocupare a administraţiei locale, administratorul public Petre Pop fiind nevoit să explice că există un capitol "Cultură, receere, religie", unde este prinsă şi biserica.

Pe de altă parte, consilierii noului PNL aveau, la rândul lor, nevoie de precizări. Astfel, Dorin Lojigan (fost PNL, actual PNL) a cerut să fie explicaţi anumiţi termeni din chestionar pentru că probabil nu toţi cei prezenţi în sală sunt chiar la curent cu însemnătatea acestora, unul dintre exemple fiind "transfer cu caracter general".

Nicolaie Dărăban a precizat că termenii, chiar dacă par complicaţi, au fost explicaţi, în teren, respondenţilor, aşa că cei intervievaţi au răspuns în cunoştinţă de cauză.

Apoi Cristian Haiduc (nou PNL, dar fost PD-L) cerea date cu privire la modul în care s-a aplicat chestionarul, ce persoane au fost intervievate etc. "Greşeala" lui Haiduc a fost că s-a trezit să ceară explicaţii în mijlocul prezentării, fără să aştepte finalul prezentării, unde aceste date demografice erau prezentate.

Astfel, în funcţie de sexul celor intervievaţi, majoritatea au fost bărbaţi, în funcţie de vârstă majoritatea aveau între 46 şi 60 de ani, în funcţie de studii majoritatea absolviseră doar liceul, în funcţie de ocupaţie majoritatea erau angajaţi cu vechime de peste 10 ani şi în funcţie de zona în care locuiau, majoritatea erau din zona centrală a municipiului.

De asemenea, Cristian Haiduc reclama şi faptul că link-ul afişat în prezentare, către site-ul Primăriei Câmpia Turzii, unde pot fi aflate amănunte despre buget, ar fi nefuncţional. Oare să mai comentăm noi, sau v-aţi convins singuri dând click pe link-ul aflat la finalul celui de-al treilea paragraf al acestui text?

În detaliu, aceste date demografice le puteţi vedea mai jos:



Pe de altă parte, Nicolaie Dărăban a fost pus în postura de a oferi răspunsuri şi la alte întrebări care dovedeau că cel ce le adresează nu este familiarizat cu modul în care se realizează un sondaj de opinie. Astfel, preotul Vasile Rusu a întrebat că el de ce nu a primit chestionare să le distribuie enoriaşilor de la biserică să le completeze. Aici Nicolaie Dărăban a explicat că rezultatele, în acest caz, ar fi fost departe de realitate. Mai exact (dar Nicolaie Dărăban nu a intrat în detalii) nu s-ar fi respectat eşantionul pe care s-a aplicat chestionarul şi reprezentativitatea acestui eşantion.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS