Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

02
Thu, May
101 New Articles

Vizionare de film si dezbatere publica pe o problema acuta: animalele fara stapan | VIDEO

Actualitate
Tools
Typography

Cafeneaua culturală La Papion din Turda a găzduit vineri, 20 noiembrie 2015, un nou eveniment care şi-a propus să aducă faţă în faţă oameni care împărtăşesc aceleaşi credinţe în legătură cu o anumită problemă.

De această dată "problema" o reprezentau animalele fără stăpân (în general câinii şi pisicile) dar mai ales care sunt soluţiile prin care situaţia care nu convine cetăţenilor se poate rezolva.

Menţionând că dacă li se solicita găsirea unei soluţuu autorităţile aveau invariabil reacţii precum datul din umeri a necunoaştre sau neputinţă ori răspunsuri precum "Nu ştim", "Nu putem", amfitrionul evenimentului - jurnalistul Emil Hălăştuan - le propunea celor prezenţi să fie atenţi la soluţiile pe care cineva le-a găsit - aici fiind vorba de asociaţia "Amicii noştri" - soluţii ale căror principale caracteristici sunt umanitatea şi modernismul şi nicidecum soluţiile brutale.

"Ceea ce n-au putut sau n-au ştiut autorităţile locale au putut să facă o mână de oameni care, aproape fără niciun mijloc, au pornit o întreprindere extrem de temerară în care să culeagă de pe străzi câinii fără stăpân, să-i adăpostească, să-i îngrijească, să-i trateze şi să le găsească şi familie, adică au reuşit şi adopţii" mai spunea Emil Hălăştuan chiar înainte de a le propune celor care au umplut cafeneaua turdeană să vizioneze un filmuleţ care se referă tocmai la această problemă.

Intitulat "Îndrăzneşte să-şi pese", cu un scenariu (text şi lectură) aparţinând lui Rus Fodor Dora (preşedintele asociaţiei "Amicii noştri"), produs de regizorul tehnic Ovidiu Cosac şi cu editarea de imagine semnată de Nicolae Bartha, filmul a pornit de la ideea reflectării unei campanii de sterilizare dar a ieşit mult mai mult, mesajul fiind mult mai complex.

La finalul vizionării filmuleţului, Rus Fodor Dora a vorbit mai mult despre musajul de umanizare care se dorea a fi transmis prin intermediul filmuleţului, mesajul de conştientizare a faptului că oamenii ar trebui să se comporte într-un anume fel cu animalele.

"Nu pot să suport această faţă dezumanizată a semenilor mei şi probabil că aceasta este motivaţia mea cea mai puternică: nicio fiinţă umană nu merită să fie dezumanizată şi nu merită să îşi lase partea aceasta diabolică să fie mai puternică decât umanul", spunea Rus Fodor Dora care a ţinut să mulţumească asociaţiei Transylvania Animal Care (asociaţie din care fac parte tineri medici care s-au implicat în acţiunea de sterilizare), Eva Pop (preşedinte a Asociaţiei "Trei Fraţi Pătaţi") care a dus cea mai longevivă muncă privind implicarea în sterilizarea animalelor şi a adopţiilor, Havad Istvan, cel care s-a ocupat de tehnoredactarea/editarea calendarului asociaţiei.

De asemenea, Rus Fodor Dora nu a uitat să mulţumească prietenelor din Anglia (cum ar fi, de exemplu, Ann Pursey sau Debbie Mowl) care au ajutat financiar la achitarea costurilor campaniei derulate de "Amici Noştri".

Dacă în această cea mai recentă campanie s-a reuşit sterilizarea a 426 de animale, scopul ambiţios pe care asociaţia turdeană îl are pentru anul următor este acela de a reuşi să ducă la bun sfârşit o campanie de sterilizare în care să fie cuprinse nici mai mult nici mai puţin de 1.000 de animale, în general câini şi pisici.

Cu referire la cei care ar fi putut face ceva şi nu fac (probabil pentru că "vor să-şi urmeze interesele personale"), Rus Fodor Dora a fost foarte vehementă în afirmaţii: "de aceea nu vor să extirpeze acest fenomen ruşinos şi dureros de 25-26 de ani pentru că le convine să se perpetueze această durere, pentru că unii oameni din durerea acestor animale se îmbogăţesc. Deci aici este problema socială profundă şi cruntă".

Despre emoţie şi despre experienţa umană traversată de-a lungul muncii împreună cu Rus Fodor Dora în realizarea filmuleţului a vorbit şi Ovidiu Cosac. "Este o experienţă umană pe care demult credeam că am parcurs-o în cei 35 de ani de teatru, aceea a sentimentelor umane. Am constatat că există oameni din cauza cărora societatea umană românească nu va pieri niciodată. Dimpotrivă! Există aceşti oameni care duc un stindard a sentimentelor umane cele mai nobile şi mai profunde - pornite de la câini sau de la pisici - şi îndreptate spre oameni pentru că niciodată cineva care urăşte omul nu va iubi un animal".

În afară de un tort al prieteniei pregătit în special pentru cei care împărtăşesc aceleaşi pasiuni referitor la animale, cei prezenţi şi-au putut manifesta sprijinul financiar pentru activitatea asociaţiei, prin achiziţionarea unui exemplar din calendarul realizat tocmai în acest scop, de a sprijini asociaţia, calendar care conţine fotografii realizate de acelaşi Ovidiu Cosac.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS