Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

01
Wed, May
101 New Articles

"Poarta Apusenilor" s-a deschis spre comuna Luna. Locuitorii sunt invitati sa vina cu idei pentru dezvoltarea comunei, pe bani europeni

Administraţie
Tools
Typography

Căminul cultural din comuna Luna a găzduit joi, de la orele 12.00, o întâlnire a reprezentanţilor Grupului de Acţiune Locală (GAL) "Poarta Apusenilor" cu cetăţeni ai comunei.

În afară de cetăţenii ale căror păreri sunt dorite de GAL s-au aflat şi Laurenţiu Tör (primarul comunei Luna), Aurel Giurgiu (viceprimarul comunei Luna), Ciprian Morcan (director GAL), Alexandru Făgădar (preşedinte GAL) şi Cătălin Mureşan (consultant în cadrul GAL).
Alături de comuna Luna, din GAL "Poarta Apusenilor" mai fac parte încă 9 comune (în ordine alfabetică): Călăraşi, Ceanu Mare, Cheţani, Frata, Mihai Viteazu, Moldoveneşti, Sănduleşti, Tritenii de Jos şi Viişoara.

Aşadar, din punct de vedere administrativ, GAL "Poarta Apusenilor" se întinde pe două judeţe - Cluj şi Mureş - comuna Cheţani fiind pe teritoriul judeţului Mureş, suprafaţa totală a GAL-ului fiind de 644 km pătraţi şi concentrându-se pe o populaţie de 36.998 de locuitori.
Principalul argument care a stat la baza constituirii unui GAL este posibilitatea dezvoltăriilocale în parteneriat public-privat, chiar grupul de acţiune având sarcina de a implementa o strategie de dezvoltare locală care să aibă la bază o analiză-diagnostic a teritoriului în vederea identificării priorităţilor de dezvoltare şi luarea deciziilor privind alocarea resurselor financiare.

"Dorim să vă consultăm cum vreţi să arate comuna dumneavoastră în următorii 5-10 ani" spunea chiar Alexandru Făgădar explicând că intrarea comunei în acest GAL este benefică: "vrem să aducem bani europeni în comună dar u se poate decât pe regiuni".

Astfel, şi Alexandru Făgădar i-a invitat pe cetăţeni să îşi expună părerile privind modalitatea de dezvoltare a comunei adăugând că cetăţenilor le este pusă la dispoziţie o urmă în care locuitorii comunei îşi pot depune - anonim dacă aşa doresc - sugestiile până pe 12 februarie. "Noi le centralizăm, stăm de vorbă şi alegem proiectele care-s bune pentru comunitate", mai spunea Alexandru Făgădar.

"Dumneavoastră trebuie să lăsaţi propuneri la Primărie şi să indicaţi şi cine ar trebui să se ocupe de problema respectivă - primăria, poliţia, medicul - urmând ca cele mai multe din sugestiile dumneavoastră să poată fi puse în practică în perioada 2017-2022" a completat şi Ciprian Morcan care a reluat ideea potrivit căreia cel mai important este ca problemele, sugestiile să pornească din comunitate.

Printre beneficiile unui grup de acţiune locală, aşa cum au fost prezentate chiar în materialele informative puse la dispoziţie, se regăsesc: stimularea implicării populaţiei în dezvoltarea comunităţii, punerea accentului pe dezvoltarea resurselor umane, facilitarea obţinerii de finanţări europene sau dezvoltarea oportunităţilor de cooperare cu alte grupuri de acţiune locală.

Inclusiv viceprimarul Aurel Giurgiu a ţinut să explice că "unirea comunelor este pentru absorbirea de fonduri europene", viceprimarul dând şi exemple: "tineretul, dacă are o sumă de bani, ei pot face un proiect şi vin cu cofinanţare la o făbricuţă, la un atelier... GAL-ul e pentru bunul mers al comunei din bani europeni".

În plus, Alexandru Făgădar dădea, de asemenea, exemple: se poate face un club al pensionarilor, asociaţia femeilor voluntare poate solicita bani pentru diverse proiecte, sau diverse idei de afaceri.

Înainte de întâlnirea cu cetăţenii a mai existat o altă întâlnire, între reprezentanţii GAL şi reprezentanţi ai bisericilor, patroni, conducători de firme şi asociaţii.

În acest sens primarul Laurenţiu Tör a făcut un scurt rezumat al primei întâlniri: "s-a pus problema bisericilor referitor la ajutorul pe care să-l dea Primăria şi colaborarea pe care să o aibă şi cum să facă proiecte pentru cele 3 biserici, s-a propus să se facă gard la biserica reformată, societatea agricolă Arieşul Luna doreşte să facă un depozit de cereale şi hală de tehnocomponente, domnl Cuc are 2,5 hectare, are un proiect pe care îl desfăşoară şi ar dori ca locul să fie populat cu investitori, doctorul Munean a prezentat probleme pe partea de sănătate şi să se facă un parteneriat care va fi de bun augur pentru cetăţeni, de la Poliţie spuneau că vor un sediu nou şi să se monteze camere de supraveghere".

Dacă medicul Munteanu a explicat cetăţenilor prezenţi intenţia înfiinţării unui azil - centru de îngrijire a vârstnicilor - la Gligoreşti (unde este clădire şi procesul ar fi mai uşoir cel puţin din acest punct de vedere), parte din cei prezenţi şi-au exprimat dorinţa ca un astfel de centru să se înfiinţeze la Luna.

Apoi cetăţenii au început să îşi spună opiniile cum ar fi, de exemplu, că nu ar fi rău să existe o moară în Luna.

Orice alte sugestii au mai propus cetăţenii - mai mult sau mai puţin realizabile ori realiste - ei au fost invitaţi să depună respectivele sugestii în urna care îi aşteaptă la Primărie până pe 12 februarie.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS