Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

01
Wed, May
101 New Articles

Primarul Zeng se plange ca neplata amenzilor poate bloca bugetul | VIDEO

Administraţie
Tools
Typography

Una dintre situaţiile care poate crea probleme la nivelul unui buget local este neplata amenzilor de către contribuabili, fapt de care s-a plâns şi primarul comunei Mihai Viteazu, Zeng Ioan.

Potrivit noului Cod Fiscal, nu se pot achita sumele reprezentând impozit pe clădire sau teren dacă respectivul contribuabil are de achitat şi una sau mai multe amenzi. Astfel, mai nou, trebuie achitate amenzile, apoi sumele aferente impozitelor.

Din perspectiva lui Zeng Ioan acesta nu este decât un neajuns al noii legi.

"Noua lege spune că atunci când vine cetăţeanul la plată prima dată se sting amenzile, apoi restul creanţelor" menţiona şi primarul comunei Mihai Viteazu care preciza şi că "Nu funcţionează aşa! Omul dacă nu doreşte - şi e învăţat să nu plătească amenzile - atunci nu plăteşte impozitul nici la casă, nici la teren şi noi nu putem lua banii".

Într-un astfel de context, întrebarea firească ce se pune - şi pe care şi-o poate adresa orice primar - este "Noi din ce vom face bugetul?", concluzia primarului Zeng Ioan fiind cât se poate de clară: "Asta este o problemă la care nu s-a gândit legiuitorul".

Chiar mai mult, în contextul în care nu există nicio modalitate a constrânge contribuabilul să achite amenda întâi, primarul comunei Mihai Viteazu este nemulţumit că nu există o lege a amenzilor, majoritatea amenzilor fiind, până la urmă, la legea circulaţiei sau la rovignete.

Cel puţin în ceea ce priveşte comuna Mihai Viteazu, primarul spunea că valoarea amenzilor neîncasate este undeva între 6 şi 7 miliarde de lei vechi.

"Mai nou vin şi amenzile la străini care se iau pe autostradă în dreptul localităţii Mihai Viteazu. Sunt amenzi din Australia, Austria, Italia, Franţa, Ungaria şi vin la noi să-i executăm" spunea, nemulţumit, Zeng Ioan care, precizând că "aceste amenzi aduc venit la bugetul de stat şi nu ne ocupăm noi, dar în legislaţie nu s-a făcut modificările respective", dădea exemplul altor state în care situaţia este cu totul altfel: "În occident te opreşte pentru viteză, plăteşti pe loc! Dacă nu, maşina rămâne acolo!".

În consecinţă, nemulţumirea există, iar legiuitorul - consideră primarul comunei Mihai Viteazu - ar trebui să intervină, să reglementeze cumva situaţia pentru că "Aici merg cu 200 la oră pe autostradă, iar noi nu suntem în stare să-i amendăm. Le scriem aceste amenzi, eu mă înregistrez ca instituţie, dar de executat nu pot executa".

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS