Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

01
Wed, May
101 New Articles

Notă de informare către cetăţenii municipiului Turda, rezidenţi în arealul acoperit de "Ansamblul urban de sec. XVIII-XIX"

Administraţie
Tools
Typography

- comunicat -
"Chiar dacă epoca noastră nu ar avea nimic altceva de transmis generaţiilor viitoare decât metoda de studiu a monumentelor trecutului - fie cele din domeniul material sau din cel moral - şi ea îşi va fi meritat gratitudinea posterităţii.

Dar ştim că epoca noastră nu se mulţumeşte cu aruncarea unei priviri scrutătoare trecutului; această operă de retrospecţie nu poate să scape a dezvolta problemele puse de către viitor şi să nu urmărească a facilita soluţionarea lor." (E. E. Viollet-le-Duc, în Sur la Restauration)

Îmbunătăţirea înţelegerii proceselor de dezvoltare urbană a fost urmărită şi în cadrul proiectului „Măsuri integrate pentru reabilitarea prudentă şi revitalizarea economică a centrului istoric al municipiului Turda”, pentru care Municipiul Turda a primit un Grant SEE în valoare totală de 323.903 lei în cadrul Programului PA16/RO12 „Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural” – Schema de granturi mici. În acest proiect ne-am făcut o datorie de onoare din a păstra şi valoriza patrimoniului cultural local, ca expresie a valorilor, credinţelor, cunoştinţelor şi tradiţiilor acestui spaţiu, care merită protejat şi conservat adecvat, pentru generaţiile actuale şi viitoare.

În cele 14 luni de proiect derulate din martie 2015 până în aprilie 2016 s-au realizat următoarele materiale: un Studiu istorico-arhitectural al Ansamblului urban; o propunere de reconsiderare a limitelor actuale ale Ansamblului urban; o fişă de reglementare a zonei istorice, care prevede restricţiile şi permisiunile pentru fiecare categorie urbanistică din arealul centrului istoric; 35 de dosare documentare ale imobilelor istorice cu valoare arhitecturală, componente ale Ansamblului urban; un Caiet de soluţii arhitecturale; un documentului strategic - Concept integrat de măsuri pentru reabilitarea prudentă şi revitalizarea economică a zonei istorice centrale a municipiului Turda, conţinând şi o analiză socio-economică a zonei centrale; un  document cu rol normativ - Îndrumar practic de restaurare, conservare, reabilitare şi întreţinere a clădirilor monument istoric. Toate materialele pot fi studiate şi pe site-ul proiectului, www.centrulistoricturda.ro.

Ţinând cont de preocuparea administraţiei locale de a aduce în atenţia publicului starea patrimoniului arhitectural şi urbanistic a municipiului nostru şi de a implica activ cetăţenii în găsirea soluţiilor optime de valorificare a acestui patrimoniu, vă invităm vineri, 22 aprilie 2016, ora 11:00, la sediul Primăriei Municipiului Turda, P-ţa 1 Decembrie 1918 nr. 28, Sala Mare la conferinţa de încheiere a proiectului, prilej cu care vă vom prezenta şi ultimele rezultate obţinute în cadrul proiectului.

Primăria Municipiului Turda,
Serviciul Finanţări Externe şi Relaţii Internaţionale

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS