Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

04
Sat, May
101 New Articles

VIDEO | Vezi aici informaţiile prezentate de prefectul Mircea Abrudean pe 13 martie

Administraţie
Tools
Typography

Astăzi, 13 martie, domnul prefect Mircea Abrudean a susţinut o conferinţă de presă privind situaţia actualizată a virusului Covid-19 din judeţul Cluj.

Acesta a  făcut o scurtă informare cu privire la situaţia la zi a măsurilor care se iau în județul Cluj respectiv datele statistice referitoare la numărul persoanelor infectate cu acest virus, după cum urmează: numărul de persoane aflate în izolare este de 987, numărul de persoane ieșite din izolare până la această oră este de 415. În carantină instituționalizată se află în acest moment 46 de persoane, 7 dintre cei 53 care au fost inițial și au fost transferați apoi în  județele de domiciliu.

 Există două cazuri confirmate în județul Cluj, o persoană care este internată la Spitalul de Boli Infecțioase şi o persoană care este internată în Timişoara la Spitalul de Boli Infecţioase, carantinate în Arad şi transferate ulterior la Timişoara. De asemenea, se află două persoane confirmate pozitiv din Mureş, două din Covasna, o persoană din Iaşi carantinată la Satu Mare şi pacientul din Maramureş, care a fost primul internat aici. Starea tuturor este una bună, fără probleme. 

Ieri, 12.03.2020, a fost depistată pozitiv o femeie cu vârsta de 33 de ani din județul Cluj, care a ajuns în vama Borş cu autoturismul în data de 10 martie ora 03.00 a.m. În maşină a fost însoţită de două persoane, una din Caraş Severin şi o altă persoană din Oradea. Aceste 3 persoane au intrat în izolare la domiciliu, cei din Caraş-Severin au lăsat-o pe femeia din Cluj la rude după care nu au mai interacționat cu nimeni. Femeia din Oradea a rămas izolată la domiciliu la rude. Femeia din Cluj a ajuns la rude în Cluj-Napoca, ulterior dimineaţa s-a cazat la un hotel în Cluj-Napoca. După 2 ore s-a deplasat la Spitalul de Boli Infecţioase cu simptome, pe jos. Până în prezent au fost identificaţi 7 contacţi cărora li s-au preluat probe, urmând ca rezultatele să le avem în cursul zilei de azi. 

 Domnul prefect a mai declarat faptul că la nivelul județului Cluj s-au luat câteva măsuri suplimentare şi anume activarea  Centrului Județean de Coordonare şi Conducere  a Prevenţiei care este de fapt un Comitet Judeţean de Situaţii de Urgenţă în format mai restrâns pentru a putea lua decizii operative în timp mai scurt. Acesta este format din Inspectoratul Situaţii de Urgenţă, Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Inspectoratul de Jandarmi, Spitalul  Judeţean de Urgenţe, Spitalul de Boli Infecţioase şi  Serviciul Judeţean de Ambulanţă sub coordonarea prefectului. 

S-a decis înfiinţarea Grupului Medical Tehnic care funcționează pe lângă CJSU și este format din specialişti care vor propune decizii cu caracter medical care ţin de întregul proces de gestionare la nivelul județului Cluj, decizii însemnând: relocări de pacienţi, inclusiv eliberări de secţii, eliberări de spitale ş.a.m.d. dacă va fi cazul. Grupul Tehnic va propune aceste decizii şi vor fi validate de către Centru Judeţean de Coordonare şi Conducere a Prevenţiei. Coordonatorul acestui grup este doamna doctor conf. Adina Gulea, director medical la Spitalul Judeţean de Urgenţă. 

S-a decis, de asemenea și suplimentarea personalului medical din punctul de triaj de la Gilău. Triajul tuturor celor care vin terestru în județul Cluj se realizează la Gilău, tocmai pentru a separa convoaiele celor care pleacă unele spre altele în judeţele de destinaţie şi celor care vin în Cluj pentru carantinare. Acolo există personal medical pe lângă cei de la  IPJ care se ocupă de asigurarea ordinii publice, personalul medical care face trierea celor care vin mai departe în carantină în Cluj-Napoca sau merg mai departe în judeţele de destinaţie.

S-a luat legătura cu mai multe ONG-uri și organizații pentru sprijinirea cu voluntari, logistică și alte resurse şi vor mai avea loc şi alte discuții în acest sens. Prin intermediul Universității de Medicină şi Farmacie s-au identificat alte 4 aparate de testare care vor fi gata de operaționalizare de mâine. În acest moment mai avem 250 de kituri de testare din care 70 vor fi epuizate astăzi şi mai sunt 197 rămase. Luni vor mai veni încă 300 kituri.  

În ceea ce privesc sancţiunile aplicate până în acest moment, domnul prefect a comunicat faptul că au fost aplicate amenzi contravenţionale de 10.000 lei, ieri, 12 martie,  pentru nerespectarea regimului de izolare la domiciliu pentru un cetăţean din Câmpia Turzii. Astăzi au mai fost aplicate 3 astfel de sancţiuni respectiv pentru 2 persoane din Municipiul Cluj-Napoca şi o persoană din județul Cluj. În acest moment sunt 70 de probe din care 13 sunt din judeţul Cluj, 19 din Satul Mare, 3 din Maramureș, 4 din Sălaj, 7 din Sibiu, 13 din Bihor şi 11 din Alba. 

Solicitările pentru testare sunt extrem de mari. Clujul este centru zonal ceea ce înseamnă că sute de solicitări se fac în fiecare zi, care nu pot fi ignorate evident, însă cererile se prioritizează. În momentul în care cele 4 aparate vor fi operaţionale lucrurile vor merge mai ușor. Urmează ca şi spitalul din Mureș să primească un aparat, astfel că se va fluidiza activitatea. În acest moment există o secție dedicată la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj cu cei 6 pacienți cu Coronavirus internați. Urmează să fie eliberate alte secții pentru o posibilă escaladare a situației, dacă va fi cazul.

Acest grup tehnic medical de lucru va avea această sarcină: să identifice spaţii de relocare pentru  pacienții care nu au nevoie de tratament obligatoriu la Spitalul de Boli Infecțioase şi de a identifica soluții pentru alte spitale care pot primi pacienți cu posibilă simptomatologie de Coronavirus. 

Se dorește să se insiste asupra importanței comunicării cât mai eficiente către cetățeni și aceștia să declare realitatea pentru că declarația falsă nu numai că te supune rigorilor legislației, dar pune în pericol, familia, comunitatea în care te deplasezi, unor posibile infecții cu acest virus.

Biroul de presă
13.03.2020

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS