Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

02
Thu, May
101 New Articles

Despre valentele istorice nationale si contextul european, la Campia Turzii

Eveniment
Tools
Typography

"Valenţe naţionale istorice în context european" a fost tema mesei rotunde organizate la Câmpia Turzii pe 9 mai, cu începere de le orele 10.00 în sala de şedinţe a Palatului Cultural "Ionel Floaşiu" din localitate.

Organizat de către administraţia publică locală cu participarea şi a instituţiilor de învăţământ prin prezenţa cadrelor didactice şi a elevilor, evenimentul îşi propunea să evidenţieze semnificaţia şi importanţa Zilei Victoriei, a Zilei Independenţei de Stat precum şi a Zilei Europei.
Vorbind de necesitatea regăsirii de sine a individului, administratorul public Petre Pop a încercat o paralelă între individ şi grupul de indivizi - sau comunitate - amintind de riscul ca o comunitate, de exemplu, să sufere de amnezie uitându-şi astfel trecutul, istoria, uitându-şi, cu alte cuvinte, identitatea. Într-o societate capitalistă - cum se dorea societatea românească de după 1989 - în care exista goana după acumularea de bogăţii materiale, istoria a căzut, cumva, în penumbră, marcarea evenimentelor istorice devenind mai mult formală decât plină de consistenţă.
"9 mai 1877, 9 mai 1945 şi Ziua Europei sunt momente glorioase ale luptei românilor pentru libertate, unitate şi independenţă", spunea şi consilierul local Florin Popescu citind un material pe care l-a prezentat asistenţei, vorbitorul adăugând că "sărbătorirea zilei de 9 mai e un prilej de îndreptare a gândurilor pline de recunoştinţă către generaţiile pline de eroi şi luptători pentru dreptate socială, libertate, unitate şi independenţă".
Printre invitaţi s-a aflat şi căpitanul George Moldovan, reprezentând Flotila 71 Aeriană "Emanoil Ionescu", din programul manifestării făcând parte şi alte momente asigurate de instituţiile de învăţământ din municipiu.
Astfel, în desfăşurătorul evenimentului s-au mai regăsit şcoala Gimnazială "Mihai Viteazu" cu sceneta "Românii cei cu două capete" (coordonator profesor Carmen Anechitoaie), Liceul Teoretic "Pavel Dan" cu o prezentare despre Uniunea Europeană (coordonator profesor Fazakas Laszlo), Colegiul Tehnic "Victor Ungureanu" cu sceneta "Ion, soldat român" a trupei de teatru Catharsis (coordonator profesor documentarist Cristina Goia) dar şi Şcoala "Avram Iancu", prin profesor Emilia Mărginean.  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS