Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

03
Fri, May
101 New Articles

Anul istoriei locale la Campia Turzii - prezentare a unui calendar de eveimente

Eveniment
Tools
Typography

Societatea Culturală Câmpia Turzii 775, în colaborare cu Primăria municipiului Câmpia Turzii, organizează marţi, 5 martie, 2013, ora 17.00, la Palatul Cultural Ionel Floaşiu, sala mică, o nouă întâlnire, sub genericul Anul istorie locale.

De altfel, preşedintele societăţii culturale Câmpia Turzii 775, a ţinut să precizeze încă de la început faptul că “Toată activitatea noastră se desfăşoară sub genericul Anul 2013 – Anul istorie locale, declarat de către Primăria municipiului Câmpia Turzii. În acest sens, lunar vom desfăşura câte-o activitate care să marcheze acest scop. De exemplu marţi, 5 martie a.c., pe lângă puctele pe care vi le voi enumera şi anume: prezentarea numărului III al revistei Orizont în obiectiv, Momente importante din istoria Transilvaniei: Avram Iancu şi vizita împăratului Francisc Iosif I în Transilvania, în anul 1852 - lucrare prezentată de Vasile Tămăşan şi un moment artistic sub denumirea Caragiale, mereu actual - colaj din creaţia lui I.L.Caragiale (adap. prof. Octavian Gruian), prezentat de Cercul de Teatru al Şcolii Gimnaziale Mihai Viteazul, îndrumător prof. Manuel Sebastian Bălaj, mai avem şi un punct extreme de important şi anume, Evocare - Ioachim Nemeş, prezentată de domnii Valentin Vişinescu şi Mircea Crişan.”
Vis-à-vis de acest subiect, preşedintele societăţii, Mircea Ciociu, cu reale emoţii a dorit să spună câteva cuvinte. “Ioachim Nemeş a fost unul dintre profesorii renumiţi ai Liceului Pavel Dan, cu o activitate remarcabilă şi cu o influenţă pozitivă deosebită asupra elevilor şi în general asupra oraşului nostru, participant direct la al Doilea Război Mondial pe ambele fronturi, rănit în război, cu o viaţă pusă în slujba localităţii, a familiei, dedicată copiilor şi comunităţii în general.”
Mai departe, mai exact spre finalul lunii martie, Societatea Culturală Câmpia Turzii 775 are programată în cadrul unei noi activităţi, prezentatea unei noi apariţii editoriale şi anume, O istorie a localităţii în date - ediţie revizuită şi completată, ce va avea o prezentare susţinută de către domnii Mircea Nicolae Nemeş şi Emil Bujor. Învăţătorul Mircea Ciociu a ţinut să amintească de vizionarea unui film despre tradiţiile populare de la Mohács, oraş înfrăţit cu municipiul Câmpia Turzii, film realizat de către un membru al societăţii, înv. Ştefan Szekely şi de un elev, Florin Lup, participant la Festivalul Schneider Lajos organizat la Mohács. Activitatea se va încheia cu o reprezentaţie a membrilor Clubului de Dans Sportiv Danessa – instructor Dan Istrate, membru al societăţii.
O altă lansare de carte va fi şi cea semnată de domnul Mircea Nicolae Nemeş, cu titlul Monumente istorice din Câmpia Turzii. “În iunie am dori foarte mult să vizionăm un film pe care intenţionăm să-l sprijinim în realizare, adică Emoţii implosive – povestea generaţiilor de muncitori ai Industriei sârmei, film documentar realizat de Mihai Leaha, fiu al municipiului nostru, doctor în istorie, care a mai participat la o activitate de-a noastră în luna ianuarie, în care ne-a prezentat un film documentar despre tradiţiile populare de pe Valea Arieşului, premiat în Germania la un festival de profil”, ne-a precizat Mircea Ciociu.
Următorul eveniment va avea loc în toamnă, când va fi prezentată o lucrăre de doctorat a unui tânăr istoric, Ioana Bogătean, “în care ea se referă la regimurile alimentare specifice societăţii ţărăneşti din Transilvania, secolul al XIX-lea şi începutul secolului XX” spune preşedintele societăţii.
În noiembrie Societatea Culturală Câmpia Turzii 775 va organiza în colaborare cu Asociaţia Civică pentru Iniţiativă şi Acţiune Comunitară, un concurs pe teme de istorie locală pentru elevii din municipiu, iar în cursul lunii decembrie se are în vedere publicarea nr. IV al revistei Orinzont în obiectiv, ce va reflecta principalele activităţi derulate sub sigla Societăţii Culturale Câmpia Turzii 775.
Învăţătorul Mircea Ciociu, preşedintele Societăţii Culturale Câmpia Turzii 775, vis-à-vis de partenerii şi colaboratorii societăţii, apreciază că aceasta se bucură de tot sprijinul lor. “În primul rând, foarte bine colaborăm cu Primăria municipiului Câmpia Turzii şi cu Consiliul Local, cu Palatul Cultural, cu Asociaţia Civică pentru Iniţiativă şi Acţiune Comunitară, de asemenea cu domnul Valentin Vişinescu de la Turda, cu domnii Laurenţiu Mera şi Vasile Lechinţan de la Arhivele Statului din Cluj-Napoca. Mai colaborăm cu profesori care au preocupări artistice în activităţile cu elevii, atât în cadrul unor şcoli, cât şi la nivel de oraş.”
Întrebându-l despre stadiul în care se află proiectul ce vizează înfiinţarea unui muzeu la Câmpia Turzii, Mircea Ciociu ne-a expus paşii făcuţi până acum şi etapele pe care speră să le parcurgă în viitor pentru îndeplinirea acestei cauze: “În 25 octombrie 2012 în cadrul unei activităţi foarte interesante desfăşurată la Palatul Cultural, în care a fost prezentat muzeul etnografic realizat de domnul Octavian Păcurar în Câmpia Turzii, prezentare continuată, apoi, de o şezătoare culturală deosebită realizată de Nicuşor Lăcătuş împreună cu elevii de la Clubul Copiilor pe care-i instruieşte, a fost adusă în discuţie propunerea de înfiinţare a unui muzeu municipal”.
În continuare, Mircea Ciociu ne-a spus faptul că această propunere, susţinută prin semnăturile tuturor celor prezenţi, a fost trimisă Primăriei Câmpia Turzii, care a considerat că este un proiect de bun augur şi în folosul comunităţi şi astfel, printr-un răspuns al instituţiei către societatea culturală, se spune că înfiinţarea unui asemenea obiectiv, “reper cultural şi istoric, este cuprins în proiectul ce se va derula pe parcursul anului viitor”, respectiv 2013.
Mircea Ciociu, preşedintele Societăţii Culturale Câmpia Turzii 775 spune despre acest proiect că este unul pe cât de important, pe atât de complex şi realizarea lui nu va putea fi facută decât în timp. “De aceea noi ne-am gândit să lăsăm un timp Primăriei pentru a fi stabilite diversele aspecte ce sunt legate de înfăptuirea acestui obiectiv şi după aceea, când vom fi solicitaţi ne vom implica. Nu am considerat că trebuie să ne grăbim. Lucrurile au fost începute, iar în continuare, pas cu pas, ne vom aduce sprijinul pentru realizarea lor; noi vrem ca acest muzeu să nu fie doar rezultatul ideii unei singure personae, ci o contribuţie a tuturor celor care sunt interesaţi de oraşul nostru şi de binele lui”.  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS