Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

03
Fri, May
101 New Articles

Avram Iancu si Ioachim Nemes, in centrul atentiei la Campia Turzii

Eveniment
Tools
Typography

Prin manifestarea organizată pe 5 martie la Câmpia Turzii în sala mică a Palatului Cultural "Ionel Floaşiu", Societatea Culturală "Câmpia Turzii 775" se înscrie în seria de activităţi organizate sub egida "2013 - Anul istoriei locale la Câmpia Turzii".

Primul moment al manifestării a fost o scenetă în care elevi ai Şcolii "Mihai Viteazul" din localitate, îndrumaţi şi coordonaţi de profesor Manuel Bălaj au interpretat o scenetă pe baza unui colaj din schiţele lui Ion Luca Caragiale - adaptare realizată de profesor Octavian Gruian. La rândul său, sceneta îl avea în centrul atenţiei pe Caragiale, ca autor mereu actual.
A urmat apoi Vasile Tămăşan, cu prezentarea lucrării "Avram Iancu şi vizita împăratului Francisc Joszef I în 1852 în Transilvania", o lucrare care a fost completată cu discursuri despre crăişorul munţilor aparţinând, pe de-o parte, preotului greco-catolic Teodor Ruţa - documentat pe acest subiect - iar pe de altă parte preşedintelui filialei Câmpia Turzii a societăţii Culturale "Avram Iancu", Dorel Todea.
De asemenea prezent la manifestarea de la Câmpia Turzii, Teodor Miron - preşedinte al filialei turdene a Societăţii Culturale "Avram Iancu" - a oferit publicului prezent o mică expoziţie de carte de unde doritorii puteau achiziţiona titluri precum "Pe urmele Iancului - tradiţii şi artă" sau "Eroi şi veterani din primul război mondial".
Evocarea vieţii şi personalităţii celui care a fost, la Câmpia Turzii, profesorul de istorie Ioachim Nemeş i-a aparţinut lui Mircea Crişan, membru activ al Societăţii Culturale "Câmpia Turzii 775", care a şi rostit câteva cuvinte despre fostul profesor.
De asemenea, invitat să vorbească despre Ioachim Nemeş a fost şi profesorul turdean - şi autor a peste 60 de cărţi - Valentin Vişinescu. Profesorul turdean a sosit la Câmpia Turzii împreună cu directorul Şcolii "Andrei Şaguna" din Turda, Steluţa Nemeş, nimeni alta decât fiica lui Ioachim Nemeş.
Doctor Denisa Legenda, profesor de istorie la Colegiul "Victor Ungurean" din Câmpia Turzii a adresat câteva cuvinte celor prezenţi evocând, la rândul său, personalitatea lui Ioachim Nemeş, cu atât mai mult cu cât Denisa Legenda mărturisea că a fost influenţată în alegerea carierei de fostul profesor de la Câmpia Turzii.
O altă fostă elevă a lui Ioachim Nemeş este şi actualul şef al Serviciului Public Local de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Câmpia Turzii, Floriana Prahoveanu care, la rândul său, a spus câteva cuvinte despre profesor.
Vădit marcată de eveniment a fost Steluţa Nemeş, care - foarte emoţionată fiind - şi-a găsit cu greu cuvintele când a trebuit să vorbească despre tatăl său, cerându-şi totodată scuze că mama sa, din cauza stării de sănătate, nu a putu fi prezentă la momentul evocării vieţii şi personalităţii celui care i-a fost soţ.
"Vă mulţumim şi noi că aţi luat parte la această activitate. Vrem să vă dăruim o floare şi una să o trimitem doamnei Nemeş (fosta soţie a lui Ioachim Nemeş - n.r.), cu urările noastre de sănătate, şi să vă mulţumim că aţi venit", spunea, la finalul manifestării, Mircea Ciociu - preşedinte al Societăţii "Câmpia Turzii 775" - oferindu-i flori Steluţei Nemeş.

Pentru galerie foto de la eveniment, CLICK AICI.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS