Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

03
Fri, May
101 New Articles

Vasile Adamescu a înfruntat viaţa şi la Turda | FOTO

Eveniment
Tools
Typography

Celebrul Vasile Adamescu - cel care a fost numit şi "supraomul" tocmai pentru că a reuşit în viaţă deşi la numai doi ani rămăsese orb, surd şi nici nu ştia să vorbească - şi-a lansat, la Turda, primul volum al lucrării autobiografice "Înfruntând viaţa".

Pe 6 martie, cu începere de la orele 15.00, alături de prieteni, cunoscuţi, reprezentanţi ai administraţiei locale de la Turda sau pur şi simplu cetăţeni care doreau să asiste la eveniment, profesorul clujean Vasile Adamescu a fost prezent în sala mare a Primăriei Turda cu ocazia lansării primului volum al cărţii "Înfruntând viaţa", o carte autobiografică în care "autorul trece prin filtrul memoriei amintirile esenţiale din satul natal, din viaţa familiei şi a rudelor, a consătenilor, dar mai ales din anii de şcoală - de la ciclul primar, gimnazial şi din liceu, până la absolvirea Şcolii pentru deficienţi de vedere din Cluj-Napoca", aşa cum se arată în chiar prefaţa cărţii, prefaţă semnată de profesor universitar doctor Vasile Liviu Preda.

Manifestarea de la Turda a fost deschisă de către Viorel Micu, asistentul personal al profesorului clujean, care i-a invitat pe cei prezenţi să vizioneze un film despre viaţa şi activitatea lui Vasile Adamescu, film realizat de Raul Chiş de la Transilvania Live.
Cel care a luat cuvântul după vizionarea filmului a fost viceprimarul municicipiului Turda: "vreau să vă spun că, personal, am asistat la unul dintre cele mai emoţionante momente din viaţa mea", Lucian Nemeş continuând apoi să citească gânduri scrise pe-o hârtie.

Absolvent de facultate şi artist plastic, profesorul Vasile Adamescu a fost felicitat şi de Marius Boia care, la eveniment, reprezenta atât Clubul Rotary Turda - sponsorul principal al cărţii - dar şi tipografia Boema, cea care s-a ocupat de imprimarea cărţii. "Lăsând la o parte latura materială, tehnică, valoarea în bani a acestei cărţi, filele acestei cărţi sunt impregnate cu sufletul şi cu emoţia cu care domnul Adamescu a reuşit să se exprime", spunea Marius Boia.

Despre viaţa profesorului Adamescu a vorbit, mai mult, prietenul său Laurenţiu Crişan, care a amintit mai multe momente - atât mai vesele cât şi mai triste - din viaţa lui Vasile Adamescu, un om despre care Laurenţiu Crişan spunea că este mereu informat, că vrea să fie la curent cu tot ce se întâmplă, că foloseşte calculatorul şi chiar îşi citeşte mesajele primite prin e-mail. Ca un fel de picanterie, Laurenţiu Crişan mărturisea că, de exemplu, Vasile Adamescu i-a cerut părerea despre mişcările de pe scena politică, întrebându-l, la momentul respectiv, ce crede: oare Crin Antonescu va solicita o nouă suspendare a lui Traian Băsescu dacă preşedintele va refuza să îl numească pe Victor Ponta premier?

Tot alături de Vasile Adamescu a mai fost la Turda şi Călin Lăcătuş - fost elev al profesorului clujean şi actualmente masterand la psihologie - cel mai important rol al lui Lăcătuş fiind acela de a completa evenimentul cu un moment artistic. Pasionat de instrumente de suflat, Călin Lăcătuş i-a încântat pe cei prezenţi cu două piese muzicale, una interpretată la clarinet şi una la nai.

Chiar profesorul Vasile Adamescu a adresat câteva cuvinte publicului prezent. Învăţând, în urma unui îndelungat proces de demutizare, să articuleze cuvinte, profesorul Adamescu a fost în stare să se exprime, chiar dacă foarte greu inteligibil. "Mă bucur să fiu astăzi aici, să îmi prezint cartea, pe care o dedic profesorilor mei, care m-au condus pas cu pas spre umanizare, dar şi tuturor celor care m-au ajutat în viaţă", spunea profesorul Vasile Adamescu.

La lansarea de la Turda, cei prezenţi puteau să îşi treacă, într-un carnet, gândurile şi impresiile despre întâlnirea cu Vasile Adamescu - menţionând, fiecare, numele, data şi oraşul - care apoi urmau a fi transcrise în Braille, prentru profesorul clujean.
Mai mult, Mihai Talpoş - cel care, potrivit lui Viorel Micu, a ţinut permanent legătura cu sponsorul - anunţa promovarea cărţii profesorului Adamescu în cluburile Rotary din Marea Britanie şi Statele Unite. De asemenea, Mihai Talpoş a amintit şi de titlul "Pentru Merit" în grad de cavaler primit de Vasile Adamescu de la Traian Băsescu, dar şi de intenţia realizării unui volum de reacţii şi amintiri ale cetăţenilor avute, de-a lungul timpului, cu profesorul clujean.

Spre finalul evenimentului, profesorul Vasile Adamescu, însoţit de Viorel Micu, s-a apropieat de standul amenajat în sala mare a Primăriei Turda, unde se aflau exemplare ale volumului "Înfruntând viaţa", dar şi figurine din lut realizate de profesorul clujean.

Cei care au citit cartea şi vor să îşi transmită gândurile ori vor să îi adreseze câteva cuvinte profesorului Vasile Adamescu o pot face la adresa de e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., profesorul clujean citindu-şi singur mesajele primite prin e-mail, sau la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., adresa asistentului profesorului Vasile Adamescu.

Următoarea lansare a primului volum din lucrarea autobiografică "Înfruntând viaţa" va avea loc pe 18 martie, la Sibiu, la biblioteca "Astra", de la orele 15.00.

Pentru galerie foto de la eveniment, CLICK AICI.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS