Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

02
Thu, May
101 New Articles

La Câmpia Turzii se pregăteşte gala oamenilor de onoare ai municipiului | VIDEO

Interviu
Tools
Typography

Municipiul Câmpia Turzii se pregăteşte să-şi recompenseze cei mai de seamă reprezentanţi pe diferite domenii în funcţie de activitatea acestora în anul 2015.

Iniţiativa organizării unei gale a oamenilor de onoare la Câmpia Turzii aparţine grupului de tineri voluntari de pe lângă Parohia Ortodoxă nr. 2 din Câmpia Turzii, grup coordonat de părintele Daniel Vălean.

În încercarea de a afla ce înseamnă această gală - începând de la ideea organizării ei până la punerea în practică şi modalitatea de derulare a întregului proiect - am stat de vorbă chiar cu cel care coordonează grupul de tineri voluntari, părintele Daniel Vălean.

Reporter: Părinte, aţi manifestat intenţia de a veni cu un nou tip de activitate. Dumneavoastră reprezentaţi Parohia Ortodoxă nr. 2 din Câmpia Turzii. Din câte am înţeles, este vorba de un fel de gală a excelenţei. V-aţi gândit ca această gală să vizeze persoane doar din Câmpia Turzii?

Daniel Vălean: Gală a oamenilor de valoare sau gală a excelenţei, este unul din proiectele pe care le-am discutat cu tinerii voluntari - grup aflat sub patronajul parohiei noastre - şi împreună cu ei am hotărât ca această gală să aibă loc aici la Palatul Cultural şi să-i vizeze pe oamenii de valoare, din cursul anului 2015, din Câmpia Turzii.

Rep.: Ce domenii v-aţi gândit să acoperiţi?

D.V.: Am încercat să acoperim majoritatea domeniilor recunoscute ca fiind importante. Vor fi 11 domenii printre care administraţie, politică, cultură, economie, educaţie, sănătate, religie, spirit civic, social, sport.

Rep.: Cine a fost cu iniţiativa organizării unei astfel de manifestări?

D.V.: Iniţiativa - şi sperăm să devină şi un brand al grupului tinerilor voluntari - aparţine tinerilor voluntari, ei fiind cei care propun acest proiect şi dacă anul acesta va fi ediţia întâi, sperăm ca anul viitor să urmeze celelalte ediţii, adică să fie un eveniment de început de an pentru Câmpia Turzii, un eveniment în care oamenii de valoare din municipiul nostru să fie scoşi în evidenţă.

Noi am gândit acest proiect la o scară mai mică însă parcurgând etapele şi paşii pe care ni i-am propus, am ajuns la concluzia că, de fapt, există numeroase domenii pe care le putem aduce în proiectul nostru şi există oameni pe care efectiv nu-i cunoşteam până mai ieri, când am început proiectul.

Rep.: Vă gândiţi că cei care vor fi pe locuri fruntaşe în această gală se vor simţi obligaţi pe viitor să îşi păstreze acelaşi loc?

D.V.: Absolut! Va fi o luptă de orgolii pentru că în etapa finală vom avea cinci candidaţi pentru fiecare domeniu şi unul dintre ei va fi câştigătorul, omul de valoare pe domeniul lui pe anul 2015. Însă va trebui să îşi respecte blazonul, să zic aşa, titlul pe care l-a câştigat, pe care i l-au acordat o parte dintre cetăţenii municipiului, şi apoi, pe de altă parte, juriul care a decis, însă şi pentru cei care nu vor câştiga va fi o luptă de orgolii pentru că urmează o nouă gală în celălalt an şi s-ar putea ca unul dintre ei să fie câştigători.

Rep.: Mă bucur că aţi amintit de juriu şi de cetăţeni. Care este modalitatea de desemnare a câştigătorilor?

D.V.: În prima etapă am solicitat, prin reţelele de socializare - pe pagina Tinerii Voluntari - părerea cetăţenilor din Câmpia Turzii, să voteze, să comenteze, să îşi exprime părerea care sunt oamenii de valoare pe fiecare domeniu.

Aşa putem să luăm legătura cu câţiva dintre cei care vor fi consideraţi oameni de valoare însă cei amintiţi aici vor primi un formular prin care vor fi invitaţi să accepte să candideze pentru acest titlu, apoi să ne informeze care a fost activitatea dânşilor pe anul 2015 - să vedem dacă merită să candideze pentru acest titlu - apoi vor trebui să menţioneze alte trei persoane din domeniul lor de activitate pe care le-ar propune pentru acelaşi titlu. În felul acesta lărgim puţin sfera oamenilor de valoare pe domeniul respectiv.

Apoi urmează etapa în care un juriu format din tinerii voluntari care vor lua acele formulare, vor selecta pe cei mai importanţi sau pe cei care au avut activităţi mai deosebite în cursul anului 2015, câte cinci persoane pe fiecare domeniu.

Rep.: Fiecare tânăr va selecta cinci persoane apoi se va face...

D.V.: Nu, se va discuta în grupul tinerilor voluntari - e vorba de vreo 50 de persoane. Vom discuta fiecare caz în parte şi vom decide care sunt primii cinci care merită să meargă mai departe în etapa următoare care presupune un sondaj tot pe reţelele de socializare în cadrul căruia cei cinci din fiecare domeniu vor fi votaţi. Acest lucru va conta 49% pentru că s-ar putea ca la unii dintre cei cinci să nu conteze atât activitatea lor, cât faptul că sunt populari şi cei care votează, votează, în special, pentru popularitate şi atunci este un criteriu de selecţie, însă nu este criteriul principal. Astfel încercăm să facem o egalitate sau, măcar, să îi aducem pe acelaşi palier.

Partea importantă va fi decizia pe care un juriu format din trei jurnalişti şi doi dintre tinerii voluntari vor decide, la final, care este câştigătorul pe domeniu dintre cei cinci, pe baza activităţii lor, pe baza votului pe care l-au primit pe reţelele de socializare... Deci va fi puţin mai complex.

Rep.: Mai complex, dar destul de "matematic". Deci nu ar prea fi loc de întors pentru subiectivism...

D.V.: Încercăm să fie cât mai multă obiectivitate. Noi, ceilalţi, nu vom fi implicaţi. Veţi fi dumneavoastră - trei jurnalişti şi doi tineri voluntari - care veţi decide şi rezultatul va fi secret. O să îl puneţi într-un plic şi plicul se va deschide abia la gală, deci dumneavoastră cinci veţi şti care este singurul câştigător.

Rep.: Se face referire mult la tineri şi la implicare lor. Nu este un secret - ba chiar e cât se poate de evident - că în majoritatea lor tinerii nu sunt neapărat foarte implicaţi pe domenii gen educaţie, cultură ş.a.m.d. Dumneavoastră aţi reuşit să coagulaţi un grup de tineri. Cum credeţi că văd aceşti tineri implicarea într-un proiect care vizează educaţia, excelenţa, faptul de-a fi recunoascute meritele cuiva, ce-i mână pe tineri într-un astfel de proiect?

D.V.: Eu n-aş zice că nu sunt interesaţi; ni se pare nouă, celorlalţi, că nu sunt interesaţi. Ei sunt interesaţi în măsura în care noi, ceilalţi, le acordăm şansa de-a fi interesaţi. Sunt interesaţi, dar pe pătrăţica lor. În camera lor citesc, cunosc detalii - despre activitatea din municipiu, să zicem - însă nu se implică pentru că, în primul rând, nimeni nu le cere părerea.
Atunci, pe de-o parte, am vrut ca această gală să fie şi pentru ei un mod de-a se implica, de-a-şi spune părerea şi chiar de-a hotărî, de-a lua contact cu activitatea oamenilor de valoare din municipiu şi de-a decide, spre final, cine sunt acei oameni de valoare, adică să îşi asume şi o responsabilitate.

Gala aceasta presupune mai mult decât un eveniment spectacol, presupune o chemare la acţiune, la implicare, atât pentru cei care candidează, cât şi pentru cei care asistă la tot ceea ce se întâmplă.

De exemplu anunţul proiectului a adunat peste 2.000 de vizualizări, însă ne-am ales cu câteva zeci de comentarii, deci lumea se uită, citeşte, se informează, însă nu participă activ. Există un fel de amorţeală care este valabilă pentru întreg municipiul şi, poate, pentru toate municipiile din ţara aceasta, o amorţeală în care instituţiile sunt lăsate să îşi facă treaba, însă eu, ca cetăţean simplu, nu mă implic în niciun fel. Cel mai "bun" lucru pe care-l pot face este să stau pe margine şi să comentez, când nu mai pot, şi să zic ce nu e bine. Or prin gala asta tocmai asta încercăm, să-i scoatem în evidenţă pe cei care ar merita să fie recunoscuţi ca oameni de valoare iar cei care pot să-şi exprime părere să o facă şi printre aceştia sunt tinerii voluntari cu care, practic, colaborăm despre cum ar trebui să decurgă lucrurile într-o societate sănătoasă.

Rep.: Aţi prezentat, pe scurt, un desfăşurător al proiectului, un mod de derulare a acestei activităţi. Aţi putea să puneţi aceste desfăşurări de evenimente şi pe coordonate gen timp?

D.V.: Două săptămâni vom merge pe primele două etape, adică luăm contact cu primele propuneri, încercăm să descoperim alţi oameni pe care primii din cei propuşi îi propun la rândul lor iar pe la sfârşitul lui ianuarie încercăm să finalizăm şi să decidem care sunt primii cinci candidaţi, urmând ca în prima jumătate a lui februarie să hotărâm care sunt câştigătorii şi la începutul lui martie - sperăm pe 6 martie, într-o zi de duminică, seara - să avem gala aici, la Palatul Cultural.

Rep.: Orice recunoaştere a meritelor "se lasă" - mai colocvial fiind spus - cu nişte premii. Cum v-aţi gândit să-i recompensaţi pe cei care vor fi declaraţi câştigători, fiecare pe domeniul lui?

D.V.: Câştigătorii vor primi un premiu mai mult simbolic. Vor primi o diplomă, un ecuson de om de valoare pe anul 2015 însă cred că adevărata recunoaştere vor fi aplauzele celor din sală, pentru că în sală se vor afla majoritatea oamenilor de valoare din municipiu. Şi sperăm ca acei câştigători care vor urca pe scenă să simtă că sunt de valoare şi că sunt recunoascuţi ca atare cel puţin pentru anul care a trecut...

Rep.: ...cu atât mai mult cu cât în sală sunt cei cu care ei au concurat într-un fel sau altul.

D.V.: Exact. Este o luptă de orgolii şi noi mizăm pe asta, mizăm pe critici, pe dezbateri, pentru că din asta se sortează calitatea.

Rep.: În afară de decernarea disticţiilor de care aminteaţi, v-aţi gândit să fie şi altceva în cadrul acelui spectacol?

D.V.: Va fi o gală-spectacol, am zis noi, va fi decernarea unui premiu, apoi un moment artistic, apoi decernarea altui premiu, alt moment artistic... Aceste momente artistice vor fi momente muzicale sau diferite momente speciale cu oameni de valoare care aduc ceva nou - gen "Românii au talent" - cineva care vine şi propune un alt gen de divertisment.
Toate acestea vor dura, fiecare, câteva minute şi câştigătorul premiului va avea posibilitatea să spună câteva vorbe, din propria experienţă, ce l-a făcut să ajungă să câştige respectivul premiu.

Rep.: În cadrul acestor momente de care spuneaţi - fiind vorba, cel puţin la această primă ediţie, de o gală în care sunt scoşi în faţa opiniei publice oamenii merituoşi din Câmpia Turzii - mă gândesc că vă gândiţi să promovaţi tot artişti locali.

D.V.: Da, exact. Va fi vorba tot de artişti locali şi în cadrul galei, înainte de desemnarea unui câştigător, toţi cei cinci candidaţi vor fi prezentaţi într-un material video cu activităţile pe care le-au desfăşurat anul trecut şi cu ceea ce fac, cu specificul muncii lor.

Rep.: Cum credeţi că va fi primit un astfel de eveniment având în vedere că este o premieră la Câmpia Turzii, chiar dacă persoanlităţi din Câmpia Turzii au mai fost menţionate şi în cadrul altor gale, evenimentul de care vorbiţi fiind, de fapt, un eveniment strict în Câmpia Turzii, cu oameni din Câmpia Turzii, pentru oameni din Câmpia Turzii.

D.V.: Până la începutul lui martie va fi privit cu o oarecare curiozitate şi interes. La începutul lui martie, când va avea loc gala, va fi privit cu antipatie de către o parte din cei menţionaţi şi cu simpatie de către cei care vor câştiga.

Însă mizăm pe faptul că fiind o bătălie de orgolii, de activităţi, de personalităţi, de caractere, gala să câştige, în timp, simpatie şi să devină un eveniment important pentru anii care vor urma...

Rep.: ...important sau chiar un eveniment etalon care, aşa cum ziceam şi la începutul discuţiei, să-i determine pe cei care se gândesc că ar putea să intre într-o astfel de luptă an de an "să-şi pornească motoarele"...

D.V.: Da, să rămână acolo sus şi să fie recunoscuţi ca fiind oameni de valoare pentru anul în curs.

Încă odată, premiile nu sunt valoroase. Nu acordăm premii în bani - sau cel puţin în acest moment, nu ştim ce va fi pe viitor - şi poate pentru mulţi dintre ei, fiind oameni de valoare, nu contează premiile în bani, însă recunoaşterea activităţii... Cred că este foarte important ca urbea, cetăţenii, apropiaţii şi mai puţin apropiaţii să te ştie şi să îţi arate un semn al recunoaşterii tale ca om de valoare.

VEZI VIDEO - Părintele Daniel Vălean vorbeşte despre proiectul galei oamenilor de valoare

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS