Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

07
Tue, May
84 New Articles

Ce soluţii există pentru rezolvarea problemei deşeurilor în comuna Mihai Viteazu? | VIDEO

Interviu
Tools
Typography

Nereuşita administrării eficiente a deşeurilor la nivelul judeţului Cluj a avut efecte şi anul trecut, dar peare să aibă şi în 2016. În mod cât se poate de normal, acuzele se îndreaptă săpre Consiliul Judeţean Cluj.

Dacă anul trecut primarul comunei Mihai Viteazu, Zeng Ioan, se arăta foarte nemulţumit de nereuşita forului deliberativ judeţean, nici în acest an lucrurile nu par să stea mai bine, lucru confoirmat chiar de primarul Zeng Ioan într-o discuţie pe care vă invităm să o lecturaţi mai jos.

Zeng Ioan: Deci cea mai grea problemă cu care ne vom confrunta în 2016 o reprezintă deşeurile, deşi comuna Mihai Viteazu a avut un proiect european de un milion de euro - o staţie de sortare a deşeurilor cu maşini, cu toate utilităţile care trebuie - la ora aceasta, datorită unor neajunsuri la nivel de judeţ, şi, pot să spun, interese politice şi dispreţ la adresa mediului rural, nu s-a făcut groapa centrală de gunoi.

Din această cauză comuna Mihai Viteazu şi cu şapte comune din împrejurimi ducem gunoaiele la Odorheiu Săcuiesc, costând la nivel anual - deci a anului 2016 - o sumă de 456 de mii de lei. Vă daţi seama? Patru miliarde de lei să meargă, să-l ducem noi. Parcă suntem la un concurs, cine duce mai departe.

Reporter: Păi dumneavoastră chiar eraţi foarte revoltat pe parcursul anului trecut în legătură cu această problemă a deşeurilor şi reţin că aţi fost foarte vehement la nivelul administraţiei judeţene, ameninţîndu-i chiar că veţi duce şi veţi depozita în faţa curţii lor, cum s-ar zice...

Z.I.: ...da să ştiţi că a fost o idee, aşa, o răbufnire de-a mea şi chiar în gândul meu am zis că ar merita o chestie de-asta...

Rep.: ..dar nu v-aţi mai ţinut de promisiune...

Z.I.: ... nu m-am mai ţinut. Deci problema noastră grea care va fi, va trebui să majorăm tariful. Tariful acum pe gospodărie a fost 6 lei: 10 lei plăteam la firmă şi 4 lei subvenţionam.

Anul acesta firma a cerut 17 lei de gospodărie. Probabil că ne vom înţelege la un 13-14 lei şi să vedem cât poate subvenţiona bugetul local. La prima şedinţă la Mediu pe tema aceasta, ridic problema şi, dacă putem, şi găsim soluţii, să ne reactivăm groapa noastră de gunoi, temporar să reactivăm pentru următorii doi-trei ani. Atunci preţurile din zonă ar scădea şi ne-am descurca singuri. Singura problemă care am avut-o la această groapă - aici s-ar putea duce gunoiul pentru următorii cinczeci de ani, fără nici o problemă - a fost că nu a fost păzită groapa şi s-a dat foc şi fumul acela s-a lăsat pe satul Mihai Viteazu şi satul Cheia.

Rep.: Şi groapa asta pe care dumneavoastră aţi utilizat-o la un moment dat şi spuneţi că ar mai putea funcţiona ca rampă de depozitare, v-aţi gândit ca această rampă să fie pentru toate tipurile de deşeuri? Pentru că deşeul menajer este una, deşeul din construcţii e alta ş.a.m.d.

Z.I.: Da, da, deci noi ne-am gîndit că este într-o zonă o groapă mare, nu afectează nimic, nu se poate face acolo nimic, e cu argilă peste tot, nu există alunecări de teren, nu există ape ce să se infiltreze şi acolo se poate pune totul.

Deci şi verdeţurile acelea din gospodării... noi strîngem şi firma nu mai vrea să strîngă. Şi acele verdeţuri se pot aduna acolo, dar ideea este că va trebui să ne învăţăm să strângem selectiv, şi să nu strângem aşa cantităţi mari Deci Mihai Viteazu, comuna Mihai Viteazu mai bine zis, strânge anual 500.000 de metri cubi de gunoaie. E mult...

Rep.: Era la una moment dat - şi consider că încă este în vigoare - o anumită obligativitate privind procentul de deşeuri reciclabile care trebuie colectate.

Z.I.: Sigur că da, pentru chestia asta noi plătim amendă, fiecare localitate. Deci firma noastră de aceea este înfiinţată, să facă aceste lucruri, să selecteze şi să acopere legislaţia ce spune la cele şapte comune, ca să nu trebuiască să punem bani, să plătim amendă la fondul de mediu.

Rep.: Da, dar asta e, pînă la urmă, şi o chestie de educaţie, trebuie ca cetăţeanul să ştie să facă lucrul acesta că degeaba ei pun totul la un loc şi după aceea angajaţi dumneavoastră pe cineva să le separe manual...

Z.I.: Aşa este! De exemplu pot să vă spun două lucruri foarte interesante. De exemplu nu s-a făcut groapa de gunoi de la judeţ. Să ştiţi că nu mai este interesantă groapa. La nivel mondial, deja, se incinerează. Şi de mult se incinerează şi parcă metedologia este mai modernă şi fără aşa multe probleme.

Iar cealaltă problemă este că, în vest, se strîng gunoaiele menajere separat de celelate gunoaie şi se cîntăresc la ridicare şi pe computer se stabilesc preţurile, deci omul este constrâns să producă cît mai puţin gunoi, ca să plătească cît mai puţi. Dsei e stabilită o sumă pentru gunoi, pentru PET-uri, pentru gunoaiele din grădină... Ei le duc pe toate dar sunt preţuri diferite şi în funcţie de greutate.... Şi maşina, în spate, are un computer, se pune pe cîntar se cînăreşte şi la numărul de casă se scrie suma. Dar noi până ajungem acolo va mai fi, că acolo nu poţi pune amestecat. Cum l-ai pus amestecat amenda aşa este de mare încât te înveţi minte, pînă peste vreo 3-4 ani, taxa pe care ar trebui să o plăteşti. Dar încă suntem departe. Noi parcă prea devreme ne-am angajat că vom face. Deci la populaţie încă nu avem o conştiinţă de a selecta.

Rep.: Dacă tot discutăm pe tema aceasta al deşeurilor - care este o problemă la noi, în judeţ cel puţin - reţin că atât Cîmpia Turzii cât şi Turda au avut o anumită problemă de rezolvat, şi anume: numărul de persoane care aveau încheiat contracte cu operatorul de salubritate şi chiar operatorul se plângea că defapt colectează de la un anumit număr de persoane, după calculele lor cel puţin, dar de plătit plătesc 60% sau 70%. Care e situaţia la dumneavoastră?

Z.I.: Deci ideea asta este, că aici sunt eu nemulţumit. Dacă noi am plăti 10 lei, populaţia ar trebui să plătească 6 lei, 4 lei a fost subvenţie. În zonă nu afost aşa ceva, să subvenţioneze Consiliul Local. Şi nu au fost în stare toţi să plătească. Foarte multă lume spume că ei nu fac gunoi. Nu există aşa ceva! Deci aşa ceva, nu este! Sau a mai fost o situaţie: până nu era taxa specială, puneau gunoiul la vecinul.

Ei, acum este taxă specială şi obligatorie. Şi dacă nu a plătit - şi noi vom majora - câţi o să mai plătească? Dar cumva va trebui să constrângem...

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS