Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

04
Sat, May
101 New Articles

Noua "lege a tinerilor", posibil completată şi de la Turda

Actualitate
Tools
Typography

Mai mulţi tineri din Turda au răspuns invitaţiei de a fi prezenţi în sala mare a primăriei turdene unde se desfăşura dezbaterea publică privind noua lege a tineretului, dezbatere la care tinerii au fost întâmpinaţi inclusiv de reprezentanţi ai PNL în frunte cu primarul Tudor Ştefănie (care a întârziat puţin, ce-i drept).

Chiar de pe la început ul întâlnirii Cristina Rigman (reprezentant Pro Vobis Cluj) le-a explicat tinerilor că încă din anul 2006 există o lege a tinerilor în România, doar că acum a sosit momentul ca această lege să fie schimbată şi nu oricum, ci cu ajutorul tinerilor. Chiar mai mult, în ţară s-au organizat mai multe consultări şi dezbateri prin care erau cerute părerile tinerilor şi ale celor care lucrează cu tinerii, fapt care se încearcă şi prin dezbaterea de la Turda.

În calitate de primar al municipiului, Tudor Ştefănie a explicat tinerilor care sunt modalităţile în care tinerii pot interacţiona cu administraţia locală, primarul explicând că există inclusiv legi care au în atenţie tinerii.

Despre dezbaterile care au avut deja loc privind noua lege a tineretului a vorbit şi Timoftei Man, în calitate de consilier pe probleme de tineret în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport (DJTS) Cluj. Acesta preciza că informaţiile - atât cele privind legea din 2006 cât şi cele privind propunerile pentru noua lege - se regăsesc pe site-ul Ministerului Tineretului şi Sportului, acolo unde se regăseşte şi un  formular de consultare.

În afară de integrarea tinerilor în societate sau standardizarea lucrului cu tinerii, printre propunerile sau posibilele modificări la legea tineretului, Timoftei Man amintea şi definirea conceptului de participare sau mecanismele consultative în lucrul cu tinerii.

Un element important în discuţie a fost adus de către Alin Roşca, preşedintele Fundaţiei de Ecologie şi Turism Potaissa Turda, fundaţie care s-a implicat, de-a lungul timpului, în diverse activităţi care angrenau tinerii. Astfel, Alin Roşca a explicat că, în urmă cu ceva timp, la Turda chiar a existat un consiliu local al tinerilor - cu primar şi cu viceprimar - care a durat aproximativ două mandate, consiliu local care ar putea exista din nou la Turda. De asemenea, preşedintele FETP Turda aprecia că nu sunt de neglijat nici proiectele de amplitudine mai mică ce implică tinerii.

Pe de altă parte, în calitate de director executiv al DJTS Cluj, Ovidiu Chifor a explicat că, de fapt, legea tinerilor trebuie să facă o viaţă mai bună tinerilor, să implice tinerii în activităţile localităţilor din care fac parte, aici un rol important avându-l consiliile locale care trebuie, în felul lor, să se implice în viaţa tinerilor.

Despre voluntariat şi despre legea voluntariatului - cu tot ce presupune aceasta - a vorbit Cristina Rigman, cea care le-a explicat tinerilor importanţa activităţii de voluntariat ca vechime, ca experienţă în muncă.

Dezbaterea, în sine, a început abia când tinerii s-au constituit în grupuri, fiecare grup luând în discuție o temă din cele prezentate de Cristina Rigman temele fiind "centrul de tineret", "tineret-sport", "tineret, cultură, istorie, tradiţie", "tineret, turism, mediul înconjurător" şi "tineret şi voluntariat".

Iar ca tinerii să nu discute de unii singuri, să fie coordonaţi de minţi limpezi care să centralizeze ideile pe care tinerii le expuneau în grupurile de discuţii, au fost anunţate şi aceste minţi limpezi.

Aşadar, grupul în care se discuta tema "centrul de tineret" era coordonat de Andreea Moscoliuc (fiica secretarei primarului PNL, Tudor Ştefănie), grupul în care se discuta tema "tineret şi sport" era coordonat de Paul Căţănaş (actual consilier PNL şi candidat la funcţia de consilier PNL), grupul în care se discuta tema "tineret, cultură, istorie, tradiţie" era coordonat de Ciprian Rigman (profesor, doctor în istorie, candidat PNL la funcţia de consilier local şi coordonator al Asociaţiei Culturale Maecenas, cea care s-a implicat în organizarea dezbaterii împreună cu Primăria Turda şi Casa de Cultură Turda), grupul în care se discuta tema "tineret, turism, mediul înconjurător" era coordonat de Alin Roşca iar grupul în care se discuta tema "tineret şi voluntariat" era coordonat de Cristina Rigman (soţia lui Ciprian Rigman).

Propunerea era ca la finele discuţiilor pe grupuri, fiecare din coordonatorii de grup să prezinte, tuturor celor prezenţi, o parte din ideile mai importante din fiecare grup urmând ca ulterior, în funcţie de natura lor, ideile să fie transmise mai departe ori ca propuneri pentru noua lege, ori transmise administraţiei locale ca idei de implementat la nivel local.

Apropo, doar ca idee, printre cei prezenţi în sală puteau fi văzuţi, de exemplu, Daniela Florea (PNL), Victoria Iurean (PNL), Cristian Felezeu (PNL) sau Bogdan Mirea (candidat proaspăt PNL). Cu alte cuvinte, oare, la final, tinerii trebuiau să înţeleagă, de fapt, cât de mult se interesează de ei primarul şi PNL-ul din Turda? Nu credem... O fi fost doar o coincidenţă, o întâmplare nefericită că cei care tot băgau capul în poza cu dezbaterea publică erau, în majoritatea lor, penelişti.

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS