Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

15
Wed, May
82 New Articles

Surpriza de proportii la Turda: zapada s-a depus inclusiv pe carosabil! | VIDEO

Actualitate
Tools
Typography

Data de 4 ianuarie a fost data la care turdenii s-au bucurat de prima zăpadă. Doar că această primă zăpadă este percepută diferit de copii şi de şoferi.

În seara zilei de luni, 4 ianuarie 2016, după orele 17, străzile din Turda erau deja pline de zăpadă. Dacă şoferii aşteptau intervenţia maşinilor de deszăpezire, unii cetăţeni s-au apucat ei înşişi, să îşi îndepărteze zăpada din faţa porţii.

La finalul lunii noiembrie, când sala mare a Primăriei Turda a găzduit întâlnirea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, toţi cei prezenţi s-au declarat mai pregătiţi ca oricând pentru venirea sezonului rece.

Luni seara, cel puţin între orele 19.00 şi 19.30 lucrurile pregătirea părea să lase de dorit.

La intrarea în Turda dinspre Copăceni, în zona staţiei de autobuz, erau parcate două maşini cu lamă pentru deszăpezire. Parcate! Afară ningea şi carosabilulu era plin de zăpadă. Să presupunem că cele două utilaje aveau de făcut intervenţii pe drumul Turda-Cluj (drum pe care oricum, la acea oră erau cel puţin 4-5 utilaje în diverse zone).

La momentul noiembrie 2015 Mihai Zăhan, şeful SVSU (Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă) a explicat că anumite artere din Turda trebuie curăţate în urma căderilor de zăpadă atât de SC DPT SA cât şi de CNADNR.

La cum stăteau lucrurile în seara de 4 ianuarie CNADNR nu părea să fi intervenit pe tronsonul cuprins între sensul giraroriu de la Teatrul "Aureliu Manea" până la ieşirea din Turda spre Cluj-Napoca. Nici zona Republicii nu era una în care să te simţi în siguranţă ca şofer, frânele bruşte putând fi oricând cauza unui derapaj, lucrur care nu s-ar întâmpla dacă anvelopele ar fi în contact direct cu asfaltul.

"Avem un stoc de 275 de tone de amestec nisip cu sare, 10 tone de sare şi toate utilajele de intervenţii pregătite de iarnă (cauciucuri de iarnă, lame care au fost aduse în condiţii optime de intervenţie)" se lăuda în noiembrie Vladimir Oargă, directorul SC Domeniul Public Turda, asigurând astfel populaţia că societatea este pregătită pentru intervenţie în cazul căderilor de zăpadă.

Chiar dacă strada Ştefan cel Mare şi parte din Calea Victoriei păreau să nu arate chiar aşa de "rău" în seara zilei de 4 ianuarie, strada Constructorilor, de exemplu - stradă folosită de mulţi participanţi la trafic ca rută alternativă pentru evitarea aglomeraţiei din cartierul Oprişani - era pregătită pentru săniuş şi nu părea să aştepte cu nerăbdare nici măcar amestecul de nisip şi sare, ca să nu mai vorbim de utilaje care să îndepărteze zăpada de pe partea carosabilă.

Lucrurile păreau să se fi mişcat, cât de cât pe 5 ianuarie, însă în seara primei ninsori mai consistente din această iarnă s-a reconfirmat faptul că cel puţin o explicaţie există pentru situaţia din seara de luni: a nins pe nepregătite şi zăpada i-a luat prin surprindere pe cei care se ocupă de deszăpezire, asta chiar dacă în urmă cu o lună şi mai mult de o săptămână se declarau cum nu se poate mai pregătiţi. Dar trebuie să înţelegem că aşa e iarna: e surprinzător că ninge.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS