Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

14
Tue, May
82 New Articles

Ce au remarcat tinerii in Turda si ce au aflat de la consilieri

Diverse
Tools
Typography

Tinerii reprezentând diverse instituţii de învăţământ din Turda - în principal licee şi colegii, dar nu numai - s-au întâlnit cu reprezentanţi ai Consiliului Local Turda şi ai executivului turdean, întâlnire care îşi propunea să ia în discuţie problemele identificate de tineri şi posibilele soluţii în rezolvarea acestora.

Tinerilor le-a dat cuvântul profesorul Florin Stan, moderatorul întâlnirii, astfel că fiecare reprezentant al grupurilor de tineri a prezentat problemele pe care colegii lor le-au identificat la nivelul municipiului Turda.
Printre principalele probleme identificate, de exemplu, de elevii de la CNMV s-au aflat lipsa posibilităţilor de divertisment, lipsa unui mall, salubrizarea deficitară a oraşului, transportul în comun dar şi lipsa de fonduri pentru cercetare ştiinţifică şi participări la conferinţe internaţionale, fără să fie uitate neajunsuri precum lipsa produselor igienico-sanitare din toaletele şcolii.
Din punctul lor de vedere, elevii de la Colegiul "Emil Negruţiu" au identificat probleme precum modul în care se face curăţenie oraş, lipsa unui cinematograf la Turda dar şi nevoia unui teren de sport la şcoală sau continuarea reabilitării instituţiei de învăţământ la care învaţă.
Din perspectiva elevilor de la Colegiul "Dr. Ioan Raţiu" problemele principale ar fi lipsa unor spaţii de petrecere a timpului liber sau modul în care se face decontarea abonamentelor pentru elevi pe mijloacele de transport în comun din Turda.
Pe de altă parte, reprezentanţii Colegiului Tehnic Turda s-au referit în principal la bursele de merit care se acordă la Turda şi a căror valoare este de 25 de lei, mult mai mică decât bursele similare care se acordă în Cluj-Napoca, burse în valoare de 100 de lei. Despre transportul în comun din Turda elevii de la CTT spuneau că este "greoi".
Elevii de la Liceul "Liviu Rebreanu" au remarcat, în primul rând, că, deşi instituţia de învăţământ ale cărei cursuri le urmează are profil sportiv, nu sunt oferite condiţii pentru un liceu cu un astfel de profil.
Deşi nu au participat la întâlnire, elevii de la "Josika Miklos" considerau că problemele principale sunt lipsa unei discoteci, modul în care se face curăţenie în zonele periferice ale oraşului ori lipsa unui chioşc în incinta şcolii.
Odată problemele prezentate, consilierul Sorin Bichiş a dorit să le precizeze reprezentanţilor instituţiilor de învăţământ că problemele pe care ei le-au ridicat se pot înscrie în trei categorii de probleme, anume probleme care ţin de Consiliul Local Turda, probleme care ţin de instituţiile de învăţământ la care elevii învaţă şi probleme care ţin chiar de elevi sau de asociaţiile din care aceştia fac parte, sugestia consilierului local turdean fiind ca în cadrul discuţiei să fie abordate mai degrabă problemele care ţin de Consiliul Local Turda.
De vorbit au vorbit fiecare din consilierii locali prezenţi, însă cel mai efervescent şi-a dorit să pară consilierul Nicolae Roş, care le-a vorbit tinerilor de iniţiativele sale sau a o parte din colegii săi, iniţiative care fie au debutat dar nu au mai continuat, fie nu li s-ar fi acordat atenţia aşteptată de iniţiatorii lor.
Referindu-se, aşadar, la iniţiative precum deschiderea unui centru de tineret, plantarea de arbori pentru fiecare nou născut sau amenajarea cinematografului de vară din zona Republicii - "piaţa ruşilor" - Nicolae Roş aprecia că executivul turdean nu şi-a făcut datoria. Referindu-se direct la posibilele sugestii care ar putea veni din partea tinerilor, consilierul PSD spunea: "Acum nu vreau să fiu, din acest punct de vedere, lipsit de optimism. eu accept din partea dvs. orice propunere pe care să o transform într-un proiect de hotărâre şi să îl prezentăm executivului, dacă acesta va binevoi să pună în aplicare legea, pentru că refuză nejustificat şi, până la urmă, se va urma procedura legală şi cu sancţiunile de rigoare în acest sens".
Cât despre lipsa de la întâlnire a elevilor de la "Josika Miklos", Nicolae Roş considera că o astfel de atitudine nu are cum să fie caracterizată folosind atribute pozitive.
Aşa cum spuneam, şi ceilalţi consilieri au luat cuvântul şi au fost dispuşi să îi asculte pe tineri şi să le explice poziţia administraţiei locale în legătură cu problemele ridicate de ei, însă, din punct de vedere al umplerii funcţiei, cel mai vivace părea să se fi ţinut, aşa cum spuneam, Nicolae Roş.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS