Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

17
Fri, May
84 New Articles

Hala agroalimentara din Piata Muresului a fost data in folosinta

Actualitate
Tools
Typography

Deşi amânată din motive neprecizate în mod expres, inaugurarea noii hale agroalimentare din Piaţa Mureşului (sau piaţa mică) din Câmpia Turzii a avut loc, până la urmă, vineri, 4 decembrie, cu începere de le orele 11.00.

Reprezentanţi ai administraţiei locale, oficialităţi şi invitaţi au fost prezenţi, alături de producătorii agricoli, să asiste la momentul tăierii panglicii pentru noua construcţie dată în folosinţă de administraţia locală de la Câmpia Turzii.

După un moment religios şi sfinţirea noului lăcaş de comerţ cu produse agricole, administratorul public de la Câmpia Turzii, Petre Pop, a propus celor prezenţi vizionarea unui "filmuleţ" de tipul celor "înainte şi după", flmuleţ în care a putut fi văzută evoluţia lucrărilor de la începerea până la finalizarea lor.

"Printre cele multe pe care le-am săvârşit în aceşti ani se numără şi această hală agro-alimentară care este a doua astfel de hală din Câmpia Turzii" spunea primarul Radu Hanga precizând că investiţia s-a ridicat la aproximativ 1,2 milioane de lei (12 miliarde lei vechi) din care de la bugetul local au fost doar 400.000 de lei, restul fiind bani primiţi de la guvern "cu sprijinul conducerii judeţului".

Referitor la întârzierea inaugurării primarul preciza că "din anumite motive - inclusiv întârzieri ale constructorului - am întârziat puţin. Acum două zile am avut mari emoţii că era frig înăuntru, acum am rezolvat problemele, e cald, e bine, sunt condiţii pentru un comerţ civilizat".

De asemenea, Petre Pop a explicat că pieţele din Câmpia Turzii deservesc cam 50.000 de locuitori (Câmpia Turzii şi comunele limitrofe), administratorul public de la Câmpia Turzii precizând şi că "suntem singura piaţă din ţară care are în arealul ei 82% producători, este o statistică pe care noi o raportăm, pentru că ni se cer aceste date. De asemenea, să ştiţi că în pieţele noastre se vând lunar aproape 8 tone de lactate ale producătorilor din zonă".

Printre cei invitaţi să ia cuvântul la evenimentul inaugural s-au mai aflat Alexandru Cordoş (senator PSD), Ioan Moldovan (deputat PPU), Remus Lăpuşan (consilier judeţean şi preşedinte PSD Cluj), Ioan Oleleu (director DSV Cluj), Ioan Roman (primar comuna Viişoara), Valer Saşa (primar comuna Tritenii de Jos), Zeng Ioan (primar comuna Mihai Viteazul), Ioan Chiş (APIA Cluj) dar şi Gheorghe Magda (director ACSA Câmpia Turzii, executantul lucrărilor la hala agro-alimentară)

Dacă senatorul Alexandru Cordoş îşi amintea cum, în urmă cu 20 de ani, locuind într-un bloc din apropiere, îşi dorea o piaţă modernă în zonă - felicitând astfel administraţia locală de la Câmpia Turzii pentru realizare - deputatul Ioan Moldovan mărturisea că trăieşte un moment de mare fericire "atunci când acasă la tine se fac lucruri frumoase şi minunate", deputatul de la Câmpia Turzii mulţumind, la rândul său, factorilor implicaţi în finalizarea proiectului.

Prin managerul public din cadrul instituţiei, prefectul Gheorghe Vuşcan a transmis felicitări administraţiei de la Câmpia Turzii, Prefectura cluj fiind instituţia care s-a ocupat inclusiv de facilitarea legăturilor dintre autorităţile locale şi Ministerul Dezvoltării Regionale. Pe de altă parte, Remus Lăpuşan a preferat să se refere mai mult la prezenţa producătorilor care erau de faţă cu produse pentru vânzare, consilierul judeţean fiind de părere că un lucru foarte important îl reprezintă susţinerea producătorilor români, lucru care la Câmpia Turzii se întâmplă.

"Stimaţi producători, stimaţi consumatori, este un model ceea ce se întâmplă aici la Câmpia Turzii" spunea şi Ioan Oleleu mărturisind că şi-ar fi dorit ca astfel de obiective să fie în toate oraşele şi municipiile din judeţul Cluj. Iar dacă directorul DSV s-a referit inclusiv la modalitatea în care administraţia locală a ştiut să găsească o modalitate prin care cumpărătorii să ştie exact de la cine cumpără produsele din piaţă, primarul Ioan Roman a felicitat administraţia de la Câmpia Turzii "pentru această frumoasă realizare", edilul apreciind că realizarea unei astfel de hale este un pas spre normalitate, este un lucru necesar, normal.

În timp ce primarul Valer Saşa spunea că locuitorii comunei vor să fie parte în noua hală agroalimentară prin produsele pe care le comercializeză (în special produse lactate), primarul Zeng Ioan considera, de asemenea, valoroasă investiţia într-o hală agroalimentară. "V-aţi gândit la lucruri frumoase fiindcă de centre agro-industriale este nevoie în fiecare oraş şi, poate, în fiecare localitate. Produsul nostru este ceapa roşie, dar nu în ultimul rând producem şi alte legume în cantităţi mari şi chiar aş vrea să se realizeze acel centru agro-industrial şi în zona noastră. Am avut promisiuni ferme..." spunea edilul de la Mihai Viteazul adăugând că "produsele producătorilor noştri trebuie încurajate şi producătorii trebuie să aibă şi ei unde să îşi desfacă produsele".

În calitate de reprezentant al APIA, Ioan Chiş s-a referit mai mult la programele care vin în sprijinul producătorilor, unul din exemplele date în acest sens fiind actualul PNDR (Program Naţional de Dezvoltare Rurală) care "este special axat pe faptul ca produsele româneşti să reapară în pieţele agroalimentare", Ian Chiş adăugând: "este timpul ca, prin banii daţi ca subvenţie, să fie încurajaţi fermierii noştri, mai ales că avem cei mai mulţi fermieri din Uniunea Europeană, 3,6 milioane, următoarea ţară fiind Polonia, cu 1,5 milioane de fermieri".

Nu în ultimul rând, cuvântul i-a fost dat şi unuia dintre producătorii prezenţi cu produse de vânzare în noua hală de la Câmpia Turzii - "doamna Luca, din Viişoara" - aceasta mărturisindu-şi bucuria că "nu ne mai plouă, nu ne mai bata vântu', suntem într-un local tare călduros... acuma cumpărători ne trăbă".

Finalul momentului inaugural a fost marcat cu ciocnirea unei cupe de şampanie şi cu degustare de produse tradiţionale.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS