Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

17
Fri, May
84 New Articles

Primarul Laurenţiu Tör - retrospectiva 2015, perspective 2016 | VIDEO

Interviu
Tools
Typography

La sfârşit de an 2015 şi început de an 2016 am stat de vorbă cu primarul comunei Luna, Laurenţiu Tör, pentru a afla atât ce s-a realizat în comună în 2015 cât şi ce nu s-a realizat şi a rămas "restanţă" pentru 2016, dar şi care sunt, în general, planurile administraţiei locale pentru 2016.

Reporter: Domnule primar, suntem la cumpăna dintre ani: sfârşit de 2015, început de 2016. În două cuvinte, cum a fost 2015, ca să putem să ne refrim apoi şi la 2016?

Laurenţiu Tör: Dacă ar fi să ne gândim cum a fost în anul 2015, după părerea mea, cred că a fost un an mulţumitor dacă fac referire la realizările pe care le--am avut în acest an.

Nu tot ce mi-am propus s-a rezolvat, dar, în mare, mi-am propus asfaltarea în cartierul Forţaţi, o lucrare de aproape 17 mld. lei vechi, am reuşit să o încep şi să o închei la începutul anului, apoi problemele de canalizare, mai puţin racordarea la canalizare, dar canalizarea şi subtraversarea au fost făcute.

Apoi, dacă facem referire la aducţiunile de apă din Câmpia Turzii şi până la intrarea în satul Luna, le-am încheiat, iar ca şi probleme care au ţinut de infrastructură, am încercat să fac întreţinerea şi a tuturor clădirilor care ţin primăria noastră, respectiv sala sporturilor, şcolile, căminul cultural şi, bineînţeles, monumentul care a fost, în Gligoreşi, într-o stare mai precară am reuşit să-l rezolvăm.

În rest m-am ocupat de curăţenia de zi cu zi şi de problemele care au ţinut de proiectele pe FADR şi pe POSDRU.

Rep.: Dacă ar fi să punctaţi cel mai important lucru pe care aţi fi vrut să îl faceţi şi nu aţi reuşit în 2015, care ar fi?

L.T.: Ar fi unul singur şi foarte important: recepţia cu firma Napoca a lucrărilor care s-au făcut în Luncani pe Măsura 322 - modernizare cămin cultural, grădiniţă, canalizare, apă şi asfaltare. Totuşi, un lucru bun este că la sfârşit de an am reuşit să aducem toate actele la zi iar recepţia se poate face la începutul anului 2016 fără probleme.

Rep.: Cum se vede 2016 din perspectiva dumneavoastră?

L.T.: Dacă aş şti suma pe care aş primi-o, pe care aş avea-o la buget, atunci aş putea să vă spun exact, dar, ca şi orice gospodar, mi-am făcut un plan încă din 2015. Planul mi l-am făcut, de fapt, odată ce am venit la conducerea acestei administraţii şi am făcut un plan pe un termen lung, nu pe un termen scurt, dovadă că dacă nu făceam subtraversarea în 2013 nu puteam face canalizarea în Luna, dacă nu pregăteam structura de canalizare nu puteam face asfaltare şi aşa mai departe.

Mă refer la astea pentru că sunt prioritare pentru mine şi vor fi şi în jumătatea de an până la alegerile locale.

Rep.: Ce obiective aveţi pentru 2016? Şi v-aş ruga să vă referiţi, odată, la obiectivele din acel plan general cu care ţi candidat, dacă sunt şi pentru 2016, şi obiectivele strict pentru 2016 începând de acum.

L.T.: Deci din cele ce mi-am propus, problema pe care nu am rezolvat-o este problema celor 50 de ari pentru cei care au lucrat în fostul CAP. Apoi, a doua mare problemă a fost canalizarea şi, bineînţeles, aducţiunea de apă. Deci acestea nu le-am putut încheia - partea a doua - decât în anul 2020 ţinând cont de faptul că canalizarea şi reţeaua de apă se va termina prin program în anul 2020, printr-un proiect de mare amploare făcut cu Compania de Apă Arieş şi derulat prin AVA (n.r.: Apa Văii Arieşului - Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară), astfel ca în întreaga comună, până în 2020, să fie făcută canalizarea şi reţeaua de apă. suma de care dispun este de 4,7 milioane de euro, sumă care poate fi îmbunătăţită. În cazul în care vom avea nevoie de bani, Compania de Apă Arieş este dispusă să mărească această sumă dacă vom avea nevoie de anumite sume care, să zic, ar apărea pe parcurs, lucrări care nu au fost identificate.

Rep.: Până la alegerile din 2016 sunteţi încă primar în 2016. cum se va desfăşura, din punctul dumneavoastră de vedere, această ultimă perioadă de mandat? Ce veţi mai pune în practică, ce mai aveţi de gând să faceţi până la încheierea mandatului?

L.T.: În primul şi în primul rând voi continua cu lucrările de asfaltare în comuna noastră. Este vorba de un milion de euro pe care vom încerca să îi câştigăm prin Măsura 7.1 pentru asfaltare în satul Luna şi apoi repararea drumurilor din toate satele, sumă pe care o avem, de fapt, la această oră, în buget şi o putem transfera pentru anul viitor, ţinând cont de faptul că la această oră nu se poate lucra la drumurile agricole şi nici nu m-am gândit că voi cheltui aceşti bani.

Apoi vreau să spun că voi putea să încep lucrările de canalizare în satul luncani, respectiv în satul de sus, lucrări de canalizare care, după aceea, mai mult ca sigur, vor fi urmate de asfaltare.

Rep.: Cum credeţi că vă veţi descurca cu bugetul, cel puţin în prima jumătate a anului 2016?

L.T.: În anul 2014 am avut realizări la venituri de 97%. În asta ar fi constat şi bugetul. M-am aşteptat la un buget mai mare, dar vreau să vă spun că de la bugetul centralizat al statului nu am primit niciun leu, mai puţin spre sfârşitul anului când sumele au fost destul de mici, dar le-am alocat tot pentru infrastructură.

Eu ţin neapărat ca acesta să fie punctul de plecare pentru că atunci când ai drumuri, când ai canalizare, când ai apă, când ai trotuare, lumea, deja, are un altfel de confort.

Rep.: Care credeţi că ar fi cel mai important obiectiv pentru 2016 pe care aveţi în intenţie să îl realizaţi, să-l punctaţi, să zic aşa?

L.T.: Avem toate avizele pentru noua clădire a administraţiei locale, respectiv noua Primărie a comunei Luna. Eu zic că este un punct important pentru noi, pentru că venim tot în ajutorul cetăţenilor pentru a nu-i mai plimba din Primăria veche spre un alt corp unde există serviciu social, serviciu de taxe şi impozite şi serviciu agricol. Deci ar fi foarte uşor pentru cetăţeni, atunci când intră în Primărie, să îşi rezlve problemele pe care le au, într-un singur loc şi cât mai repede.

Deci este tot un confort pentru cetăţenii comunei dar în acelaşi timp şi un lucru mai bun pentru cei care sunt angajaţi în Primărie pentru că ei au deja, la îndemână, birourile necesare şi pot să rezolve în linişte toate probelemele. Când sunt 3-4 într-un birou, vă dai seama ce disconfort este pentru cineva să lucreze.

Rep.: În legătură c acest aspect reţin că au fost multe discuţii pe această temă cu o nouă Primărie începând inclusiv de la faptul de a avea avize necesare, faptul de a exista studii de fezabilitate şi continuând cu locul unde va fi noua Primărie. Până la urmă cum s-a decis? Există informaţii noi în sensul acesta?

L.T.: La începutul anului 2015 eu am prezentat planul de dezvoltare al comunei în care era trecută şi Primăria. consilierii nu au înţeles că, de fapt, este prinsă şi clădirea efectivă a Primăriei. Deci aici a fost o neînţelegere, după care consilierii au dat anumite interpretări. Până la urmă au văzut că aveam dreptate şi această Primărie a fost prinsă în bugetul local.

Rep.: Şi dacă se va realiza, sau se va începe realizarea, până la urmă, unde va fi?

L.T.: Va fi pe locul vechii Primării. Este foarte greu să lucrezi pe structura unei vechi Primării. Este mult mai rentabil să o dai jos şi să o faci de la început. Sunt multe aprobări care, la această oră, ar fi dus, oricum, la o primărie cu altă fundaţie, cu alte compartimentări şi aşa mai departe, dar vom face în aşa fel încât Primăria să aibă un parter, mezanin şi încă un mic etaj şi să aibă un subs'ol în care să poată fi făcută o parcare şi, bineînţeles, arhiva şi serviciul de voluntariat.

Rep.: Dacă nu am reuşit să punctăm, eventual, poate aveţi ceva ce doriţi neapărat să spuneţi în legătură cu anul 2016, în principal din perspectiva primarului.

L.T.: Eu aş dori în primul rând să realizez această Primărie - mă refer la clădirea Primăriei, centrul administrativ - apoi ducem lipsă de un teren de sport, de un parc de recreere pentru toată lumea din comună, drept pentru care avem şi locaţia pentru un teren de sport şi un teren de recreere pentru cetăţenii comunei.

De asemenea, am ca idee care deja se materializează pein faptul că în 2016 putem să avem un dispensar dotat în gligoreşti şi, de asemenea, în satul Luncani.

Tot ca idei sau propuneri pe care le am în proiectul pentru 2016 ar fi asfaltarea din satul Luna ţinând cont de faptul că avem zonă canalizată şi aici ar intra partea de mijloc a satului, partea de intrare de către Câmpia Turzii şi, bineînţeles, şi cartierul unde trăiesc rromii, cartier care poate fi asfaltat.

De asemenea, nu voi ezita să repar, de câte ori va fi necesar, drumurile în comună, drept pentru care mare parte din buget o voi aloca spre aceste lucrări, spre lucrări de canalizare şi aducţiune apă şi, bineînţeles, aici depinde mai mult de locuitori, de branşarea la canalizare. Vreau să vă spun că cele patru staţii deja sunt funcţionale, au fost verificate de Compania de Apă Arieş şi se poate face racordarea din 2016 pentru ca aceste staţii să poată împinge până la staţia de epurare din Câmpia Turzii.

Un lucru bun ar fi să putem face branşarea şi în luncani, astfel ca staţia de epurare care există acolo să poată intra în funcţiune şi ea iar pe lângă această staţie de epurare să mai facem încă o staţie, mai mică, care să poată rezolva şi problema celor din Gligoreşti. Acolo este vorba tot de canalizare şi, bineînţeles, o nouă sursă de apă care o să vină de la Călăraşi, de la bazinele de apă din Călăraşi.

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS