Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

16
Thu, May
90 New Articles

Petre Pop: „Ionut Geana a fost exclus din partid. Punct!”

Interviu
Tools
Typography

Preşedintele PSD Câmpia Turzii, Petre Pop, a fost de acord să stea de vorbă cu noi despre situaţia existentă la PSD Câmpia Turzii, acolo unde liderul tinerilor social democraţi spune că preşedintele organizaţiei de seniori conduce organizaţia autoritar, totalitar, şi de unde, se pare, o parte din tineri ar fi decis să plece din organizaţie.


Reporter: Ce se întâmplă în PSD Câmpia Turzii?
Petre Pop: Nu se întâmplă nimic...
Rep.: Din punctul de vedere al altora, se întâmplă. Ionuţ Geană spunea că o parte din tinerii social democraţi din Câmpia Turzii n-ar mai fi de acord cu politica autoritară dusă de Petre Pop.
P.P.: În orice sistem care funcţionează există o ierarhie, ierarhia în partid se stabileşte odată la patru ani, există nişte atribuţii statutare pe care le are preşedintele, comitetul executiv, comitetul municipal, există documente şi hotărâri ale partidului care trebuie să fie puse în aplicare. Una dintre atribuţiile preşedintelui este să vegheze ca aceste lucruri să fie puse în practică.
În momentul în care un partid serios intră într-o campanie electorală, intră într-o stare de mobilizare generală, într-o stare mai activă. În momentul în care ai o agendă-program începi să evaluezi. Există o perioadă de evaluare a structurilor care funcţionează în cadrul organizaţiei municipale.
Rep.: Şi în ce fel se face evaluarea asta?
P.P.: Evaluarea se face pe baza unor criterii şi a unor indicatori. Fiecare structură – tineret, pensionari etc. – şi-au făcut un anumit program de activităţi. Au fost duse sau nu la îndeplinire activităţile?
Rep.: Deci ăştia ar fi indicatorii...
P.P.: Da. Eu am început anumite reforme în partid. În momentul în care începi să reformezi un sistem, bineînţeles că apar anumite nemulţumiri. Unde spui că nu merge bine, creezi şi anumite tensiuni. E un lucru normal şi firesc.
Politica e un sport de echipă. Echipa funcţionează după nişte reguli. Regula fundamentală a unui partid este statutul partidului, care spune ce trebuie să faci în calitate de membru şi ce trebuie să respecţi cu sfinţenie. Pe urmă sunt hotărârile interne de partid. O persoană care încalcă în mod frecvent este evaluată şi se iau anumite hotărâri. Ieri (27 martie 2012 – n.r.) a fost o şedinţă extraordinară a comitetului executiv comitet care a hotărât – pentru încălcarea în mod repetat de domnul Ionuţ Geană a statutului şi a hotărârilor interne – excluderea lui din partid. Punct!
Rep.: Ionuţ Geană spunea că, împreună cu mai mulţi tineri – fără să precizeze un număr de tineri – au decis că nu mai vor să facă parte din aceeaşi echipă din care face parte actualul preşedinte al PSD Câmpia Turzii, Petre Pop.
P.P.: Probabil că domnia sa când se referă la „noi”, se referă la pluralul majestăţii. Pentru că „noi” ăştia nu există. Una din problemele care au fost sesizate de către membrii de o perioadă de timp a fost tocmai că organizaţia de tineret nu are membri. Sau membrii care au fost sunt insuficienţi pentru activităţi şi, practic, nu au o activitate politică, în afară de faptul că sunt câteva declaraţii mai incendiare prin presă.
Rep.: Mai concret, câţi membri sunt la tineret?
P.P.: E o chestiune mai nuanţată. În partid, toate persoanele care au până la 35 de ani pot face parte dintr-o anumită structură. Organizaţia de tineret nu este o structură aparte, ea este o structură funcţională în interior, e o anumită categorie, pe criterii de vârstă, care funcţionează. Mulţi din partid sunt, ca vârstă, în această categorie de vârstă. Deci din punctul ăsta de vedere sunt foarte mulţi membrii la tineret.
Mai există şi o structură de tineri membri simpatizanţi, care nu sunt membri cu drepturi depline pentru că nu au vârsta de 18 ani. Sunt elevi, dar care participă la activităţi dar nu politice ci mai mult activităţi legate de tineret.
Rep.: Ionuţ zicea că el, împreună cu o parte din tineri, nu se mai regăsesc în imaginea...
P.P.: Da, e leit-motivul oamenilor care sunt excluşi...
Rep.: Şi câţi dintre tinerii ăştia ar fi în organizaţia condusă de Ionuţ Geană sau câţi dintre tineri se regăsesc în acţiunile iniţiate de Ionuţ Geană.
P.P.: Nu mai mult de cinci.
Rep.: Şi restul?
P.P.: Restul sunt persoane care sunt prinse în activităţile curente. Mai mult au lucrat cu echipa de campanie pe proiecte şi nu strict chiar pe probleme de tineret.
Rep.: Una dintre acuzele aduse de Ionuţ Geană era şi faptul că actualul preşedinte al PSD Câmpia Turzii, respectiv Petre Pop, nu ţine linia partidului, chiar în şedinţele de Consiliu local votând împotriva liniei partidului şi în felul acesta „ce politică mai facem noi, ce opoziţie mai suntem noi?”...
P.P.: Eu nu cred în poziţii politice vocale şi funcţii vocale. Eu sunt un om de acţiune. Dacă m-aş duce pe logica asta, am face un calcul împreună. În viaţa asta publică şi politică sunt două lucruri distincte: partea strict administrativă şi partea politică, activitatea de partid.
Consiliul local e un for deliberativ administrativ. Oamenii ne-au votat pentru anumite proiecte politice şi noi trebuie să îi reprezentăm. Acolo nu se face politică, acolo trebuie să se facă administraţie. Din păcate, mai există derapaje pentru că unii prin derapajele astea îşi explică existenţa politică. Altfel nu au existenţă politică. Nu au nici iniţiative, nu au nici proiecte în mediul politic, în mediul civic, dacă vreţi... Făcând vocalize – după părerea mea, dizarmonice – îşi explică existenţa.
Să facem un calcul foarte simplu. În anul ăsta sunt vreo 95 de hotărâri de Consiliu local adoptate. 99% din ele sunt iniţiativele primarului actual. 90% din ele au trecut cu majoritatea Consiliului local, inclusiv cu majoritatea membrilor PSD. Acuma, dacă am merge pe o logică de-asta, înseamnă că niciunul din cei de acolo nu respectă o linie de partid şi ar trebui să fie Gică Contra. Eu şi colegii mei nu putem fi contra la chestiuni ce ţin de administrarea oraşului. Sunt nişte chestiuni care aduc progres. Nu pot să fiu numai Gică Contra numai pentru că unii cred că asta înseamnă politică de opoziţie.
În primul rând noi avem datoria să respectăm programul de guvernare pe care ni l-am propus şi pe care ne-au votat oamenii şi să facem lucruri în progresul comunităţii.
Rep.: Presupunând că ar exista o situaţie tensionată la PSD Câmpia Turzii, respectiv aşa cum era ea descrisă de fostul preşedinte TSD, această situaţie tensionată am înţeles că ar urma să fie adusă la cunoştinţa conducerii, a forurilor superioare ale partidului, Ionuţ Geană avansând chiar numele preşedintelui Victor Ponta. Ştiţi ceva în sensul ăsta, vi s-a comunicat, aţi fost anunţat?...
P.P.: Nu.
Rep.: Deci nu ştiţi nimic...
P.P.: Eu am spus: declaraţiile astea fac parte din leit-motivul celor care sunt excluşi.
Rep.: Revenind la excludere, a fost exclus strict Ionuţ Geană sau şi alţi tineri?
P.P.: Nu, a fost exclus strict Ionuţ Geană. Propunerea a fost făcută în comitetul executiv. Sunt peste 37 de persoane – foşti viceprimari, foşti directori de şcoli – care ştiu să evalueze o persoană şi de la ei a venit propunerea de excludere. Şi s-a votat. Au fost doar două abţineri.
Rep.: La momentul discuţiei noastre, care sunt următorii paşi? Se va alege o nouă conducere la tineret?
P.P.: Conform statutului, cel care a preluat până la noile alegeri are nişte sarcini clar stabilite: reorganizarea organizaţiei de tineret, atragerea de tineri în organizaţie iar în momentul în care se realizează aceste chestiuni să putem să facem o nouă conferinţă în care să se aleagă conducerea în mod democratic.
Rep.: Deci este un interimat...
P.P.: Este un interimat şi acum conduce inginerul Mihai Şandru.
Rep.: Şi acest Mihai Şandru are şi o echipă cu care lucrează, un birou?
P.P.: Da.
Rep.: Şi biroul acesta cum a fost hotărât?
P.P.: Este hotărât de comitetul executiv. Sunt persoane din organizaţie, sub supervizarea lui Gheorghe Rece, care este vicepreşedinte la seniori.
Rep.: Şi când ar fi posibilă organizarea de noi alegeri pentru tineret?
P.P.: După ce se îndeplinesc aceste obiective, pentru că până acum n-a existat o structură clară, au fost chestiuni mai mult haotice. Pe urmă mai au şi atragerea de noi membri în cadrul organizaţiei. După ce avem structura şi avem o evaluare clară a situaţiei, vom intra în procedurile de rigoare. Probabil în şase luni de zile, pentru că nu cred în proiecte de scurtă durată.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS